Slovenija
()
Letala pilatus ne povečujejo zmogljivosti zavezništva, menijo obrambni ministri Nata. Foto: RTV Slo
Karl Erjavec
Slovenija bo do leta 2008 za obrambo namenila 2 odstotka BDP-ja, je povedal Erjavec. Foto: RTV Slo

Dodaj v

Vojska nepripravljena za večje operacije

Srečanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju
9. junij 2005 ob 20:48
Bruselj - MMC RTV SLO

Slovenija v tem trenutku še ni povsem pripravljena na sodelovanje v najbolj zahtevnih operacijah Nata, je povedal minister Karl Erjavec.

Deseti bataljon je predviden, da bo dosegel najvišjo stopnjo operativnosti konec leta 2006, je dejal Erjavec, ki se je udeležil zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju.

Tam so Sloveniji med drugim predlagali, da presodi smiselnost vzdrževanja letal pilatus in patruljne ladje, saj to ne povečujejo vojaških zmogljivosti zavezništva.

So pa po besedah Erjavca pozitivno ocenili napredek Slovenije glede sposobnosti premeščanja sil in zagotovitve bojne podpore.

Država bi morala do leta 2010 za premeščanje usposobiti kar 40 odstotkov kopenskih sil, trenutno jih ima le 10, daleč od zastavljenih zavez pa je tudi delež sil za sodelovanje v mednarodnih operacijah, je še dejal.


Več o sklepih zavezništva, sprejetih v Bruslju, si preberite tukaj.

Za vojsko dva odstotka BDP-ja
V oceni slovenskih obrambnih načrtov so ministri izpostavili tudi vprašanje višine bruto domačega proizvoda oziroma sredstev za obrambne namene. "Pri tej zadevi smo pojasnili, da bomo postopoma ta odstotek dvigali, in sicer do leta 2008, ko naj bi dosegel dva odstotka," je poudaril.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo