Vlada bo na današnji seji morda le odločila glede pogodbe s Patrio. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo na današnji seji morda le odločila glede pogodbe s Patrio. Foto: MMC RTV SLO
Patria
SDS krivdo za naročilo patrij pripisuje Ropovi vladi, SLS pa odločitev zdajšnje vlade pozdravlja. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče v Ljubljani
Slovenska sodišča bodo dobila štiri specializirane oddelke za pregon gospodarskega kriminala. V Ljubljani, Kopru, Celju in Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Vlada patrije pošilja na sodišče

Minister za pravosodje Aleš Zalar je pojasnil, da je državno pravobranilstvo odvetnik države v vseh civilnopravnih postopkih, tudi tistih, ki se vodijo pred sodiščih. Vlada je sprejela odločitev, kakšno usmeritveno besedilo bo poslala, da pravobranilstvo vloži predlog za regulacijsko začasno odredbo. Gradivo, ki je podlaga za to odločitev vlade, je zaupne narave, je dejal Zalar, zato o podrobnostih ni mogel govoriti. Pojasnil je le še, da se zadeva zdaj seli na sodišče, ki bo odločalo o utemeljenosti oziroma neutemeljenosti predloga. Od odločitve sodišča pa bo odvisno nadaljnje ravnanje vlade.

Pravobranilstvo je sicer predlagalo dve možnosti - reprogramiranje pogodbe ali vložitev predlog za začasno odredbo, s katero bi zamrznili njeno izvajanje in, kot kaže, se je vlada odločila za zadnjo možnost.

Mors bi pogodbo reprogramiral
O tem so razpravljali že na torkovem kolegiju predsednikov vladnih strank pri premierju Borutu Pahorju. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da se tako on kot koalicija nagibata k drugi možnosti. Predsednik vlade je namreč že večkrat poudaril, da za zdaj še ni izpolnjenih dovolj pogojev, da bi lahko država pogodbo prekinila, ne da bi jo doletela odškodninska tožba Patrie.

Dokončno odločitev so o prihodnosti pogodbe s finskim proizvajalcem orožja so napovedovali že za konec februarja, potem pa je vlada, kot je pojasnila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, sklenila preučiti možnost, da po obligacijskem zakoniku uveljavi ničnost pogodbe. Državno pravobranilstvo je tako ugotavljalo, kakšne bi bile posledice uveljavljanja ničnosti pogodbe.

Na ministrstvu za obrambo si po besedah Jelušičeve sicer še vedno prizadevajo za reprogramiranje pogodbe in zmanjšanje števila oklepnikov ter spremembe njihove ognjene moči in rokov dobave. Pogodba, podpisana leta 2006, predvideva postopno dobavo 135 oklepnikov v skupni vrednosti 278 milijonov evrov.

SDS: Erjavec le realiziral odločitev Ropove vlade
Odzvali so se tudi v SDS-u, kjer so poudaril, da je odločitev o nakupu patrij sprejela že vlada Antona Ropa, saj jo je državni zbor potrdil leta 2004. Obrambno ministrstvo Karla Erjavca je to odločitev leta 2006 le realiziralo, so sporočili iz stranke. "Posledice zamrznitve pogodbe bodo torej morali pojasniti tisti, ki so sprejeli prvotno odločitev o nakupu takšnega števila patrij," so še zapisali v SDS-u. Dodali so, da je bilo 20. avgusta 2004, torej še v času Ropove vlade, brez tehtanja ponudb podpisano pismo o nameri o dobavi osemkolesnikov z Zdenkom Pavčkom (lastnik podjetja Viator&Vektor, tudi kandidat LDS-a na enih izmed volitev), kar kasneje, ob menjavi oblasti, ni bilo realizirano.

