Slovenija

Poudarki

  • Na seji odbora za zunanje zadeve so razpravljali tudi o možnosti, da bi odločitev o tožbi prepustili prihodnji vladi.
Miro Cerar
Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je podprl načrte vlade glede tožbe proti Hrvaški. Foto: BoBo
       Ne drži. Kar 4 parlamentarne stranke tega niso podprle. Tudi PR tega ne podpira. Sedanja vlada ni le vlada v odstopu, sestavljajo jo tudi stranke s komaj 24 poslanci v novem DZ. Zato nelegitimna za takšno odločitev. To je odločitev za prihodnjo vlado.       
 Janez Janša na Twitterju v odzivu na tvit Mira Cerarja, da bo vlada še ta teden vložila tožbo zoper Hrvaško in da so takšno odločitev na seji OZP-ja podprle vse stranke.
VIDEO
Cerar napoveduje tožbo, a...
VIDEO
Politična enotnost glede...

Dodaj v

Vlada se bo kmalu odločila glede tožbe zoper Hrvaško zaradi arbitraže

Parlamentarni odbor se je seznanil z vsebino tožbe proti Hrvaški
9. julij 2018 ob 17:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarni odbor za zunanje zadeve se je na nujni seji za zaprtimi vrati seznanil z elementi tožbe proti Hrvaški na sodišču EU-ja zaradi neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča. Vlada bo o vložitvi tožbe odločala še ta teden.

Premier Cerar, ki opravlja tekoče posle, je v izjavi za medije pojasnil, da vložitev tožbe Slovenije in Hrvaške ni ovira pri iskanju rešitve glede implementacije arbitražne odločbe. "Tožba ni ovira za nadaljnje iskanje sporazuma o implementaciji, ki si ga v Sloveniji želimo," je poudaril in dodal, da tožba nikakor ne pomeni, da je pod vprašajem mednarodna veljavnost arbitražne razsodbe.

Tožba je usmerjena zgolj v ugotavljanje hrvaških kršitev prava Evropske unije. "V tožbi navajamo, da Hrvaška s tem, ko ne izvaja arbitražne odločbe, krši pravni red Evropske unije, in pričakujemo, da nam bo na podlagi naših argumentov sodišče v Luksemburgu pritrdilo in na neki način sankcioniralo Hrvaško prek institucij EU-ja," je pojasnil Cerar.

Vložitev tožbe proti Hrvaški, tako Cerar, pomeni, da pri reševanju tega vprašanja "razbremenimo politiko nadaljnjih napetosti in s tem zadevo prenesemo na pravno-strokovno raven". "Naj pristojno sodišče odloči o tej zadevi. To pomeni, da lahko na politični ravni naprej normalno razvijamo odnose s Hrvaško in tudi na tem področju iščemo kakšno rešitev za implementacijo. Če nam to uspe, bo seveda tožba umaknjena," je zagotovil.

Odbor podprl načrte vlade
Cerar je še dejal, da so na seji razpravljali tudi o možnosti, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustili prihodnji vladi, ki bo imela polna pooblastila, ker pa ni nobenih novih okoliščin, bo ta korak sprejela še ta vlada. "Vsakršno odlašanje bi lahko dalo povsem napačno sporočilo, kot da se bodisi odrekamo pravnim sredstvom bodisi ne verjamemo lastnim argumentom," je poudaril.

