Seja vlade je tokrat potekala v idiličnem gradu Strmol, ki so ga prenovili za 3,6 milijona evrov. Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport
Seja vlade je tokrat potekala v idiličnem gradu Strmol, ki so ga prenovili za 3,6 milijona evrov. Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Vlada je na seji, ki je tokrat potekala v prenovljenem protokolarnem objektu, na gradu Strmol pri Cerkljah na Gorenjskem, potrdila besedilo novele zakona o prekrških. Novelo zakona je na tiskovni konferenci predstavil minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ki je pojasnil, da bo nov zakon o prekrških velika pridobitev za policijo, saj bo razbremenila administrativno delo policistov.

"Policisti vodijo več kot 15.000 prekrškov, kar pomeni veliko angažiranje kadrovskih, materialnih in drugih resursov," je na tiskovni konferenci pojasnil minister Gorenak in dodal, da bodo pozitivne učinke občutili tudi državljani.

Prekršek neznatnega pomena
Nova prekrškovna zakonodaja uvaja novi prekršek, in sicer prekršek neznatnega pomena, ki pa ne bo imel velikih posledic. Policisti ga bodo po novem izrekali namesto opozoril oziroma namesto represivnih ukrepov.

Uvedena bo tudi možnost plačila kazni za prekrške na obroke, saj je bilo ugotovljeno, da so nekatere globe previsoke in jih ljudje ne morejo plačevati. Novela zakona pa bo prizadela uporabnike prepovedanih mamil, pirotehničnih in drugih prepovedanih sredstev, ki bodo morali poleg prekrškovne kazni plačati še stroške uničenja zaseženih substanc in predmetov.

Prekrškovni organi bodo morali v primerih, ko so prekrški ugotovljeni s tehničnimi sredstvi, denimo z radarji, ki merijo hitrosti na cesti, postopek zoper kršitelja začeti v 30 dneh, medtem ko se je do zdaj dogajalo, da so bili izdani plačilni nalogi za prekrške, ki so bili storjeni pred enim ali več leti.

Kazenske točke se bodo v nekaterih primerih brisale po dveh in ne več po treh letih, napovedane pa so tudi spremembe pri uklonilnem zaporu.

Vlada tudi o gospodarskih obetih
Osrednja tema vladne seje je bil pregled uresničevanja jesenske napovedi gospodarskih gibanj za leto 2012. Ministri so razpravljali predvsem o obetih za prihajajoče leto 2013, gradivo pa je pripravil Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Umar je jesensko napoved sicer objavil že septembra, v njej pa je Sloveniji za letos napovedal dvoodstoten padec gospodarstva, za prihodnje leto pa 1,4-odstoten padec. V letu 2014 bi lahko imela Slovenija morda skromno gospodarsko rast.