Vlada bo še podrobneje preučila, kaj so na mizo dali sindikati. Foto: BoBo
Vlada bo še podrobneje preučila, kaj so na mizo dali sindikati. Foto: BoBo


Zadnji predlog sindikatov javnega sektorja pomeni bistveno odstopanje od pričakovanj vlade, zato odgovor zahteva temeljitejši premislek, je pojasnil minister Boris Koprivnikar.

Odločitev vlade naj bi bila tako znana do nadaljevanja pogajanj v ponedeljek. Minister pa predvideva, da se bo na to temo sešla tudi koalicija, po neuradnih informacijah v nedeljo.

Sindikati pa ob vladni preložitvi pogajanj ugotavljajo, da je njihov predlog ukrepov "vreden tehtnega premisleka". Verjamejo, da se bo vlada odločila pravilno in torej sprejela njihov predlog. Zdaj čakajo na ponedeljek in dodajajo, da ima vlada možnost za poskus "manevriranja", a dvomijo, da bo to naletelo na odobravanje sindikatov.

Na mizi zadnji predlog sindikatov
Poročali smo, da so sindikati javnega sektorja na četrtkovih pogajanjih o varčevalnih ukrepih za leto 2015 na mizo dali svoj zadnji predlog. Pripravljeni so privoliti zgolj v prenos zdaj veljavnih ukrepov v prihodnje leto, pri čemer je izjema sprostitev napredovanj tako v plačne razrede kot nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015. Od tega, ali bo vlada privolila v njihov predlog "vzemi ali pusti", je odvisna tudi izvedba protestnega shoda, ki ga sindikati načrtujejo za sredo. Gasilci in policisti so celo že zagrozili s stavko.

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi to pomenilo privolitev na ravni letošnjega leta v znesku 313 milijonov evrov. Poleg tega je vladna stran sprva želela z dodatnimi ukrepi prihraniti še 127 milijonov evrov, z zadnjim predlogom ukrepov, ki so ga sindikati odločno zavrnili, pa 70 milijonov evrov.

Razplet je težko napovedati, saj ostaja nejasno, ali bo le prenos trenutnih ukrepov sprejemljiv, tako za vzdržnost proračuna kot za vso vladno ekipo. Zagotovo pa je pred vlado zahtevna odločitev, socialni mir pa pod vprašajem.