Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 14 glasov Ocenite to novico!
Hotiza, Lendava, Mura, arbitraža
Prvo območje, ki ga bo vladna skupina obiskala, sta občini Razkrižje in Lendava. Foto: BoBo
VIDEO
Zaradi arbitraže bi se pr...

Dodaj v

Vladna skupina na sestanku ob meji še brez končnih rešitev

Za preselitev se zanima 35 ljudi
12. september 2017 ob 10:15,
zadnji poseg: 12. september 2017 ob 21:34
Razkrižje - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča je prebivalcem Rakrižja in Lendave danes predstavila izhodišča za interventni zakon in hkrati prisluhnila njihovim željam.

V občini Razkrižje je z razsodbo prizadetih deset družin z okoli 35 prebivalci, katerih hiše bi po novem ostale na hrvaški strani meje. Nekateri bi radi svoje hiše obdržali, drugi pričakujejo zamenjavo, nekateri so se pripravljeni tudi izseliti.

"Dialog je bil zelo odprt," je po sestanku s predstavniki vladne skupine, ki je trajal nekoliko dlje, kot je bilo sprva načrtovano, povedal župan Stanko Ivanušič. "Predstavniki vladne skupine so predlagali svoje rešitve, ljudje so povedali svoje. Pri nekaterih vprašanjih smo se približali, pri drugih morda malo manj, vendarle pa je ostala navsezadnje dobra volja, da ta skupina zadeve še enkrat preuči in nato ponovno predlaga tiste optimalne rešitve. Res pa je, da država ponuja vse tiste statusne pravice, ki so jih imeli do sedaj, od otroškega dodatka do zdravstvenega zavarovanja in tako naprej," je pojasnil.

V skrajnem primeru bi po njegovih besedah lahko v enem ali dveh primerih, kjer so domačini na to pripravljeni, lahko prišlo tudi do izselitve, če ne bi našli druge rešitve.

Domačini so sestanek zapuščali večinoma brez komentarja. "Bomo videli, kaj od tega bo uresničeno," je povedal eden izmed njih.

Kozlovičeva: Želje so precej različne
"Med občani dejansko opažamo veliko prizadetost, ker je razsodba takšna, kot je. Strinjajo se z določbami zakona, tisto, kar si želijo, pa je, da bi bili na slovenski strani," je v imenu delovne skupine po sestanku povedala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič.

"Želijo si različno - nekateri bi se radi preselili v republiko Slovenijo, nekateri pa dobili nadomestilo. Ti dve varianti bomo preučili in jim v roku enega tedna poslali odgovor. Dogovorili smo se tudi, da pomagamo, če se le da, občini urediti ceste, da bodo imeli lažje dostope," je dodala.

Po njenih besedah bodo na podlagi zakona lahko državljani Hrvaške, ki tu živijo, lažje pridobili slovensko državljanstvo.

"Na koncu smo se dogovorili, da jih v zelo kratkem času ponovno obiščemo in predstavimo tudi predlog rešitve glede možnosti preselitve," je še povedala Kozlovičeva. Težav ne pričakuje. "Gre samo za to, da poenotimo, kaj si pravzaprav prebivalci želijo. Če zadeve urejamo v zakonu, jih moramo urediti na splošen in enak način. Torej moramo doseči nek konsenz, ki bo sprejemljiv za vse," je dodala.

Sestanek tudi v Lendavi
Po sestanku v Razkrižju so se člani vladne delovne skupine pod vodstvom državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Erika Kopača odpravili na podoben sestanek v Lendavo. Tam so sporni večinoma kmetijska zemljišča in poplavni nasipi.

Kmetovalcem so po besedah sekretarke Kozlovičeve predstavili možnost, da dobijo v zakup ali prodajo zemljišča državnega Sklada kmetijskih zemljišč. "Predstavili smo tudi nadomestila, ki jih bodo deležni glede na to, da ne bodo več upravičeni do subvencij," je pojasnila.

Glede poplavnega nasipa pa bodo predlagali, da jih v celoti vzdržuje Republika Slovenija. "Če je potrebna tudi obnova, smo pripravljeni nositi stroške," je dodala.

