Ponoči sta prispela dva vlaka s po nekaj več kot 1.000 prebežniki. Foto: BoBo
Ponoči sta prispela dva vlaka s po nekaj več kot 1.000 prebežniki. Foto: BoBo

Večino prebežnikov, ki so prišli v Dobovo, so po sprejemnih postopkih že prepeljali v Šentilj in na Jesenice. Naslednji vlak s približno 1.000 prebežniki pa pride v Dobovo okoli 23. ure, sporočajo s Policijske uprave Novo mesto.

Za prebežnike šest milijonov evrov
Ministrstvo za notranje zadeve je za obvladovanje prebežnikov porabilo šest milijonov evrov, večinoma gre za stroške dela zaposlenih, stroške sprejema in začasne nastanitve ter stroške v povezavi z opremo. Sredstva ministrstvo zagotavlja iz tekoče proračunske rezerve.

V ta izračun pa niso vključeni stroški Slovenskih železnic in avtobusnih prevozov. Po zadnjih podatkih so Slovenske železnice ministrstvu za prevoze do 4. novembra izstavile račun za 2,6 milijona evrov.

Skoraj 5.000 prebežnikov prepeljali čez Karavanke
Po podatkih PU-ja Kranj je bilo konec tedna (od petka do nedelje) iz Dobove v Avstrijo z vlaki čez Jesenice in avtobusi skozi Karavanke prepeljanih 4.248 prebežnikov. Izredni vlak iz Dobove pa je v Avstrijo v ponedeljek že prepeljal 536 popisanih prebežnikov.

Od sredine oktobra do 6. ure zjutraj je v Slovenijo vstopilo okoli 277.000 prebežnikov. V nedeljo je v Slovenijo prišlo več kot 2.800 prebežnikov. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri 1.900 ljudi, Avstrijci pa so danes sprejeli že več kot 900 prebežnikov.