Vlada naj bi po novem letu za manj premožne odpravila vračanje denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Foto: BoBo
Vlada naj bi po novem letu za manj premožne odpravila vračanje denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Foto: BoBo

Vsi tisti, ki so prejemali varstveni dodatek in denarno socialno pomoč in so se ga kljub hudi finančni stiski množično odpovedovali, da bi svojim dedičem prihranili vračanje teh sredstev po njihovi smrti, si bodo tako lahko oddahnili.

Na prejemanje in višino varstvenega dodatka vplivajo višina dohodka, prihranki in premoženje. Pred štirimi leti so prejemnikom dodatka vpisali še tako imenovano zaznambo na nepremičninah. Po njihovi smrti so dediči morali varstveni dodatek ali socialno pomoč vračati, zato so se mnogi, kljub hudi finančni stiski tem prejemkom odpovedovali.

Drugi so morali pomoči vračati, kot denimo Silva Pučko. Po pokojnem možu, oba sta bila brezposelna in sedem let prejemala socialno pomoč, ji je država izstavila račun, visok skoraj 6.000 evrov. "Najbolj pa nas je to motilo, da je država za nazaj pobrala, zakon je začel veljati leta 2010, ampak je država za vsa leta nazaj posegla in pobrala to socialno pomoč. Mi smo njivo prodali, ampak vse samo za ta strošek. Tako da smo zdaj brez njive ostali, in vse, kar imamo, imamo tu doma," je dejala Silva Pučko, ki je morala zaradi vračila prejete pomoči prodati njivo.

Strah zdesetkal prejemnike pomoči
Strah pred vračilom pomoči je močno zdesetkal tudi prejemnike varstvenega dodatka. Janez Sušnik z Zveze društev upokojencev Slovenije: "Nekoč je bilo upravičencev 55 tisoč, a so se po tem ljudje ustrašili, da bodo nasledniki plačevali za njimi, in so se odpovedali pomoči, tako da jih je zdaj le še dobrih 10 tisoč".

Ukinitev vračila pomoči ali dodatka ter zaznamb na nepremičninah ne bo veljala za vse. "Predlagamo, da če nepremičnina v lasti ne presega 120 tisoč evrov vrednosti, si lahko upravičen do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, če imaš nepremičnino, ki je višje vrednosti, pa nisi upravičen do teh prejemkov," je pojasnila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

"Kar se tiče vračila za nazaj, pa ne moremo retrospektivno delovati in bo nova zakonodaja, ko bo sprejeta, veljala za nove prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka," je sklenila ministrica.

Vlada namerava ukiniti vračila socialne pomoči
Vlada namerava ukiniti vračila socialne pomoči