Vladimir Vodušek je solastnik Info TV-ja postal leta 2009. 51-odstotni delež je s pomočjo investitorjev za slab milijon evrov kupil od ustanovitelja Lea Oblaka. Foto: BoBo
Vladimir Vodušek je solastnik Info TV-ja postal leta 2009. 51-odstotni delež je s pomočjo investitorjev za slab milijon evrov kupil od ustanovitelja Lea Oblaka. Foto: BoBo
Novinarstvo in/ali medijsko lastništvo

Podjetje Triglav Naložbe je leta 2007 dokapitaliziralo Info TV, takrat še v lasti medijskega mogotca Lea Oblaka, s skoraj tremi milijoni evrov in postalo lastnik 40 odstotkov Info TV-ja. To se je izkazalo za slabo naložbo, Info TV je danes pred stečajem, Vodušek pa je poslovanje vmes prenesel na nova podjetja, ki jih vodi njegov sin Dejan.

Vladimir Vodušek je solastnik Info TV-ja postal leta 2009. 51-odstotni delež je s pomočjo investitorjev za slab milijon evrov kupil od ustanovitelja Lea Oblaka: "Gospod Vladimir Vodušek je kupil televizijo zaradi želje, da bi imel svojo oddajo. To je tako, kot bi nekdo kupil tovarno BMW-ja, da bi se vozil v vozilu BMW. Mislim, da je tukaj gospod Vodušek precenil svoje zmožnosti - finančne."

Leta 2007 so družbo z 2,9 milijona evrov dokapitalizirale državne Triglav Naložbe in pridobile 40-odstotni lastniški delež. Oblak je leta 2009 večino svojega deleža prodal Vodušku, Info TV pa se je zaradi slabega poslovanja kmalu zatem znašel v finančnih težavah. "Jaz sem bil na Info TV-ju zaposlen leta 2009, od januarja do oktobra. V tem času je nastal dolg do mene s strani Info TV-ja v višini dveh honorarjev in oktobra 2009 sem odšel s tega podjetja brez dveh honorarjev in še zdaj tega denarja nisem dobil, nisem pa edini, ki se mi je zgodilo to," pravi nekdanji uslužbenec Info TV-ja Gregor Gajšek. A kljub dolgovom se Vodušek očitno ni odpovedal razkošnemu življenjskemu slogu. "Takrat, v tistem času, ko je Info TV pod Voduškovim vodstvom ljudem že dolgoval po eno, dve plači, se je možakar še vedno vozil naokrog po Ljubljani v najboljšem porscheju cayenne," dodaja Gajšek.

Info TV z blokiranimi računi
Da bi se izognil terjatvam upnikov, je Vodušek ustanovil družbi Nova Info TV in Media Holding. Triglav Naložbe so se sicer svojim slabim trem milijonom očitno odpovedale že prej, naložbo so v celoti odpisali že leta 2009. Koliko upnikov ima Info TV in kakšen je dolg do njih, ne vedo niti na računovodskem servisu, ki je skrbel za finance družbe. Stečajni postopek sicer še ni uveden, ima pa Info TV blokirane vse račune.

Po poročanju medijev je Vodušek konec leta 2009 na sina Dejana prepisal vsaj 35 nepremičnin oziroma parcel, v lasti ima tudi dve stanovanji v Ljubljani, ki ju je kupil od SCT Inženiringa. Pri ugotavljanju povezav Info TV-ja z drugimi družbami se pojavlja vrsta podjetij, ki so med seboj poslovala. Očitno se bodo z zapletenostjo oziroma nepreglednostjo poslovanja ukvarjale pristojne institucije.

Vasja Čepič, Odmevi

Novinarstvo in/ali medijsko lastništvo