Avstrijske goste sta zanimali tudi vprašanje druge cevi predora Karavanke in priznanje nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Foto: Iztok Pipan, TVM
Avstrijske goste sta zanimali tudi vprašanje druge cevi predora Karavanke in priznanje nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Foto: Iztok Pipan, TVM

Sodelovanje med državnim svetom in bundesratom se je po Bervarjevih besedah poglobilo še posebaj, odkar je Blatnikova sredi letošnjega leta prevzela četrto najvišjo funkcijo v avstrijski državi. Danes so se pogovarjali predvsem o konkretnem sodelovanju na področju turizma in športa. Po besedah Blatnikove je potreben tudi razmislek, kako realizirati projekte, saj je "samo govorjenje premalo".

Poudarila je še potrebo po regionalnem, dvostranskem in mednarodnem sodelovanju ter sožitju, ki je temelj sodelovanja v skupni Evropi. Blatnikova je ob tem navedla vprašanja brezposelnosti, migracij, azila, gospodarske rasti, za katera meni, da jih je mogoče rešiti samo v skupni Evropi.
Velik pomen tudi manjšinski politiki
Blatnikovo je danes sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, s katerim sta presodila, da so dvostranski odnosi med državama dobri. Dejala je še, da velik pomen v svojem mandatu daje tudi manjšinski politiki.

Na Koroškem so se številne stvari spremenile na bolje, še vedno pa obstajajo odprta vprašanja, kot je npr. glasbena šola na Koroškem. Dodala je, da se o tem intenzivno pogovarjajo, in ob tem izrazila upanje, da se bo vprašanje pozitivno rešilo.

Predsednica bundesrata ima danes na programu tudi srečanje s premierjem Mirom Cerarjem.

Iz Ljubljane bo Blatnikova z delegacijo, v kateri so med drugim tudi vsi svetniki iz avstrijske Koroške, danes odpotovala še v Dravograd, kjer bo sodelovala na okrogli mizi z naslovom Neenakomeren razvoj regij ali obrobnost/nedostopnost koroške regije.