Slovenija

Poudarki

  • Obravnavali le pobudo s prvopodpisano Spomenko Hribar
  • "Najpozneje dva meseca" ne omogoča druge razlage
  • V državnem svetu še ena pobuda za presojo ustavnosti
  • O Janševi pritožbi sodniki še niso odločili
Predsednik republike
"Ustavno sodišče je soglasno presodilo, da je moj odlok o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev skladen z ustavnim redom," je dejal Pahor. Foto: BoBo
       Odločitev ima vsaj dvojen pomen. Prvič, odpravlja dvom o ustavnosti moje odločitve. In drugič, v skladu z mojo presojo in presojo DZ-ja, da so v nastalih razmerah najboljša od mogočih rešitev predčasne volitve, se Sloveniji obeta, da bo imela novo vlado že sredi septembra.       
 Borut Pahor v prvem odzivu na odločitev ustavnega sodišča
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče je omogočilo izvedbo parlamentarnih volitev 13. julija. Foto: BoBo
VIDEO
Ustava je jasna - na voli...
VIDEO
Volitve vendarle 13. julija

Dodaj v

Volitve bodo 13. julija. Pahor: Dvom o ustavnosti moje odločitve je odpravljen.

O Janševi pritožbi odločitve še niso sprejeli
11. junij 2014 ob 07:29,
zadnji poseg: 11. junij 2014 ob 19:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavno sodišče je v dveh primerih zavrglo in v enem zavrnilo pobude za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi DZ-ja in o razpisu predčasnih volitev. S tem je omogočilo izvedbo parlamentarnih volitev 13. julija.

Ker se v petek uradno začne predvolilna kampanja, začne pa teči tudi 30-dnevni rok za volilna opravila, je bilo sicer pričakovati, da bo ustavno sodišče danes o pobudah tudi odločilo. Četrtek je tudi zadnji dan, ko lahko volivci, ki bodo med predčasnim glasovanjem in na dan volitev 13. julija na dopustu in želijo glasovati po pošti, sporočijo svoj začasni naslov Državni volilni komisiji. Rok se izteče 12. junija ob polnoči.


Pobudniki so prepričani, da so v odloku zapisane razpustitev DZ-ja s 1. junijem in volitve 13. julija v nasprotju s 1., 3., 43. in 44. členom ustave. Kot razlog navajajo, da je julij čas šolskih počitnic in poletnih dopustov. S tem je po njihovem mnenju kršena volilna pravica volivcev, saj bodo zadnji trije tedni predvolilne kampanje potekali v tem času.

Tri pobude glede volitev
Prvo so vložili Krščanski socialisti Slovenije s predsednikom Andrejem Magajno skupaj z Društvom davkoplačevalci se ne damo s predsednikom Vilijem Kovačičem. Drugo je vložila skupina državljanov s prvopodpisano Spomenko Hribar, tretjo pa nepovezani poslanec Ivan Vogrin.

Obravnavali le pobudo s prvopodpisano Spomenko Hribar
Ustavno sodišče je od treh pobud vsebinsko obravnavalo le pobudo skupine državljanov s prvopodpisano Spomenko Hribar, a je tudi to zavrnilo kot neutemeljeno. Sodišče namreč opozarja na rok iz ustave, ki določa, da se nov državni zbor izvoli najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega. "Navedeno pomeni, da je že ustavodajalec sam določil rok, ki je za predsednika republike zavezujoč," je zapisalo sodišče.

"Najpozneje dva meseca" ne omogoča druge razlage
Dodalo je, da izrecno besedilo ustavne določbe "najpozneje dva meseca" ne omogoča drugačne razlage. Gre za "pravno pravilo, ki je jasno in nedvoumno" in ga ni mogoče razlagati drugače, kot da se volilni dan v primeru razpusta DZ-ja lahko določi samo znotraj dvomesečnega roka.

Ustavnemu sodišču se zato ni bilo treba opredeljevati do tega, ali določitev volilnega dne na drugo julijsko nedeljo pomeni le način uresničevanja volilne pravice ali gre že poseg vanjo, so na sodišču še zapisali v obrazložitvi. Tudi če bi šlo za poseg, je glede na tretji odstavek 15. člena ustave tak poseg dopusten v primerih, ki jih določa ustava, še piše v obrazložitvi.

