Predstavniki sindikata vojakov so opozorili, da vojaki nimajo možnosti vzvoda pritiska v pogajanjih, saj ne morejo stavkati. Foto: BoBo
Predstavniki sindikata vojakov so opozorili, da vojaki nimajo možnosti vzvoda pritiska v pogajanjih, saj ne morejo stavkati. Foto: BoBo
Andreja Katič
Obrambna ministrica je v državnem zboru poudarila, da se je v času aktualne vlade proračun za vojsko povečal. Foto: BoBo
Ministrica za obrambo zanika finančno stisko v vojski

Po besedah predsednika sindikata vojakov Gvida Novaka slovenske vojake najbolj morijo težave glede poklicnega upokojevanja in zapletov glede izplačevanje sredstev za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Prepričani so, da jim je bilo "tako kot drugim državljanom onemogočeno delati do izpolnitve 40 let pokojninske dobe za polno odmero pokojnine." Med očitki, ki jih je izpostavil Novak, je tudi oporekanje pravici do kolektivnega dogovarjanja, kar je še posebej pereče, saj vojaki nimajo možnosti stavke, ki je lahko vzvod pritiska.

Ministrica: Težava je v enotnem plačnem sistemu
Obrambna ministrica Andreja Katič priznava, da so pripadniki slovenske vojske v nezavidljivem položaju, a obenem dodaja, da je socialni položaj vojakov podobno slab kot položaj javnih uslužbencev s primerljivo izobrazbo, "kar je težava enotnega plačnega sistema." Zavrnila pa je namigovanja, da na ministrstvu ne poteka dialog s sindikati.

Glede poklicnega upokojevanja so stvari jasne, pravi ministrica. Vojaki delajo pod takimi pogoji, da po določeni starosti niso več primerni za poklic vojaka, zato se jim omogoči predhodna, to je poklicna upokojitev. Če takega sistema ne bi imeli, pa bomo, kot se je slikovito izrazil nekdanji prvi vojak Alojz Štajner, "slej ko prej imeli vojsko starcev, ki čakajo na upokojitev in zato v sistem ne more priti nihče mlajši."

Rešitve naj bi vgradili v nove zakone
Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar pa se je spraševal, ali se vojaki sploh zavedajo, kaj vse izgubljajo s tem, ko v enkratnem znesku dvignejo sredstva, zbrana za poklicno upokojitev. Opozoril je, da s tem izgubijo pravico, ki jo imajo vsi varovanci poklicnega zavarovanja, po kateri se lahko vsak upokoji pri 60. letih ne glede na delovno dobo.

Sredstva gredo tudi v dohodnino, kar se odraža tudi pri pravicah za otroške dodatke ali državne štipendije. Smo pa lahko slišali, da bodo stvari skušali urediti tako v novem zakonu o obrambi kot zakonu o službi v slovenski vojski, kamor naj bi vgradili podobne rešitve, kot so jih s stavko dosegli policisti, to pa pomeni, da se do čina stotnik plača pripadnikov vojske zviša za dva plačna razreda.

Ministrica za obrambo zanika finančno stisko v vojski