Na lendavskem območju je sporna tudi betonarna, ki si jo bodo predstavniki vladne skupine prihodnji teden ogledali, da bi ugotovili, kakšne so možnosti njene preselitve.

V sredo bo omenjena vladna skupina opravila takšen sestanek v občini Metlika, dan kasneje pa še v občini Piran.

Državi imata sicer šest mesecev za implementacijo arbitražne razsodbe, s katero je arbitražno sodišče 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementirala, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj je izstopila iz postopka arbitraže.

"Jaz lahko zagotovim, da bo Republika Slovenija vse tisto, kar lahko v tem trenutku sama pripravi, v šestih mesecih pripravila," je v Lendavi povedal Kopač. Ob tem je dodal, da bodo naredili vse, kar je mogoče, da odločitev arbitražnega sodišča ne bi negativno vplivala na življenje slovenskih državljanov na mejnem območju.

"Namen interventnega zakona je prav v tem, da nadoknadimo manko sodelovanja z druge strani," je pojasnil. Po njegovih besedah bo zakon pripravljen do konca tega meseca, nato pa bo šel na vlado in DZ.

T. K. B., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 12.09.2017 ob 11:01
Zamenjali smo par konkretnih kosov zemlje za virtualno črto na morju, ki v praksi pomeni samo to, da naše podmornice (koliko jih pa imamo?) smejo do mednarodnih vod potovati tudi pod vodo.

Čestitke vsem, ki se jim zdi, da smo zmagali.
HOR
# 12.09.2017 ob 13:11
Arbitrazni begunci obmejnih sprememb...
amigo
# 12.09.2017 ob 11:58
Takšna mejna črta med dvema državama je smešna. Ko so delali na Osimskem sporazumu z Italijo je komisija šla na teren in takšen primere rešila na licu mesta. Zdaj so pa fantastično plačani "arbitri" reševali mejo iz udobnih foteljev.
RenatoP
# 12.09.2017 ob 11:12
Pridobili smo razciscene odnose in mislim da je to bolj pomembno od tistih 100 kvadratov. Tistim ki so ostali na HR strani pa ponuditi nove hiske na SLO strani.
amigo
# 12.09.2017 ob 11:39
&zozozo
Zamenjali smo par konkretnih kosov zemlje za virtualno črto na morju, ki v praksi pomeni samo to, da naše podmornice (koliko jih pa imamo?) smejo do mednarodnih vod potovati tudi pod vodo.

Poglej na pomorski zemljevid. Na področju tega koridorja je dovoljena samo plovba proti severu. Tako ladja lahko pluje iz mednarodnih voda po tem koridorju v Koper, vračati pa se mora skozi italijanske ozemeljske vode.
enix
# 12.09.2017 ob 10:53
napačen pristop, najprej doseči načelen dogovor s Hrvaško, nato parcialni pogovori... Če mislimo implementacijo izvesti enostransko, ne glede na stališče ZG, je pa to res prava pot!
vipmit
# 12.09.2017 ob 20:26
Hrvatje nas peljejo "scat" že 100 let.
V Ljubljani tega še danes niso dojeli.
amigo
# 12.09.2017 ob 19:32
&Homer
tekoči stroški (voda, elektrika, komunalne storitve, telefon, hrana so bistveno cenejši

Ti si izgleda nagnjen k fantaziranju. Cene na Hrvaškem niso bistveno nižje.
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:35
Doslej je željo za preselitev na slovensko stran izrazilo 16 gospodinjstev oziroma 35 ljudi, tako državljanov Slovenije kot Hrvaške, poroča TV Slovenija....kako prosim..samo ena hrvaska hisa je po novem pod slovenoijo...ena druzina..in nic vec.....
mandan
# 12.09.2017 ob 11:46
ne bom talal plusov ne minusov

imate prav tisti ki pravite da smo več izgubili in obrnili hrbet našim slovencem ki tam živijo

toda obrnila jim je hrbet že bivša oblast v jugi

toda imet prav tudi tisti ki pravite da je to edina pot naprej

res je

če hočemo imeti razčiščene odnose v naprej, je edina pot da vsem ki žeijo v našo državo nudimo vso pomoč. drugega NI, razen če se žeilmo kregat še naprej

zgodovinska dejstva tu ne štejejo, saj vemo da pred 2.sv vojno ni bilo niti 2% Hrvatov na območju Istre (večina so bili Italijani (poitalijanjeni slovenci) in slovenci-šavrini.

