Zaposlitev v Slovenski vojski naj bi postala bolj privlačna za mlade. Foto: BoBo
Zaposlitev v Slovenski vojski naj bi postala bolj privlačna za mlade. Foto: BoBo
Vojakom vlada namenja več pravic

Zakonodaja med drugim prinaša dopolnjen sistem pravic za vojake po 45. letu starosti. Tako ohranja sistem pogodb za določen čas, po omenjeni starosti pa ima vojak pravico do zaposlitve v državni upravi ali pa do došolanja za civilni poklic oziroma do odpravnine.

Poleg tega ima vojak že med zaposlitvijo možnost napredovanja v podčastnika, to pa pomeni, da dobi tudi zaposlitev za nedoločen čas. Glede na zadnji kompromis v vladi je predvidena tudi dodelitev nagrade ob sklenitvi delovnega razmerja za pet oz. deset let.

Omenjene delovnopravne zadeve so po novem del zakona o službi v Slovenski vojski, medtem ko v zakonu o obrambi ostajajo le še nekatere določbe, ki so vezane na vse delavce na obrambnem področju. Poleg tega so v medresorskem usklajevanju v zakon o obrambi vnesli še nekatere druge manjše popravke, pri čemer je povečini šlo za usklajevanje z ostalo zakonodajo.

Koalicijski kompromis
Pred sejo vlade so koalicijski partnerji dosegli kompromis glede predloga za dodatek k plačam vojakov za dva plačna razreda. Nadomestila ga bo nagrada ob sklenitvi delovnega razmerja za pet oz. deset let.

Nagrada ob sklenitvi delovnega razmerja bo ustrezala znesku dveh plačnih razredov, je po sestanku koalicije pojasnila ministrica za obrambo Andreja Katič. S tem kompromisom po njenih besedah sledijo mnenju ministrstva za javno upravo, da ne rušijo razmerja med uniformiranimi poklici, kar zadeva plačne razrede.

Po mnenju Katičeve bo tako zaposlitev v Slovenski vojski privlačnejša tudi za mlade. Ta zakonodaja je tako pomembna, da je prav, da iščejo rešitve in da gre naprej v DZ, je poudarila.

Predloga zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski sicer že nekaj časa čakata na obravnavo na vladi, a nista bila usklajena z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za notranje zadeve. Ali je kompromis sprejemljiv tudi za notranje ministrstvo, za zdaj še ni znano, saj ministrica Vesna Györkös Žnidar izjav pred sejo vlade ni dajala.

Dobrih 6 milijonov evrov letno
Finančne posledice zakona o službi v Slovenski vojski bodo znašale okoli 6,4 milijona evrov letno. Sprememba izplačevanja posebnih nagrad ob sklenitvi ali podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v SV-ju za določen čas bo ob trenutni strukturi znašala 5,9 milijona evrov na letni ravni, so v sporočilu za javnost navedli na vladi. V proračunu za leto 2018 bodo sredstva zagotovili s prerazporeditvami znotraj finančnega načrta ministrstva za obrambo.

Finančne posledice zakona o obrambi pa bodo letno znašale okoli nekaj več kot 5,7 milijona evrov, ki jih bodo zagotovili v državnem proračunu za prihodnje leto, in sicer v finančnem načrtu ministrstva za obrambo ob pripravi sprememb proračuna. Sredstva bodo zagotovili s prerazporeditvami znotraj ministrstva.

Pri tem znesku gre zlasti za dodatek za prepoved stavke v višini 60 evrov bruto mesečno na vojaško osebo. Konec maja letos bi bilo do takšnega dodatka upravičenih 6417 vojaških oseb, zaposlenih na ministrstvu za obrambo, so na vladi navedli v sporočilu za javnost.

Katičeva je ob tem poudarila pomen hkratne priprave in obravnave obeh predlogov zakonov. Eden brez drugega namreč ne moreta biti sprejeta, saj sta med seboj soodvisna, je še povedala.

Vojakom vlada namenja več pravic