Predsednik novoustanovljenega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec (SD) je dejal, da so člani soglasno podprli načrte vlade. Današnja seja je bila po njegovih besedah pomembna predvsem za to, da so se tudi novoizvoljeni poslanci seznanili s potekom dejavnosti, ki jih v tem primeru vodi vlada.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
bP
# 09.07.2018 ob 18:53
Dajte že enkrat vložit to tožbo, ali pa bodite tiho. Vsak teden poslušamo kako boste vložili tožbo, pa do sedaj razen nakladanja niste naredili nič. Mimogrede, povejte nam, koliko denarja ste zapravili za svetovalce, odvetnike, prevajalce in ostale "strokovnjake"? Pa da ne pozabim, koliko ur letenja je opravil Falkon za to vrhunsko vodeno zadevo?
Diliges
# 09.07.2018 ob 18:15
Ojej, tole utrujanje z napovedovanjem tožbe je postalo enostavno tečno. Zafurali ste arbitražo, spokajte se že enkrat s trona in kaznujte glavne akterje poloma, s Kahlom na čelu.
mirror
# 10.07.2018 ob 07:57
Cerar naj neha s to propadlo arbitražo delati stroške nam davkoplačevalcem. Raje naj se loti temeljite zaščite šengenske meje s Hrvaško, ki je luknjasta kot rešeto in jo migranti zlahka prečkajo. Vse migrante je treba zavrniti. Če Nemčija ponuja pomoč pri varovanju meje, naj jo takoj sprejme.
Lupo
# 09.07.2018 ob 20:13
A ni Hrvaška aprila 2016 odstopila od arbitraže?
A ni Cerar aprila 2018 odstopil?
patriot44x2
# 09.07.2018 ob 18:00
Ta vlada se nima kaj odločat. Je odstopla in zatorej nima več mandata!
MZ
# 10.07.2018 ob 09:32
@mirror: Glede na (ne)državotvornost slovenske politike bi bilo tudi vseeno, če nas Nemčija kar priključi.
bogam
# 09.07.2018 ob 22:32
Zakaj pri nas vedno znova na oblast naplavi NESPOSOBNEŽE?
Vsak normalno misleč ve, da je izid arbitraže za nas 99,9-procentna katastrofa. Hrvati so bili toliko neumni, da so nam s svojim odstopom od arbitraže ponudili možnost, da nam VRNEJO tisto, kar je naše. Kdor ne ve, kaj je naše, naj si vzame urco ali dve in se pozanima.
Kdo bi rad v Šengen, Hrvati ali mi?
Ampak ne, mi se zavzemamo za pravno EU. Smeh!
Potem pa se politiki pritožujejo, da je mladina apolitična. Kdo pa se še zanima za takšno nesposobno politiko in posledično za ljudi, ki jo ustvarjajo in nas vodijo v lepšo prihodnost?
Pogledaš sestavo novega parlamenta in se nehaš čuditi.
franko7
# 10.07.2018 ob 07:36
Na meji vsem Slovencem , ki gredo na Hrvaško 5 € izstopne takse. Denar pa nameniti našim ljudem , ki so ostali na drugi strani, otrokom in upokojencem za počitnice na slovenskem morju v Piranskem zalivu, napr. Jožku Jorasu borcu za Piranski zaliv, na Debelim Rtiču itd.
Alchemist
# 09.07.2018 ob 22:23
Cerar se je itak odločil, da se s tem dosežkom hoče ovenčat sam. Ne bo pustil te "časti" nobenemu drugemu. Da si je to omogočil, so v času tik pred odstopom tudi sprejeli poseben zakon.
abcabc
# 09.07.2018 ob 20:44
Glejte dragi politiki, pravniki in novinarji: sodišče bo tožbo zavrglo in je sploh ne bo vzelo v obravnavo. Če vi mislite, da bodo drugi brisali rit za vami, ste se prekleto zmotili. Hrvaška tudi dobljene sodbe, ne bo izvrševala. In še noben meddržavni spor se ni rešil na sodišču. Te seje o nebulozah, kako se je nekdo z nečim "seznanil", kaj več pa ni bilo, nas bodo na koncu še drago stale. Vsdite se s Hrvati, zaradi mene oba parlamenta, se zmenite in uredite. Ljudem gre vse skupaj že pošteno na živce, političnega kapitala pa tu tudi več ni.
Bootsy
# 09.07.2018 ob 18:06
Zakaj se meni zdi, da z to tožbo ne bomo dosegli nič?

Hrvati nas gazijo na vseh področjih...Zakaj nismo mi tudi evropski uniji rekel, da se požvižgamo na arbitražo pa naj si funkcionarji v Bruslju mislijo kar si hočejo.
RJSlo
# 09.07.2018 ob 18:05
"razbremenimo politiko nadaljnjih napetosti in s tem zadevo prenesemo na pravno-strokovno raven".
-------------------------------------------
No ja. Verjeno so bili enakih misli komunisti leta 1955. Če se bo nadaljevalo to "razbremenjevanje" bomo na Trojanah kazali pasporte.

