Kdo izmed 16 kandidatov bo izbran? Foto: BoBo
Kdo izmed 16 kandidatov bo izbran? Foto: BoBo

Katera dva prijavljena kandidata za izpraznjeni mesti viceguvernerjev na Banki Slovenije imata največ možnosti za izvolitev v državnem zboru? To je vprašanje, na katerega skuša predsednik države Borut Pahor danes in jutri dobiti odgovor od vodij poslanskih skupin. V državnem zboru mora namreč vsak izmed kandidatov prejeti najmanj 46 glasov podpore.

In komu kaže najbolje? Po informacijah Radia Slovenija koalicijske stranke niso usklajene, zato bo Pahorjevo delo še težje. Največ prahu sicer dviga kandidatura nekdanjega vodje Pahorjevega kabineta in člana Evropskega računskega sodišča Milana Cvikla, za katerega naj bi se ogreval SD, medtem ko naj bi bil SMC do njegove kandidature zadržan.

Različna stališča pa imajo v koaliciji menda tudi do dveh kandidatov Banke Slovenije. Gre za zdajšnja viceguvernerja Darka Bohneca, ki se mu mandat izteče začetek marca, ter za Stanislavo Zadravec Caprirolo, ki se ji šestletni mandat izteče mesec zatem.

Predvsem Zadravec Caprirolova naj bi bila po neuradnih informacijah nezaželena med poslanci SD-ja, saj naj bi se kot nadzornica NLB-ja sprla z nekdanjim finančnim ministrom Francijem Križaničem glede kadrovskih imenovanj v največji državni banki. Spomnimo, Pahor je že pred časom zatrdil, da bo pri predlogu za viceguvernerja skušal upoštevati pogoj, da kandidat ni sodeloval pri ključnih odločitvah sanacije slovenskega bančnega sistema.