Notranji minister Gorenak opozarja, da bodo organizatorji neprijavljenih protestov kaznovani. Foto: BoBo
Notranji minister Gorenak opozarja, da bodo organizatorji neprijavljenih protestov kaznovani. Foto: BoBo
Policija
Ministrstvo za notranje zadeve je že konec novembra policistom, ki so varovali proteste, namenilo dodatek za posebne obremenitve. Foto: MMC RTV SLO
Vlada grozi s kaznimi za organizatorje protestov

Upravne enote, za katere sem pristojen, so po uradni poti ugotovile, da se poziva k zbiranjem, vendar ti niso organizirani po predpisih, kot je denimo zakon o javnem zbiranju, je povedal pravosodni minister Senko Pličanič. Poleg te kršitve pa bi lahko bili kršeni tudi predpisani zakoni o javnem redu in miru, o varovanju premoženja ...

Novi množični protesti so napovedani za jutri, ko napovedujejo t. i. prvo vseslovensko ljudsko vstajo. Potekala bo v Ljubljani (ob 15. uri na Trgu republike in Kongresnem trgu) in Mariboru. Proteste napovedujejo tudi v Novi Gorici, Ajdovščini in na Ptuju.

"Pravna država je spoštovanje zakonov in predpisov, tokrat pa tega ni," je povedal minister Pličanič, kršitve pri organizaciji protestov pa bi lahko pomenile hudo kršitev pravic in svoboščin v Sloveniji. Organizatorje protesta je pozval, naj nemudoma izpolnijo vse obveznosti. Ob tem je še opozoril, da se ob kršitvah veljavnih prepisov predvideva odgovornost za prekrške za organizatorje, druga možnost pa je odškodninska odgovornost, če bi ob tem nastala škoda.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da ministrstvu za notranje zadeve zagotovi dodatnih 600.000 evrov za plačilo delovne uspešnosti policistom zaradi povečanega obsega dela ob protestih.

Organizatorje izsledili po spletu
Notranji minister Vinko Gorenak je povedal, da so določene organizatorje izsledili po spletnih straneh. Kot soorganizatorje protestov je navedel Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, ki jo vodi Ladislav Lipič, njihovo območno organizacijo za Dolenjsko, Zvezo policijskih veteranskih društev Sever, Miho Molana, Antona Pozveka in Emila Peterko, pa tudi Sviz in njihovega generalnega sekretarja Branimirja Štruklja. "Gre za organizatorje protesta, vsaj kar se tiče njihovega članstva, saj javno pozivajo na protest in organizirajo prevoze," je povedal Gorenak.
"No, minister Gorenak, ki so mu izginili podpisi na ministrstvu, zelo dobro ve, da niti Sviz niti jaz nismo organizatorji tega protesta, vendar je diskreditacija očitno nujna, saj se je Sviz postavil na čelo boja za ohranitev slovenskega javnega izobraževanja, od vrtcev do univerze, slovenske kulture in znanosti. Najprej je potrebno diskreditirati, čimbolj pritlehno, kot je mogoče, potem pa morda sledijo tudi likvidacije," se je v TV Dnevniku na izjavo Gorenaka odzval Branimir Štrukelj.
Na vprašanje, ali se bo udeležil jutrišnjih demonstracij, je Štrukelj odgovoril: "Jutrišnjih demonstracij se bom udeležil. Pozvali smo naše člane, da se udeležijo teh demonstracij, ki so napovedane že en mesec s stališči, ki jih zagovarjamo že od 17. novembra, ko smo se zbrali na Kongresnem trgu. To je ohranitev pravne države, ko jo vlada uničuje s pospešenimi koraki, ohranitev socialne države in bolj solidarnostno, pravično družbo. To je tisto, za kar smo se pripravljeni izpostaviti in se bom tudi sam osebno ne glede na to, kaj iz tega sledi."

Notranji minister je dejal, da so tako rekoč zamujeni vsi roki, organizatorji pa so njegovih besedah dolžni poskrbeti za red in mir ter med drugim dolžni zagotoviti reditelje, zdravniško službo ... Denarne kazni za kršilce se gibljejo od 250 evrov za fizične osebe do 8.000 evrov za pravne osebe.

Vlada grozi s kaznimi za organizatorje protestov