Janez Zemljarič zavrača navedbe, da naj bi si zaželel umora Janeza Janše. Foto: BoBo
Janez Zemljarič zavrača navedbe, da naj bi si zaželel umora Janeza Janše. Foto: BoBo
10. kongres stranke SDS v Celju, 11. 5. 2013
V stranki zahtevajo od institucij takojšnja pojasnila glede domnevnih groženj Janši. Foto: BoBo
SDS želi pojasnila zaradi groženj
Intervju z Janezom Janšo na Tretjem

Planet TV in Demokracija sta v nedeljo objavila dokument, iz katerega naj bi izhajalo, da je Zemljarič novembra predlani razmišljal o uboju takratnega premiera Janeza Janše. To naj bi bilo razvidno v pismu, ki ga je generalni direktor policije Stanislav Veniger decembra 2012 poslal vodji Centra za varovanje in zaščito Mirku Šimenku.

Gre za umazane laži in žalitve
"Opredeljeno zatrjevanje, ki naj bi ga policiji podala neimenovana oseba, predstavlja umazano laž ter ponovno grobo žalitev moje osebnosti in dobrega imena, zaradi česar bom vsekakor primoran storiti vse potrebno, da se v okviru z zakonodajo predvidenih postopkov intrigant, ki naj bi raznašal navedeno neresnico ter me lažno naznanil, odkrije in ustrezno kaznuje," je Zemljarič zapisal v izjavi, ki so jo po njegovem pooblastilu poslali iz odvetniške pisarne Kosmač.

Zemljarič je izjavi še zapisal, da v celoti zanika vsa neutemeljena in žaljiva namigovanja ter očitke o njegovi vpletenosti v teroristične akcije ter umore pripadnikov hrvaške emigracije ali katerihkoli drugih oseb v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Razložil je še, da ni morilec ter da je "v okviru vseh svojih zaposlitev, vključno z opravljanjem funkcij v tedanji Službi državne varnosti (SDV), vedno spoštoval pravni red na čelu z ustavo" ter pri tem ni "niti izvajal niti naročal (ali sodeloval pri izvajanju oziroma naročanju) katerekoli teroristične akcije ali likvidacije katerekoli osebe."

Tožba proti Leljaku
Zaradi neresničnih izjav in žalitev ter zaradi zaščite svoje integritete in imena je na okrožno sodišče v Ljubljani že vložil zasebno tožbo zoper publicista Romana Leljaka.

Ob tem je zapisal, da ne želi, "da se razprava o zgodovinskih in pravnih vprašanjih glede organiziranosti in delovanja nekdanje SDV prenese na politično raven z izključnim namenom uporabiti tako razpravo kot sredstvo političnih obračunavanj ter zaničevanja določenih posameznikov, zoper katere niti 'raziskovalci polpretekle zgodovine' niti novinarji niso predstavili nobenih dokazov, ki bi kakorkoli utemeljevali podane grobe žalitve."

Zemljarič še zatrjuje, da podpira strokovno razpravo, v kateri bi bilo mogoče verodostojno in dokazno podprto odgovoriti na "klevete, podtikanja in žalitve", ob tem pa dodaja, da politizacija teh vprašanj na takšno razpravo gotovo ne more pozitivno vplivati.

Vodstvo SDS-a povprašuje po preiskavi
Vodstvo SDS-a zanima, ali je policija izvedla kakršno koli preiskavo v zvezi z domnevnimi grožnjami Janeza Zemljariča predsedniku stranke Janezu Janši in kakšni so bili rezultati te preiskave.

Janez Janša je bil v ponedeljek gost Bojana Travna na 3. programu TV Slovenija. Odgovoril je tudi na vprašanje, ali grožnje jemlje resno: "Če bi vam grozil nekdanji šef slovenske udbe, bi vi to vzeli resno?"
Intervju si lahko ogledate v pripetem videoposnetku.

Potem ko so mediji objavili dokument, iz katerega po njihovih navedbah izhaja, da je Janez Zemljarič, sicer nekdanji načelnik Službe državne varnosti, novembra predlani razmišljal o uboju Janše, ki je bil takrat premier, v SDS-u zahtevajo pojasnila.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger naj bi dokument podpisal že 18. decembra 2012. Nihče ne ve, kaj se je s tem dokumentom nato dogajalo in kako je ukrepala policija, je opozoril vodja poslanskega SDS-a Jože Tanko. Po njegovih besedah dokumenti tudi dokazujejo, da je "slovenska Udba razpolagala z množico sredstev za tiho likvidacijo, med njimi tudi z obstojnimi strupi".

Zato vodstvo stranke tudi zanima, ali je policija uvedla preiskavo, da bi ugotovila, kje se ta sredstva nahajajo danes. Policijo SDS obenem še sprašuje, "ali je Zlatko Gomilšek, ki je že leta 2006 z likvidacijo grozil tedanjemu premierju Janši, še vedno pripadnik slovenske policije in ali je oborožen".

V stranki pričakujejo takojšnja pojasnila, dopisa z zahtevami pa bodo posredovali notranjemu ministrstvu, policiji in tožilstvu.

SDS želi pojasnila zaradi groženj
Intervju z Janezom Janšo na Tretjem