Septembra so pred vlado protestirale pomočnice vzgojiteljic, ki spadajo med najnižje plačane javne uslužbence. Poleg jutrišnjega protesta, ki ga je napovedala Konfederacija sindikatov javnega sektorja, pa so protest napovedali tudi v Konfederaciji slovenskih sindikatov. Foto: BoBo
Septembra so pred vlado protestirale pomočnice vzgojiteljic, ki spadajo med najnižje plačane javne uslužbence. Poleg jutrišnjega protesta, ki ga je napovedala Konfederacija sindikatov javnega sektorja, pa so protest napovedali tudi v Konfederaciji slovenskih sindikatov. Foto: BoBo
false
Na zadnjem srečanju predstavnikov vlade in javnega sektorja je minister za javno upravo Boris Koprivnikar dejal, da načrtujejo, da bodo do konca tega tedna vedeli, ali so sposobni parafirati dogovor, ki bi ga sindikati nato tudi potrdili, ali pa bodo morda ugotovili, da tega niso sposobni. Foto: BoBo
Komu bo koristil prepir sindikatov?
Sindikati javnega sektorja pripravljajo protest
Odločilni krog pogajanj pred protestom
Zaključna faza pogajanj o plačah v javnem sektorju

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je ob tem dejal, da gre pri jutrišnjem shodu za shod stanovskih sindikatov, ki skrbijo samo za svoje poklice in dejavnosti, ter ne zajema vseh v plačni skupini J. Nedopustno se mu zdi tudi, da so bili sindikati, ki so bili ustanovljeni za zastopanje zaposlenih v plačni skupini J, izključeni iz vseh pogajanj.

Prav zato bo Sindikat uslužbencev plačne skupine J (SUPSJ) najverjetneje organiziral svoj protest, saj si zasluži, da mu vlada vsaj prisluhne, če ga že ne upošteva, je še dodal Novak. V Konfederaciji slovenskih sindikatov se sicer strinjajo, da je enotni plačni sistem anomalija, saj ne vrednoti dela, temveč delovna mesta.

Težavo pa Novak vidi v tem, da se prevladujoči sindikati pogajajo v imenu pomožnih delavcev. Po mnenju predstavnice SUPSJ-ja Karmen Rotman prevladujoči sindikati izkoriščajo zaposlene v plačni skupini J. Novak pa je organizatorje jutrišnjega protesta označil tudi kot največje krivce za nastali položaj in anomalije enotnega plačnega sistema.

Štrukelj: Zavzemali smo se za regres v skupini J
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj očitke zavrača. Dejal je, da težko razume, kako bi bili lahko soodgovorni za položaj, glede na to, da so se zavzemali, da so regres najprej dobili v skupini J in da se plače od 19. plačnega razreda navzdol niso zniževale na račun tega, da so se bolj znižale višje plače.

Dodal je, da so izborili tudi to, da ti zaposleni ostajajo v javnem sektorju. "Izobraževanje ima daleč največji odstotek tistih, ki so ostali v javnem sektorju in niso preneseni na razne podjemne pogodbe pri zasebnikih," je dejal. Navedbe, da se niso zavzemali za odpravo anomalij v plačni skupini J, pa je označil za laž.

"Zahtevamo pošteno plačilo, nočemo miloščine!"
Kot je znano, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije za četrtek ob 12. uri pred poslopjem vlade namreč pripravlja protestni shod zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami. Na protestu, ki bo potekal pod geslom Zahtevamo pošteno plačilo, nočemo miloščine!, bodo opozarjali, da s svojimi prihodki ne morejo dostojno živeti.

Vlada in sindikati prekinili pogajanja
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so današnja pogajanja prekinili do četrtkove seje vlade. Če bo vlada privolila v varovalko, ki jo pri spreminjanju plačne zakonodaje želijo sindikati, se bodo pogajanja nadaljevala, sicer ne.

Po srečanju predstavnikov vlade in javnega sektorja je minister za javno upravo Boris Koprivnikar dejal, da sindikati zahtevajo, "da noben zakonski predlog s področja plač ne bo niti predlagan, če ne bo doseženo soglasje s sindikati", medtem ko je doslej veljalo, da se je vlada dolžna s sindikati usklajevati in iskati soglasje, nato pa državnemu zboru poročati, o katerih vprašanjih so se uskladili, o katerih pa ne.

Sindikati ostajajo neomajni
Minister priznava, da so roki zelo kratki. Pri tem je ponovil, da pričakujejo, da bodo do konca tedna videli, ali je dogovor mogoč in so ga pripravljeni parafirati, ali pa bodo ugotovili, da dogovor ni mogoč. Po njegovih besedah je zelo verjetno, da se bodo znova srečali že v četrtek po seji vlade, verjetno pa tudi v petek.

Sindikati pri svoji zahtevi ostajajo neomajni in trdijo, da ni pogojev za nadaljevanje pogajanj, dokler vlada jasno ne pove, kaj so temeljna vprašanja plačnega sistema, o katerih bo s sindikati skušala doseči soglasje. "Če tega ne bo jutri, potem tudi ne bo pogajanj," je dejal Branimir Štrukelj. Štrukelj je še dodal, da ne bodo odstopili od varovalke, saj je vlada že konec lanskega leta s sindikati podpisala dogovor, da bo z njimi dosegla soglasje.

Komu bo koristil prepir sindikatov?
Sindikati javnega sektorja pripravljajo protest
Odločilni krog pogajanj pred protestom
Zaključna faza pogajanj o plačah v javnem sektorju