Vlada v odhajanju, ki ima pooblastila, da vlaga tožbe? Hm.
STANE
# 09.07.2018 ob 17:34
Kaj se še ni ?
Lunatix
# 10.07.2018 ob 09:38
@Krimsky

Če ti misliš, da se gre tu samo za ribe, je tvoj intelekt verjetno nekje na njihovem nivoju....
braun
# 10.07.2018 ob 07:13
@lupo
A ni Hrvaška aprila 2016 odstopila od arbitraže?
A ni Cerar aprila 2018 odstopil?


Vse pogoje za odstop Hrvaške pa zakuhal Kahel s svojimi strokovnjaki s Cerarjem spred in zad.

Cerar forsira balkansko, poniglavo zunanjo politiko in sramoti državljane Slovenije. Pobegnil z oblasti, prenesel zunanja politična pooblastila na parlament, sedaj pa spet z balkanskimi vzorci lomasti po diplomatskem kukuruzu
wax
# 10.07.2018 ob 06:46
Že eno leto in več od vas poslušamo to nič drugega kot gobcanje okoli te arbitraže..niste znali prav lobirat in so vas dobili plonkat..sramota ste za Slovence..20 let ene in iste floskule.."vedno nove zastave..le drugačne barve a isti štrik" (kot bi rekel Predin)
damchi
# 09.07.2018 ob 20:05
Kmalu se bodo....odlocajo se ze 3 tedne
runcajz
# 09.07.2018 ob 18:45
Matjaž Nemec (SD) je dejal, da so člani soglasno podprli načrte vlade. Današnja seja je bila po njegovih besedah pomembna predvsem za to, da so se tudi novoizvoljeni poslanci seznanili s potekom dejavnosti, ki jih v tem primeru vodi vlada.

Izredno modra ugotovitev tega predsednika- Koliko pa bo še takšnih predstavitev, kaj dela vlada, pa ministri, pa državni sekretarji , pa.....

Začnite že delat, če seveda znate ! Saj so stranke kandidirale vas, kot cvetober strankarskih stremuhov ! Pokažite kaj znate. No, hop , hop, hop !
veza
# 09.07.2018 ob 17:49
Ni kaj čakat, se strinjam, zadeve morajo potekat v ustreznih rokih, da ne izpade, da nismo pravočasno reagirali.
prim00z
# 09.07.2018 ob 17:34
nova ali stara vlada?
premier ali VD premierja?
Lunatix
# 10.07.2018 ob 09:36
A ni to bilo že določeno, da jo bodo vložili? Kaj se zdaj tolko mencajo?
mostnica
# 10.07.2018 ob 07:01
To je vendar delo za Janšo. On pozna Piranski zaliv. In Plenkovića.
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 18:41
A se še ni al kaj
AMFIBIJA
# 09.07.2018 ob 17:30
Slovko Horvat

VELIK ZALOGAJ

Velik zalogaj bo arbitraža,
šef pekarne naše je izjavil,
si predpasnik brž nato osnažil,
ki čistočo vsaj navzven odraža.

Ga težko si stlačil kdo bo v usta
in še teže zalogaj prežvečil,
zraven si zobovje vse pokvečil,
saj ta zalogaj prav nič ne hrusta.

Zanj potreben dober bo scenarij,
pa režija, da boli te glava,
zalogaj trenutno v morju plava,
daje videz, kot da je akvarij.

Več scenarijev za usta lačna,
da se zalogaj ta zbaše vanje
in seveda trdne nočne sanje,
da ledena voda je že mlačna.

Na terenu bo zakuska prava,
zalogaj se bo na kose rezal,
kdor pa vanj preveč grobó bo drezal,
ta odnesel usta bo krvava.

Velik zalogaj bo arbitraža,
se zato vnaprej napoveduje,
tistemu, kamnit ki kruh kupuje
iz pekarne, znane kot Blamaža.
Bivši uporabnik
# 09.07.2018 ob 20:15
"Vsakršno odlašanje bi lahko dalo povsem napačno sporočilo, kot da se bodisi odrekamo pravnim sredstvom bodisi ne verjamemo lastnim argumentom," je poudaril.

