Ministrica Kopač Mrak se bo še sestajala z mladinskimi organizacijami. Foto: BoBo
Ministrica Kopač Mrak se bo še sestajala z mladinskimi organizacijami. Foto: BoBo
Mitja Urbanc
Predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc izpostavlja potrebo po konkretnih ukrepih, ki bodo "v resnici pripomogli k lažjemu vključevanju mladih na trg dela". Foto: BoBo

Predlog programa Jamstvo za mlade sicer zajema skoraj 40 ukrepov, v skladu s katerimi bodo mladim do 29 let v štirih mesecih po prijavi med brezposelne ponudili zaposlitev, usposabljanje ali izobraževanje.

Pri pripravi so sodelovali tudi predstavniki mladinskih organizacij, ki so ves čas opozarjali na nujna dopolnila in spremembe predloga. Predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc meni, da vladna odločitev kaže na to, da se želijo pripravljavci programa z njimi še usklajevati. "V dokumentu bi se moralo veliko spremeniti, da bi postal bolj konkreten," je dejala. "Bolj kot lepe besede potrebujemo dejanja," je opozorila.

Dodatno usklajevanje med pristojno ministrico Anjo Kopač Mrak in mladinskimi organizacijami pozdravljajo tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). "Tak dokument je treba sprejeti s konsenzom ključnih deležnikov, torej mladih," je dejal predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc.

Tudi Urbanc meni, da je pomembno, da program ni le črka na papirju, temveč "vključuje konkretne ukrepe, ki bodo v resnici pripomogli k lažjemu vključevanju mladih na trg dela".

Opozorila o neustreznosti predloga
Mladinski svet Slovenije, Mladinska mreža MaMa, Sindikat Mladi plus, Študentska organizacija Slovenije in Zavod Ypsilon so sredi januarja opozorili, da besedilo nima zadostne podpore vseh vključenih ministrstev, ne govori o ustvarjanju delovnih mest in da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ni dejavno sodelovalo pri njegovi pripravi.

Kot ugotavljajo omenjene organizacije, predlog ni strategija zaposlovanja mladih, temveč nabor ukrepov, med katerimi se nekateri že izvajajo, nekateri pa sploh nimajo povezave z zaposlovanjem mladih.

Predlog ne zagotavlja delovanja vseživljenjske karierne orientacije na dolgi rok, ne rešuje problema prostovoljnih pripravništev, ne podaja vizije za spodbujanje kadrovskega štipendiranja in ne dokazuje, da ima resne namene pri spodbujanju podjetništva med mladimi, še dodajajo kritiki.

Podmladki strank z mešanimi odzivi
Odzvali so se tudi v podmladkih parlamentarnih strank. Predsednik Mladega foruma SD-ja Jan Škoberne je dejal, da so ministrstva v program vključila ustrezne ukrepe. Pomembna dopolnitev jamstva je operativni del nacionalnega programa za mlade, je poudaril.

Program ima tudi podporo Nove generacije, podmladka SLS-a. Predsednica Jasmina Opec je ocenila, da gre za program, ki se je dobro uveljavil že v tujih državah, kot je Finska.

Da se program sploh ne dotika problemov, kot so pomanjkanje delovnih izkušenj diplomantov, ki so, denimo, delovne izkušnje primorani nabirati s študentskim delom, pa opozarjajo v Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS-a. Gre za "gasilsko akcijo, ki gasi eno drevo v celem gozdu", meni predsednik Andrej Čuš.

Evropska komisija pričakuje program zelo kmalu
Slovenija, ki je med tremi članicami EU-ja, ki so upravičene do sredstev iz evropske pobude za zaposlovanje mladih, z načrtom za jamstvo za mlade zamuja. V Evropski komisiji so sredi meseca povedali, da slovenski načrt pričakujejo zelo kmalu, in zagotovili, da za zdaj ni razlogov za zaskrbljenost. Začelo bi jih skrbeti, če načrta ne dobijo do konca meseca.

Nezadovoljstvo zaradi nepravočasne priprave in neustreznega reševanja brezposelnosti med mladimi so v sredo izrazili v Društvu za gospodarsko in politično sodelovanje mladih osrednje Evrope. "Vlada se je zavezala, da bo do 31. decembra 2013 v Bruselj poslala tudi operativni načrt dela izvajanja programa ter konkretne ukrepe za zajezitev brezposelnosti mladih," so zapisali.

Več mladih brezposelnih
Na zavodu za zaposlovanje se je lani zaradi neugodnih zaposlitvenih razmer, ki so prizadele zlasti mlade, med drugim povečal delež iskalcev prve zaposlitve in s tem brezposelnih, starih med 15 in 29 let.

Po podatkih za december je bilo v starosti od 15 do 29 let 32.523 brezposelnih, kar je 26,2 odstotka vseh brezposelnih oseb. V državi je bilo decembra skupno 124.015 brezposelnih.