Vlada se je odločila prenesti prek 500 stanovanj. Foto: MMC RTV SLO
Vlada se je odločila prenesti prek 500 stanovanj. Foto: MMC RTV SLO

Novo mesto bo s sklepom vlade tako dobilo 13 stanovanj, Brežice in Postojna po 10, Pivka in Bloke po osem, občini Ilirska Bistrica in Vipava po sedem, Črnomelj šest, Lendava štiri in Radeče tri stanovanja. Po dve stanovanji sta dobila še Celje in Gornja Radgona, po eno pa še Ig, Ptuj, Ribnica, Slovenska Bistrica, Vrhnika in Šentilj.

Minister Zvonko Černač je po seji vlade poudaril, da s tem odpravljajo večletno težavo, saj so stanovanja propadala. V večini primerov gre za stanovanja, ki so potrebna celovite ali delne obnove, v enem primeru, v občini Bloke, pa tudi za objekt, ki ga je potrebno porušiti. Po drugi strani pa je država za ta stanovanja po ministrovih besedah plačevala ne tako majhen znesek.

Preproga odnesla Puriča
Poleg tega je vlada danes potrdila tudi nekaj kadrovskih menjav. Med drugim je zamenjala nadzornike Eko sklada, kjer je sedel tudi nekdanji direktor direktorata za energijo Janez Kopač, ter razrešila direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS Iztoka Puriča. Tega so kriminalisti že pred časom kazensko ovadili, saj naj bi z nakupom 150.000 evrov vredne preproge oškodoval državo za 70.000 evrov.

Poleg tega so na vladi sprejeli tudi sklep, da se direktorja urada za varstvo konkurence Damjana Matičiča izloči iz postopka vodenja ter odločanja v zadevi priglasitve koncentracije priglasitelja podjetja Gratel.
Vlada je svojo odločitev utemeljila s tem, da je Gratel za zastopanje v postopku najel odvetniško pisarno Janija Soršaka, Matičičevega predhodnika. Ker se Matičič s Soršakom osebno pozna, menijo, da bi lahko v zadevi odločal pristransko, so zapisali na vladi.