Pahor: Sodišče potrdilo, da je moj odlok ustaven
Odločitev ustavnega sodišča je komentiral tudi predsednik republike Borut Pahor, ki ugotavlja, da je sodišče soglasno presodilo, da je njegov odlok o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev skladen z ustavnim redom. "Odločitev ima vsaj dvojen pomen. Prvič, odpravlja dvom o ustavnosti moje odločitve. In drugič, v skladu z mojo presojo in presojo DZ-ja, da so v nastalih razmerah najboljša od mogočih rešitev predčasne volitve, se Sloveniji obeta, da bo imela novo vlado že sredi septembra," je še dejal.

Predsednik še meni, da je s sklepom ustavnega sodišča, ki je omogočilo volitve 13. julija, okrepljeno upanje, da bomo politično, gospodarsko in socialno dokončno okrevali. "Dejstvo, da bomo dobili vlado kmalu po poletnih počitnicah, nam sme vzbujati nekaj upanja, da bomo končno gospodar svoje usode," je še dejal.

O Janševi pritožbi sodniki še niso odločili
Glede pritožbe Janeza Janše zoper sodbo v zadevi Patria ustavni sodniki še niso sprejeli odločitve, je sporočil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Predsednik SDS-a pritožbe na razsodbo ljubljanskega višjega sodišča v zadevi Patria ni vložil na vrhovno, temveč jo je njegov odvetnik Franci Matoz vložil na ustavno sodišče. Ni znano, ali je v pritožbi tudi zahteva za odlog začetka prestajanje kazni in ali bo sodišče o njej o tudi že odločalo.

Janša je bil obsojen na dveletno zaporno kazen, poziv na njeno prestajanje pa je objavil na Twitterju. Iz njega izhaja, da bi se moral na Dobu zglasiti 20. junija.

Al. Ma., T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Cerberus
# 11.06.2014 ob 07:43
Prodajam odlične vpojne robčke! Primerne tudi v dežju! Znamka "Cukrati"!
kaj_kaj?
# 11.06.2014 ob 08:09
Če bi slovensko pravosodje delalo kot treba bi se Ivan danes po 20. letih vrnil iz zapora.
Sibid
# 11.06.2014 ob 08:16
Upam, da ne bo vsak dan novice, kaj je za zajtrk in kosilo v zaporu!
Krimsky
# 11.06.2014 ob 08:14
Danes bodo torej ustavni sodniki odločali o tem, ali so dnevi enakopravni ali ne.
~
Naprej moramo razmejiti enakost in enakopravnost: če narišemo nekaj poljubnih trikotnikov, niso enaki, so pa enakopravni, vsi spadajo v razred 'trikotnik'. Ljudje nismo enaki (suhi, debeli, majhni, veliki ...) smo pa enakopravni. Dnevi niso enaki (topli, mrzli, zimski, poletni ...) – toda ali so enakopravni?
~
Pomagajmo si z burkaško štorijo: imamo dva klošarja. Prvi stori kaznivo dejanje, obsodijo ga na tri mesece, in v zaporu odsedi december, januar in februar. Čez čas še drugi stori enako dejanje, enako ga obsodijo na tri mesece, in ga prvega junija vtaknejo v zapor. »Krivica!« se razburja Drugi, »kolega je preživel zimo na toplem, mene pa mislite zapret čez poletje. Pritožil se bom na Ustavno sodišče!«
~
Ogorčenost Drugega sicer zlahka razumemo, vendar ga moramo razočarati: dnevi so formalno-pravno enakopravni. Dan je merska enota za čas in traja 24 ur (spoštujmo to in nehajmo premikati ure!). In čeprav deževen dan res ni primeren za kopanje ali izlet v hribe, pa tudi takrat enako tečejo časovne kazni, mandati, obresti, zamudnine in vsi drugi formalni roki. Tudi volilni.
~
Ali torej res rabimo Ustavno sodišče, da nam citira 4. člen Zakona o volitvah v DZ: »Roki po tem zakonu tečejo ne glede na nedelje, državne praznike in druge dela proste dneve«?
ZeK
# 11.06.2014 ob 08:30
"logika po SDS"

