Ustavno sodišče je odločilo, da so predčasne volitve lahko 13. julija. Foto: BoBo
Ustavno sodišče je odločilo, da so predčasne volitve lahko 13. julija. Foto: BoBo
Volitve
13. julija bomo imeli volitve brez volivcev, ker bo večina volivcev na dopustu, opozarjajo v Solidarnosti. Foto: BoBo
Volitve vendarle 13. julija

V SDS-u, SLS-u, NSi-ju, SD-ju, DL-ju, DeSUS-u in PS-ju nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki je dejalo, da pobude za oceno ustavnosti glede razpisa predčasnih državnozborskih volitev 13. julija niso utemeljene, niso presenečeni in so takšno odločitev pričakovali. Vsi tudi zagotavljajo, da so na volitve pripravljeni.

Čim dlje bi prestavljali volitve, težje bi bile posledice, je na Radiu Ognjišče dejal predsednik SDS-a Janez Janša in dodal, da mu ni jasno, kaj so pobudniki ustavne presoje želeli doseči ter da so tisti, ki so predlagali prestavitev datuma, zagovorniki kaosa.

Kavtičnik: Napako storila že Bratuškova
Poslanec PS-ja Jožef Kavtičnik je prepričan, da je bila največja napaka v potezi predsednice vlade Alenke Bratušek, "ker je takoj odstopila in bodo tako volitve v času, ko so ljudje na dopustih". Vseeno pa je prepričan, da bo vse dobro potekalo. "Mi smo od vsega začetka v akciji in smo pripravljeni," je zagotovil.

Dejan Židan, začasni predsednik SD-ja, meni, da je današnja odločitev ustavnega sodišča, ki omogoča izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev 13. julija, koristna za državo. Prepričan je namreč, da Sloveniji omogoča hitrejši izhod iz krize, ki je nastala zaradi vlade z omejenimi pooblastili. V SD-ju so zato odločitve veseli.

"Dobro, da imamo ustavno sodišče"
Vodja poslanske skupine DL-ja Rihard Braniselj je pojasnil, da so v stranki glede na pravne argumente po tihem pričakovali takšno odločitev ustavnega sodišča. Dodal je, da je "dobro, da imamo ustavno sodišče, da v primerih več ustavnih pravic odloči, katera v konkretnem primeru pretehta". V tem primeru je očitno "pretehtala ustavna določba, ki narekuje, da se volitve v državni zbor izvedejo čim prej in da čim prej pridemo do operativne vlade".

Tudi predsednik SLS-a Franc Bogovič je odločitev pričakoval, saj so po njegovem mnenju ustavni roki za izvedbo volitev jasni. Kot je še povedal v pogovoru za Radio Ognjišče, bi imeli v primeru jesenskih volitev kaos vse do božiča.

Erjavec: Vztrajanje bi bilo nesmiselno
Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec pa verjame, da je v interesu države, da čim prej dobi vlado s polnimi pooblastili in polno delujoč parlament. "Glede neizkoriščenih možnosti pri predlaganju mandatarja namreč menim, da bi bilo vztrajanje nesmiselno ob dejstvu, da so vse parlamentarne in politične stranke dejale, da ne bodo ponudile kandidata za mandatarja. Tudi glede na pogovore, ki jih je imel predsednik republike, ni bilo pričakovati, da bi lahko prišlo do dogovora," je dejal Erjavec.

Tudi Ljudmila Novak (NSi) meni, da je za državo zagotovo bolje, da se volitve izvedejo čim prej.

Solidarnost: Volitve brez volivcev
Precej manj zadovoljni so v zunajparlamentarni stranki Solidarnost, ki je bila sopodpisnica pobude za presojo ustavnosti odloka o razpisu volitev, saj menijo, da bomo 13. julija imeli volitve brez volivcev, ker bo večina volivcev na dopustu. Nanje bo tako padla senca nelegitimnosti, pravi sopredsednik stranke, Uroš Lubej in dodaja, da jih v stranki žalosti, da ustavno sodišče, ki je varuh ustavnih pravic državljanov, v tem primeru teh ni zaščitilo.

"Nad odločitvijo ustavnega sodišča sem presenečen," je dejal Andrej Magajna, predsednik KSS-a (tudi ta stranka se je skupaj z društvom Davkoplačevalci se ne damo podpisala pod eno izmed treh pobud). Magajna vztraja, da so njihovi argumenti povsem pravilni in da sta rok za razpustitev parlamenta in rok predčasnih volitev napačna. "A ustavno sodišče se salomonsko vedno izogne presoji. Sploh niso presojali o tem, čemur smo mi oporekali, ampak se izgovarjajo, da niso kompetentni," je še pojasnil.

Volitve vendarle 13. julija