Število zdravnikov na primarni ravni je v Sloveniji pod povprečjem EU-ja. Ti so zato nadpovprečno obremenjeni. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Število zdravnikov na primarni ravni je v Sloveniji pod povprečjem EU-ja. Ti so zato nadpovprečno obremenjeni. Foto: freedigitalphotos.net

Obenem aneks omogoča tudi boljše vrednotenje bolnišničnih obravnav in s tem več časa za bolnike in bolj kakovostne obravnave, so sporočili iz vlade in dodali, da trenutno financiranje primarne ravni ne more zagotavljati kakovostne zdravstvene oskrbe ob večjih potrebah prebivalstva - število zdravnikov na primarni ravni je v Sloveniji pod povprečjem EU-ja, zato so ti nadpovprečno obremenjeni. Za krepitev te ravni javnega zdravstva bo namenjenih dodatnih 8,5 milijona evrov na letni ravni.

Prav tako se na primarni ravno pilotsko vzpostavljajo "okrepljene ambulante", kjer bo lahko zdravnik brez specializacije pomagal pri izvajanju nujne medicinske pomoči. S tem bodo po pričakovanjih vlade precej razbremenjeni družinski zdravniki, ki hkrati opravljajo redno ambulanto in nujno medicinsko pomoč. Za to je zdaj namenjenih 1,7 milijona evrov na letni ravni, kar zadostuje za zaposlitev 70 novih zdravnikov brez specializacije.

Z aneksom je zagotovljenih tudi dodatnih 2,8 milijona evrov za zagotavljanje večjega števila operacij na odprtem srcu, ortopedskih operacij in operacij na ožilju v letu 2014. Plačilo se bo izvedlo tudi za nazaj, kot poračun končnemu letnemu obračunu za leto 2013, s čimer bo tem izvajalcem tudi za leto 2013 namenjenih dodatnih 2,8 milijona evrov, so še pojasnili v vladi.

Več denarja za forenzično psihiatrijo
Aneks po njihovih navedbah prinaša tudi širitev dejavnosti forenzične psihiatrije z dodatnimi finančnimi sredstvi (1,4 milijona evrov na letni ravni), kar pomeni, da bodo lahko na psihiatričnem oddelku UKC-ja Maribor, kamor so napoteni zaporniki, zagotovili dodatno število postelj in povečali obseg zdravstvenih storitev.

Dolgoročno ta dogovor prinaša prihranke na primarni ravni in predvsem več časa, namenjenega bolnikom, navajajo v vladi. Zato bo po njihovem mnenju manj napotitev k specialistom, saj bo več zdravstvenih storitev lahko opravljenih pri zdravnikih na primarni ravni.