V ŠOS-u in DOS-u zahtevajo takojšnjo ureditev sredstev za subvencije dijakom in študentom do konca koledarskega leta. Foto: BoBo
V ŠOS-u in DOS-u zahtevajo takojšnjo ureditev sredstev za subvencije dijakom in študentom do konca koledarskega leta. Foto: BoBo
Maturo so danes v času današnjega polurnega uličnega protesta pisali tudi na srednji šoli v neposredni bližini vladnega poslopja, od koder so se prišli pritožit nad hrupom. Dijaki in študentje, ki so se na protest pripeljali z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa, so prišli namreč opremljeni s piščalkami, zaradi katerih je bilo na ulici glasno. Foto: BoBo
"Obžalujem, da je do protestov moralo priti. Mi smo si ves čas prizadevali, da do njih ne bi prišlo," je dejal minister Omerzel. "Ves čas sem tudi verjel, da bomo na koncu le našli rešitev. S skupnimi napori tako vladnih kolegov, državnega zbora, prevoznikov in ŠOS-a smo danes dosegli, da se bo subvencioniran prevoz dijakov in študentov nemoteno izvajal do konca letošnjega leta. In to je pod črto edino pomembno," je še dejal. Foto: BoBo
Študenti in dijaki zahtevali denar za vozovnice
Študentje zahtevali subvencioniranje prevozov
Mladi potniki pred vlado

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel je namreč danes zatrdil, da so našli rešitev in da bodo denar zagotovili v naslednjih dneh. Ministrstvo za finance bo tako najpozneje v četrtek predložilo skupen predlog prerazporeditev v vladno obravnavo. Obenem je vlada pooblastila ministrstvo za finance, da samo pripravi predlog prerazporeditev potrebnega denarja, če proračunski uporabniki tega ne bodo storili.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) pred poslopjem vlade namreč danes pripravila "javni potniški protest", ker vlada v 14-dnevnem roku še ni zagotovila denarja za ureditev problematike subvencioniranih prevozov dijakov in študentov do konca leta, so sporočili iz ŠOS-a.

14-dnevni rok je postavila sama predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek ob svojem zadnjem obisku DZ-ja. Z današnjim dnem se izteka tudi rok, ki ga je za ureditev te problematike prejšnji teden vladi naložil odbor DZ-ja za infrastrukturo.

"Sredstev do konca leta še vedno ni, dijaki in študenti pa ne bomo kupili parcialne, dvomesečne rešitve," je dejal predsednik ŠOS-a Žiga Schmidt. Od premierke in resornih ministrov zahtevajo takojšnjo ureditev sredstev za subvencije dijakom in študentom do konca koledarskega leta. A tudi to ne bi popolnoma rešilo problema. Kot pojasnjuje Schmidt, obstaja nevarnost, da bodo dijaki in študenti z novim šolskim letom ostali brez subvencij in bodo tako za vozovnice plačali tudi po 100 evrov mesečno več.

Schmidt: Gre za zakonsko dodeljeno pravico
Kot je poudaril Schmidt, gre za zakonsko dodeljeno pravico, vladi pa je enostavno zmanjkalo denarja. "To je treba načrtovati pravilno in zagotoviti sredstva za dijake in študente," je dejal. Po njegovih besedah imajo dovolj tega, da v predvolilnem času poslušajo o prioritetah mladih in o prihodnosti mladih, "potem pa za neke osnovne stvari ni denarja in ni posluha".

Dovolj imajo takšnega odnosa vlade in politike nasploh ter zahtevajo dosledno izpolnjevanje obljub. Schmidt je še izrazil upanje, "da se politiki zavedajo, da če ne bodo prioritetno reševali problemov mladih, bodo ostali brez lastne prihodnosti in prihodnosti države kot take".

Omerzel se je ves čas zavedal
Z ministrstva za infrastrukturo in prostor so po protestu sporočili, da se je minister Samo Omerzel "ves čas zavedal, kako zelo socialno pomembno ter hkrati dolgoročno smiselno z vidika trajnostne mobilnosti je prav subvencioniranje prevozov dijakov in študentov".

Kot so zapisali, je danes "intenzivno iskanje rešitev za skupno vladno mizo le obrodilo sadove". Vlada naj bi tako v naslednjih nekaj dneh s prerazporeditvijo sredstev s preostalih ministrstev zagotovila manjkajočih 13 milijonov evrov, ki jih Omerzelovo ministrstvo še potrebuje za subvencioniranje prevozov do konca letošnjega leta.

25 ali 150 evrov za vozovnico?
Subvencije prejema okoli 60 odstotkov dijakov in 30 odstotkov študentov, je navajal Schmidt, kar pomeni okoli 75.000 družin. Podpredsednik DOS-a Matic Matjašič je ob tem pojasnil, da povprečna subvencionirana vozovnica stane okoli 25 evrov, nesubvencionirana pa okoli 150 evrov.

Kot je poudaril Matjašič, se ne ukvarjajo s tem, zakaj sredstva niso zagotovljena, saj je to, od kod bodo denar vzeli, stvar vlade, ki je odgovorna za proračun. "Nam je pomembno, da so karte v prodaji po subvencionirani ceni, ker je to zakonska obveznost in dijaki morajo v šolo - sploh te dni, ko se odvija matura," je dejal.

Predstavniki ŠOS-a in DOS-a rešitev zahtevajo nemudoma, že ta teden, sicer se bodo pridružili avtoprevoznikom, ki za 10. junija napovedujejo vsesplošne demonstracije.

Študenti in dijaki zahtevali denar za vozovnice
Študentje zahtevali subvencioniranje prevozov
Mladi potniki pred vlado