Slovenija
(9)

Poudarki

  • Ustanovitev prek novele zakona o kmetijstvu
Čebele
Čebelarska akademija bo financirana iz proračuna in iz plačanih pristojbnin. Foto: BoBo
Židan
Predlog novele izboljšuje tudi odnose v verigi preskrbe s hrano in vpeljuje možnost začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu, sporoča Židan. Foto: BoBo

Dodaj v

Vlada ustanovila slovensko čebelarsko akademijo

Redna seja vlade
13. december 2017 ob 13:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je potrdila ustanovitev slovenske čebelarske akademije, s čimer naj bi odgovorila na povpraševanje po čebelarskem znanju iz tujine.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o kmetijstvu, ki prinaša tudi ustanovitev slovenske čebelarske akademije. Slovenska čebelarska akademija bo delovala kot oddelek Kmetijskega inštituta Slovenije, delovala pa bo v Lukovici, kjer je tudi sedež Čebelarske zveze Slovenije, je po seji vlade pojasnil minister za kmetijstvo Dejan Židan.

"Namen akademije je, da odgovorimo na vsa povpraševanja iz tujih držav, da prenesemo svoje znanje in kompetence drugim. To bomo začeli zdaj tržiti prek slovenske čebelarske akademije," je še dodal.

Sama akademija se bo delno financirala iz proračuna, delno pa iz plačanih pristojbin. Kot je poudaril Židan, bo vsa dejavnost, ki jo bodo izkoriščali zlasti tujci, plačljiva. Polovico sredstev za njeno gradnjo bo prispevalo ministrstvo za kmetijstvo.

Akademija je po ministrovih pomembna tudi zato, ker bo imela svoj programski odbor. Sestavljali ga bodo predstavniki kmetijskega inštituta, ljubljanske biotehnične fakultete in veterinarske fakultete ter mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede.

V odboru bodo sedeli tudi predstavniki srednjih šol, predstavnik kmetijskega ministrstva in ministrstva za izobraževanje, trije predstavniki čebelarske zveze in predstavnik javne čebelarske službe, je naštel.

Ob robu svetovnega dneva čebel
Slovensko čebelarsko akademijo je sicer vlada ustanovila teden dni pred glasovanjem generalne skupščine ZN-a o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel, za kar si prizadeva Slovenija. Kot je pojasnil Židan, Slovenija računa, da bo slovenska ideja dobila zadostno podporo, saj smo zbrali 115 sopodpisnic, med njimi ZDA, Rusijo, Brazilijo in vse članice EU-ja.

Na ministrstvu so se lotili tudi organizacije ministrskega srečanja o pomenu čebel, čebelarji pa bodo imeli po njegovih besedah strokovni mednarodni posvet.

Poleg čebelarske akademije sprememba zakona prinaša tudi druge novosti. Na podlagi poročila varuha odnosov v prehranski verigi so namreč ugotovili, da je treba zaostriti člene kazenske politike in jasneje opredeliti nedovoljene prakse. "Verjamemo, da bomo s tem prehransko verigo naredili bolj čvrsto," je poudaril Židan.

Sprememba zakona opredeljuje tudi, kaj je začasno in občasno delo v kmetijstvu. Zaradi značilnosti intenzivnosti sadjarstva, hmeljarstva in vrtninarstva imamo dela, ki so sicer zelo intenzivna, vendar kratkotrajna, je pojasnil Židan. "Da to ne bi bilo več pogodbeno, temveč pravo delo, kjer se plačujejo prispevki. Uvajamo tudi pripravništvo v javnih službah za potrebe kmetijstva," je dodal.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 13.12.2017 ob 14:01
Kdo bo dekan? S cvičkom nabiti orgličar?
galoper
# 13.12.2017 ob 17:51
Strokovno vsebino o čebelarstvu podajajo na biotehnični fakulteti v Ljubljani. Butalsko poučevanje na osnovi praktičnih izkušenj je lahko dvorezno in drago.
Zadeti Derviš
# 13.12.2017 ob 14:47
Ustanovitev Akademije bo utrdila sloves Slovenije kot čebelarske velesile, odprla nove razvojne možnosti in okrepila mednarodno konkurečnost Slovenije. Bravo Vlada!
Do Brasil
# 13.12.2017 ob 15:20
A tole vam ni padlo v oci?

Sprememba zakona opredeljuje tudi, kaj je začasno in občasno delo v kmetijstvu. Zaradi značilnosti intenzivnosti sadjarstva, hmeljarstva in vrtninarstva imamo dela, ki so sicer zelo intenzivna, vendar kratkotrajna, je pojasnil Židan. "Da to ne bi bilo več pogodbeno, temveč pravo delo, kjer se plačujejo prispevki.
fritaja
# 13.12.2017 ob 15:09
G (a). Al. Ma., zakaj se vam ni zdelo pomembmo povprašati, koliko bo ta "akademija" stala davkopalčevalce?
zamudnik
# 13.12.2017 ob 19:32
Pismo, mamo mi dnarja.
Roky89
# 13.12.2017 ob 16:31
Lahko zmanjšajo obseg mest na FDVju in FFu. Vidim raje dobro podprto čebelarsko akademijo kot milijavžnt nekih družboslovcev in magistrov slovaške literature prve polovice 40. let 18. stoletja....
beli golob
# 13.12.2017 ob 14:08
Še ena v nizu ustanov v kateri bodo mešali meglo! Davkoplačevalci odprite denarnice, pri vsem kjer ma prste zraven "kameleon " Židan, je potrebno jemati z distanco in previdnostjo, saj nas je že veliko krat v preteklosti peljal žejne čez vodo.
mesija-s
# 13.12.2017 ob 15:09
"Namen akademije je, da odgovorimo na vsa povpraševanja iz tujih držav, da prenesemo svoje znanje in kompetence drugim.
Vsi svoje znanje čuvajo ter ga tržijo preko produktov za denar, mi bomo pa učili druge, kako bodo oni konkurenčnejši do nas? ojoj kam nas bo ta "kameleon" pripeljal...
Kazalo