vse državne meje so politične umetne tvorbe, in so v rokah političnega lobija ki na ta račun živi, kot tumor v glavi ki se ga ne da odstranit. žal
amigo
# 13.09.2017 ob 08:12
&Homer
Za turiste zagotovo ne, prebivalci so druga zgodba

Razsvetli me! A imajo za prebivalce posebne trgovine, kjer je vse pol ceneje?
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:33
se pa strinjam..morali bi do spornih tock..ljudi vprasat kje bi radi ziveli...ne pa iz fotelja odlocat o meji....
pkorosec
# 12.09.2017 ob 15:30
Pa saj ni mej!!! Meje so samo v glavah!
Don Redshield
# 13.09.2017 ob 21:16
Kolk pametnjakovičev. Hrvaška bo storila tisto, kar ji bodo zabičali šefi onkraj Atlantika. In da ne boste slučajno mislili, da je Slovenija tukaj izvzeta. Ne, tiho bo ko cucek in oboji bomo zmagali. Šov bo pa za javnost, trda pogajanja. Malo morgen. Zato tisti, ki blebetate razne nebuloze o naših prijemih do HR, je zgolj in samo za pleničarje.
pobrisan
# 13.09.2017 ob 11:40
Homer.

1) tekoči stroški (voda, elektrika, komunalne storitve, telefon, hrana so bistveno cenejši
-----------

Zakaj potem Hrvati ki živijo ob meji prihajajo v naše trgovine? Pa v času turistične sezone se pri njih vse podraži. Ne samo za turiste.
izo
# 12.09.2017 ob 23:48
Če je to bil cilj arbitraže jo razložite tem ljudem. Ko salonski skopljenci igrajo šah.

cilj arbitraže je bil določit mejo, ki ji prej ni bilo in tako definirat ozemlje, ki ga tudi uradno ni bilo (ali se pa vsaj ni vedelo, kaj kam spada).
z arbitraže smo dobili oboji, to se očitno noben ne zaveda, razen če hočete imet še naprej nomans land po tistih okrajih še naprej.
koridor smo pač izgubili zaradi takšnih in drugačnih razlogov, in veliko je po mojem mnenju tukaj bilo popolnoma nepotrebnega in tudi neumnega (beri: če nisi znal držat gobca prvič, pa bi ga vsaj drugič). ampak to je zdej nepomembno, sodba je tukaj in treba to izpeljat do konca, ker druge priliko v naslednjih 70 letih z hrvati ne bo. to sem prepričan 100%.
m72
# 12.09.2017 ob 21:52
A jih še niso nagnali?
galoper
# 12.09.2017 ob 20:16
Kaj sta delala minister za notranje zadeve in minister za zunanje zadeve ob ustanovitvi. A ni meja temelj države?
Homer.
# 12.09.2017 ob 19:16
semaino
# 12.09.2017 ob 15:28

Tisti, ki zelite ostati na Hrvaskem ste obsojeni na revscino. No, v Sloveniji ne bo veliko bolje, malo pa vseeno bo in to je vazno.

Streljaš popolnoma mimo.
Poznam jih nekaj, ki so kupili nepremičnine na Hrvaškem. Pa s tem ne mislim na vikendaše...., ampak družine, ki imajo tukaj zaposlitev, s tem povezano zdravstveno zavarovanje in vplačevanje pokojninske dobe.
1) tekoči stroški (voda, elektrika, komunalne storitve, telefon, hrana so bistveno cenejši
2) upravni postopki so bolj enostavni in hitrejši

Skratka, ni nobene razlike s tistimi, ki se vozijo na delo v Avstrijo ali Italijo, le da je tu smer obratna. Rezultat pa je podoben: delaš tam, kjer več zaslužiš, bivaš pa tam, kjer je ceneje....
kapljač
# 12.09.2017 ob 17:45
Preselit in od EU zahtevat nepovratna sredstva za izgradnjo novih domov
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:32
mahnic sprasuje ce je vojska pripravljena glede meje...pa vsi po njem...legende
semaino
# 12.09.2017 ob 15:28
Ne bom poazabil tisti dve navijacici iz 24ur, ki bi naj bili novinarki, ko sta porocali izpred sodica.