V prejšnji Jugi je vodstvo iz principa najprej zavozilo koncern za pol hiše, potem za fička in na koncu za pol...
svatne
# 09.07.2018 ob 19:28
Popolnoma vseeno je, kam in kako gre Slovenija in s kakšnimi "načeli" - ključno je, da naša stran dosledno ignorira popolnoma vsa relevantna internacionalno pravna dejstva tako glede osamosvojitve kot o določanju poteka meje. (Kdor prebere Final Award na različnih točkah naleti na komaj prikrito posmehovanje predsednika tribunala!)
janezi
# 09.07.2018 ob 18:56
ne vpletaj Janše v to našo blamažo.On in desnica je bil na referendumu PROTI arbitraži.Levica zanalašč ZA arbitražo z vsemi svojimi mediji in nastavljenci ! Mi verjeli levim pa temu nasedli.Sedaj je kar je . Pahor in podobni se nimajo kaj bati za svoje imetje na hrvaškem.Jih tudi ne skrbi če je Slovenija vse manjša.Po toči …...torej na slovenskem smo mi gospodar so peli naši domoljubi med NOB,in sedaj njihovi dediči kaj porečete ?
rumalina
# 09.07.2018 ob 17:29
Vlada? Kmalu?
seba goričan
# 09.07.2018 ob 21:40
Priznajte poraz in basta...odgovorne pa v rest
Krimsky
# 09.07.2018 ob 19:33
Porabiti 6.000 za tri ribe?
Neracionalno.
~
Porabiti 600.000 za trideset rib?
Neracionalno.
~
Porabiti 6,7 milijonov evrov za trideset gajbic rib?
Butasto!
~
Porabiti še nadaljnjih 10 milijonov evrov za dodatno tožarjenje …
ne odtehta vseh rib, ki si jih sploh lahko zamislite.

Koliko rib pa pojeste na leto – malce si preračunajte …
SamoRes
# 09.07.2018 ob 19:12
@janezi
ne, on bi s Sanaderjem šel na haaško sodišče brez načela pravičnosti, to bi šele bila polomija
QUENDI
# 09.07.2018 ob 21:25
....to zadevo je potrebno speljati do konca......ni optimalna oz (na)jbolj ugodna za Slo, a je gotovo boljše oz več dobimo kot bi bila pripravljena ponuditi Hrvaška v nekih dvostranskih pogovorih....in to je sedaj pravna materija ne politična.........stranke, ki imajo pomisleke so politikantske.......v tem primeru tudi Levica......aja - mogoče pa so Jelinčiču Hrvatje pod mizo ponudili boljši dogovor......
svatne
# 09.07.2018 ob 18:02
Izjava, "razbremenimo politiko nadaljnjih napetosti in s tem zadevo prenesemo na pravno-strokovno raven" (itd.) ni nič drugega, kot de fakto soglašanje z uzurpacijo slovenskega državnega teritorija s strani sosednje države ("ne bo napetosti"!!!).
Poleg tega je tudi vsaj grdo sprenevedanje, če ne celo laž: Kaj in kakšna "raven" pa je potem arbitriranje?
Ne ga lomt no! Ponavlja se stoletna zgodba - vsakokrat nekaj državnega teritorija manj in precej državljanov manj (več seveda v begunstvu in jamah...).
abcabc
# 09.07.2018 ob 17:38
Upam da čim prej vložijo in da zmagamo, ker z doblheno sodbo bo premier Šarec rešil spor.
Homer.
# 10.07.2018 ob 11:18
@mirror
Raje naj se loti temeljite zaščite šengenske meje s Hrvaško....
--------------------
Na kakšni šengenski meji?
Tisti, ki jo priznavajo Hrvati, tisti ki pravi Arbitraža, tisti ki mi mislimo da je, tisti ki pravi Jelinčič, tisti ki pravi Joras, tisti ki pravijo krajani, naš kataster, Hrvaški kataster, ..........
Homer.
# 10.07.2018 ob 07:43
Kot običajno ta glavni zdrahar dela proti Sloveniji in Slovencem.
Očitno se je s Hrvati dogovoril da bo preprečil vložitev tožbe....
GoodFella
# 09.07.2018 ob 21:04
Dajte vložiti tožbo še ta teden, hrvaški mediji so že pograbili Janševo prohrvaško tvitanje in pišejo, da je Slovenija neenotna. Hrvati očitno svoje upe polagajo na Janšo, da nas bi lahko še enkrat peljali žejne čez vodo.
Kazalo