SLS: Vlada se je končno zbudila
Po drugi strani so vladno odločitev pozdravili v SLS-u. Vodja poslanske skupine stranke Jakob Presečnik je zapisal, da je povsem samoumevno, da najprej sodišče presodi, ali so kakršne koli spremembe v izvajanju pogodbe sploh mogoče. Poudaril je, da je stranka že konec leta 2008 od vlade zahtevala, da od pogodbe odstopi in zahteva povrnitev morebitne že plačane kupnine. Zadnji dve leti, ko se vlada na njihovo pobudo ni odzvala, se je davkoplačevalski denar po mnenju Jakoba Presečnika metal "čez okno", zdaj pa se je vlada "vendarle zbudila iz predragega in predolgega spanca".

Koalicijski poslanci odločitev pozdravili
Odločitev vlade podpirajo tudi v LDS-u, SD-ju in Zaresu. Anton Anderlič (LDS) je dejal, da vlada s tem tudi sporoča, da se je "končno začela ukvarjati z največjo afero in najbolj škodljivim poslom katere koli dosedanja slovenske vlade". "Vlada je končno soočila poročila vseh ljudi in ustanov, ki so se ukvarjali s to pogodbo, in najbolj logičen naslednji korak je ta, ki ga je vlada tudi storila."

Dušan Kumer (SD) pa je dejal, da bo čas pokazal, ali je bilo odlašanje z omenjeno odločitvijo gospodarno. "Končno se saga o pogodbi o nakupu patrij vsaj skuša zamrzniti, če že ne povsem prekiniti," je dodal.

Soglašajo tudi v Zaresu, kjer menijo, da zamrznitev lahko privede do uspeha le, "če sledi tožba o ničnosti pogodbe". To je tudi tisto, za kar se Zares ves čas zavzema.

Učinkoviteje nad pregon gospodarskega kriminala in kriminalitete
Sicer pa je minister za pravosodje po seji vlade predstavil tudi dve spremembi zakona, ki sta bili pripravljeni v okviru prioritet vlade, med katere spada tudi učinkovit pregon gospodarskega kriminala in korupcije.

Predvideno je bilo, da bo vlada DZ-ju predložila predlog petih zakonskih rešitev, in dve je vlada že sprejela. To sta spremembi zakona o sodiščih in sodniški službi, ki zagotavljata, da bo Slovenija dobila specializirane oddelke in sodnike za sojenje v zahtevnejših zadevah gospodarskega, organiziranega kriminala in korupcije, je pojasnil Zalar.

Slovenska sodišča bodo tako dobila štiri specializirane oddelke, v Ljubljani, Kopru, Celju in Mariboru. V specializiranih oddelkih bodo sodelovali sodniki, ki bodo tja razporejeni na podlagi odločitve vodij sodišč in dodeljeni na podlagi odločitve sodnega sveta. Sodniki bodo ostali v kraju, v katerem delujejo, saj bodo sodni spisi prihajali na sedeže sodišč. Vključeni bodo tudi nekateri sodniki okrajnih sodnikov, ne samo okrožnih, je povedal Zalar.

Specializirani oddelki sodišč za pregon organiziranega kriminala bi lahko začeli delovati do poletja
Oddelki bodo imeli praviloma 20 sodnikov, saj statistika kaže na bistveno povečanje števila kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, ki ga preiskujeta policija in Nacionalni preiskovalni urad. Število sodnikov bo prilagojeno tudi številu tožilcev, ki bodo obravnavali zadeve s tega področja. Ti sodniki in tožilci bodo imeli tudi posebno usposabljanje, da se bodo učinkoviteje spopadli z gospodarskim kriminalom.

Zakon ohranja pristojnost višjega sodišča, ki bo lahko odločilo, da je smiselno, da določeno zadevo obravnava specializirani oddelek, hkrati pa bodo sodniki obravnavali tudi vse zadeve, ki jih bo vložila skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala oziroma (kot se bo po novem imenovalo) specializirano tožilstvo, je še poudaril Zalar in dodal, da bo zakon uvrščen že na aprilsko sejo DZ-ja. To pomeni, da bi lahko ti oddelki začeli delovati že pred poletjem.

Vlada patrije pošilja na sodišče