Taksne puhoglavosti in naivnosti ne vidis vsak dan.

Saj ne verjamem, da sta tako zabiti, naorcili so jima kako se naj obnasata.

Tisti, ki zelite ostati na Hrvaskem ste obsojeni na revscino. No, v Sloveniji ne bo veliko bolje, malo pa vseeno bo in to je vazno.

Preselite se vsi.
urednik01
# 12.09.2017 ob 14:43
To je del Pridvolilne kampanije, potem pa bodo nasral ljudi
Homer.
# 13.09.2017 ob 07:35
@amigo
Za turiste zagotovo ne, prebivalci so druga zgodba
kapljač
# 12.09.2017 ob 17:47
S Hrvati s e ne potrebujemo nič dogovarjat.
Vse lahko rešimo z financiranjem Evropskih projektov .

Hrvate pa zablokirat kjer jih lahko! Pa mejo zapret Cerar.
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:30
hrvatje so dobil...800 hektarjev...zemlje...jaja....so ze blizje avstriji...ahha
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:29
enostransko bomo uposteval...haha....legende nasi...
kotzi
# 12.09.2017 ob 16:29
a nismo zmagal....zakaj potem obiskujejo ljudi ki bodo ostali pod Hrvasko...torej...je pa zanimivo...
Homer.
# 12.09.2017 ob 14:26
Totalna bedarija!
Če si za "mejno črto"ni nobenega razloga, da bi se selil.
Tudi ni razloga da si hrvaški državljan.

Omenjeni so bili Osimski sporazumi. Ti samo dokazujejo, da so za dokončno mejno črto, potrebna leta, kar pa ne ovira življenja na obeh straneh meje.

Tisti, ki je pameten, bo raje ostal tam kjer je, saj bo tako imel nižje življenjske stroške.
amigo
# 12.09.2017 ob 11:45
To je prava smešnica. Hrvatje so na kopnem dobili praktično vsa sporna ozemlja, mi pa smo nekaj kmx2 morja in neuporaben koridor. Seveda Hrvatje tega ne bodo priznali in se bodo še dalje delali, da so prikrajšani. Sam Krleža je postavil mejo Balkana na današnjo slovensko-hrvaško mejo. Balkanec pač laže takoj ko odpre usta.
svabo
# 12.09.2017 ob 11:43
Katastrofa. Zaradi namišljene črte na morju, ki poteka rahlo v levo od sredine, je ta država, konkretno predsedniški manken, ter stranke, ki so takrat bile v parlamentu, dosegli, da je že 35 ljudi postavilo zahtevo za preselitev. Preselitev iz njihove zemlje. Njihove domačije. Če je to bil cilj arbitraže jo razložite tem ljudem. Ko salonski skopljenci igrajo šah....
Hijena
# 12.09.2017 ob 11:08
@zozozo

imaš popolnoma prav
Za malo morja so obrnili hrbet našim državljanom, ki si želijo živeti v Sloveniji.
Kar prav, da Hrvati ne priznavajo arbitraže, ker smo več izgubili, kot pridobili!!!
nonparel
# 12.09.2017 ob 17:52
In kako si tore pametnjakoviči drugače zamišljate da bi se razrešila dokončna meja s Hrvaško?
Eden piše da nismo zmagali. Butasto razmišljanje. Zmaga se lahko samo v vojni, ampak zmaga samo eden, drugi pa izgubi ogromno.
Hrvati so takšni, če bi tudi na kakšne drugačne načine razreševali mejni spor, oni nobene rešitve na koncu ne bi spoštovali, razen če se jim podari najmanj pol Slovenije. Z njimi se je nemogoče o nečem dogovoriti. Težko je najti tako zatežen narod kot so Hrvati.
Kazalo