Za veleposlanico v Parizu Veroniko Stabej je vlada določila predlog, da jo z 31. avgustom odpokličejo z dolžnosti veleposlanice Slovenije v Franciji, Monaku in Maroku. Foto: BoBo
Za veleposlanico v Parizu Veroniko Stabej je vlada določila predlog, da jo z 31. avgustom odpokličejo z dolžnosti veleposlanice Slovenije v Franciji, Monaku in Maroku. Foto: BoBo

Za Veroniko Stabej je vlada določila predlog, da jo z 31. avgustom odpokličejo z dolžnosti veleposlanice Slovenije v Franciji, Monaku in Maroku. Nadzor veleposlaništva v Parizu je namreč razkril številne nepravilnosti, med njimi zlorabo službene kartice in vozila, neupravičene in nenapovedane odsotnosti iz države, poneverbe in oškodovanje proračuna. Da bi nezakonitosti prikrila, pa naj bi tudi ponarejala listine.

Zunanji minister Karl Erjavec se je zato odločil, da Stabejevi skrajša mandat, doletela jo je tudi anonimna kazenska ovadba. Na ministra sicer letijo očitki, ker je proti Stabejevi ukrepal šele zdaj in ker proti njej ni sam vložil ovadbe.

Svoja mesta zaradi poteka mandata zapušča še vrsta drugih veleposlanikov. Vlada je tako določila predlog o odpoklicu veleposlanika v Italiji Iztoka Mirošiča, ki je iz Rima diplomatsko pokrival še Tunizijo, Libijo, San Marino in Malto, ter veleposlanika na Hrvaškem Vojka Volka. Oba tako kot Stabejeva odhajata z 31. avgustom.

Prav tako 31. avgusta svoj položaj zapuščata veleposlanik v Turčiji Milan Jazbec, ki je iz Ankare pokrival tudi Azerbajdžan, Libanon, Afganistan, Sirijo, Irak in Iran, ter veleposlanica v Indiji Darja Bavdaž Kuret, ki je iz New Delhija pokrivala še Bangladeš, Butan, Nepal in Šrilanko.

Milena Šmit bo medtem 30. septembra odpoklicana z mesta veleposlanice Slovenije v Braziliji, od koder je pokrivala še Bolivijo, Kolumbijo, Ekvador in Venezuelo.

Že 21. avgusta bo odpoklican veleposlanik v Črni gori Vladimir Gasparič. Vlada je obenem dala pozitivno mnenje, da se Gaspariču podeli odlikovanje, medalja za zasluge Črne gore, in sicer na pobudo črnogorskega predsednika Filipa Vujanovića.

Veleposlanike imenuje in odpokliče predsednik republike z ukazom, ki se objavi v Uradnem listu.