Programski svet se je razšel brez konkretnih dejanj. Foto: BoBo
Programski svet se je razšel brez konkretnih dejanj. Foto: BoBo

Po oceni svetnikov je vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Markom Fillijem pripravilo premalo kakovosten rebalans programsko produkcijskega načrta, da bi lahko o njem odločali. Vodstvu so očitali neuravnotežen razrez sredstev med posamezne enote kot tudi neustvarjalnost pri načrtovanju novih programskih vsebin.

Prav tako je bilo med razpravo slišati očitke, da je "finančna injekcija" v višini 1,7 milijona evrov, ki jo prinaša sedanji predlog rebalansa, uporabljena premalo učinkovito. Svetnike je v slabo voljo spravila tudi po njihovem mnenju premajhna preglednost rebalansa.

Svetniki so zato izrazili pričakovanje, da bo vodstvo nacionalne RTV-hiše z dopolnitvijo rebalansa poskrbelo za natančnejše razlage porabe sredstev za posamezne projekte. Kot so kritično poudarili nekateri svetniki, jih podatki "o nekakšnih pavšalnih zneskih" ne morejo zadovoljiti.

Programski svet RTVS je zato v sprejetih sklepih izrazil pričakovanje, da bo v dopolnjenem rebalansu razvidna finančna specifikacija oddaj in projektov, ki se uvrščajo v rebalans, da bo razviden skupni razrez porabe sredstev po enotah, in da bo vodstvo preučilo možnost večjega financiranja obveznosti do filmskega centra z rednimi sredstvi.
Filli ni želel dopolnitev
Generalni direktor Marko Filli je v uvodni predstavitvi predloga pojasnil, da rebalans tokrat ne zmanjšuje sredstev, temveč uredništvom namenja 1,7 milijona evrov "svežega" denarja, ki ni namenjen pokrivanju izgub v uredništvih, temveč izključno programski obogatitvi.

Polovica prihodkov, tako Filli, prihaja od povišanja RTV-prispevka. Radijski hiši od 1,7 milijona evrov v sedanjem predlogu pripada 13 odstotkov oz. 227.000 evrov, preostalo večino denarja dobiva televizija. Filli je sprva zavrnil možnost, da bi vodstvo šlo v dopolnitev rebalansa, v nadaljevanju seje pa je le prišlo do spravljivejših tonov med vodstvom in programskim svetom.