- če ustavno sodišče oprosti Janeza, potem je to dokaz, da gre za edino demokratično sodišče v Sloveniji;
- če tega ne stroi, gre še za eno murgelsko sodišče.
kop
# 11.06.2014 ob 08:00
Osebno mi je vseeno kdaj so volitve, ker pač takrat stoposto ne bom na dopustu, ampak kot državljan se sprašujem ali ustavno sodišče sploh ima drugo možnost kot, da volitve razveljavi..
če majski dopusti niso bili primerni za referendum, kako naj bodo poletne počitnice?
Ne razumem tega. No vbistvu ne razumem prve odločitve glede majskih dopustov...
Binder Dandet
# 11.06.2014 ob 08:07
Če želimo ustvariti vtis neke normalnosti, dajmo zapret usta in spoštovat, karkoli bo že prišlo iz stavbe US.
SamoR
# 11.06.2014 ob 07:53
Spuštujmo odločitve US, tako v primeru Janeza Janše kot v primeru izbrisanih. A boste desničarji to zmogli, če bo odločitev Janši v prid?
izo
# 11.06.2014 ob 08:17
Vse razen razveljavitev te sodne farse in sramote je nedopustno!

se strinjam, pritožba je farsa.
balistik1
# 11.06.2014 ob 08:11
Pomembno je, da imaš nadzor nad ljudstvom. To narediš tako, da mu v srce vsadiš strah. Strah pred prekletstvom, peklom, zaporom, strelskim vodom, davkarijo.
M.D.
reader
# 11.06.2014 ob 08:31
Smešno, Janša je takoj preskočil Vrhovno sodišče ker zna šteti. Na US ima sodnike, kjer njihovi otroci demonstrirajo v prvih vrstah za podporo Janši.

Neodvinost se ne izkazuje le z zvezdo na pionirčkovi kapici, a ne.
reader
# 11.06.2014 ob 08:32
Dokazi iz Finske so bile na US že enkrat oporekani, pa ni uspelo. Večinsko je (7:2) US odločilo, da ni kršitev človekovih pravic.

Le dva sta menila drugače, Desinger in Zobec.
Binder Dandet
# 11.06.2014 ob 14:56
@MIRNČAN:
"Nikoli nisem skrival da sem član stranke SDS. "

Svašta. Jaz prvič slišim, pa tebe podrobneje spremljam že nekaj let. Zmeraj, ko te je kdo tiščal v ta krog, si se izgovarjal, da nisi zraven.
K_ris
# 11.06.2014 ob 08:22
@izo

kaj to pomeni? je bila pritožba vložena mimo regulative oz se je preskočila eno stopnja?

V določenih (izjemnih) primerih, se je mogoče pritožiti tudi na ustavno sodišče, ne da se prej pritožiš še na vrhovno. Ali so te pogoji izpolnjeni, bomo verjetno danes izvedeli od ustavnega sodišča. Tako da po mojem laičnem znanju prava, imamo danes tri možnosti:
1) US se razglasi za nepristojno, ker še niso bile izčrpane ostale možnosti
2) Zavrnitev pritožbe
3) Upoštevanje pritožbe in oprostitev ali vrnitev sojenja nazaj na začetek

Bi pa rad še enkrat poudaril, da nisem pravnik in da je povsem možno, da sem tu napisal tudi kaj narobe.
nuetrifem
# 11.06.2014 ob 18:24
Glede volitev pričakovana odločitev.
zapatist
# 11.06.2014 ob 15:22
Kakoroli...

Mi Mirnčana SDSu ne bomo zašpecali, da je volil DL..kajne kolegi?
zapatist
# 11.06.2014 ob 15:03
@Mirnčan se nam je spovedal..aleluja...
Farmergirl
# 11.06.2014 ob 08:28
Ma koga briga tale kriminalec Janša. A ni nobene lepše bolj pozitivne novice v sloveniji, kot tale da moram že na zgodnjo jutro o Janši brati, potem mi pa cel dan zamorite.
generusus
# 11.06.2014 ob 16:39
"Da teza o inerciji ne drži najbolj kaže tudi dejstvo, da je naklada Dela po prevzemu Janše in spremenjene uredniške politike v njegovem prvem mandatu močno padla.
Ljudje enostavno niso več hoteli plačevati shit."


Drži. Ljudje raje berejo pravljice (v tem primeru slovenske, ne ruske) kot realna poročila o gospodarstvu in družbeni klimi. In kar drži, kar je omenil Nikec3, da mediji ponujajo ljudem to, kar radi berejo.
GUESS
# 11.06.2014 ob 15:31
Glejte, s kolegom tukaj na MMC g.Mirnčanom se velikokrat nisem strinjal, mi je bil pa simpatičen v svojem samosvojem komentiranju ali balanciranju, kaj bi rekel. Velikokrat je imel zelo spravljive komentarje, velikokrat ostre, včasih močno desno, večkrat celo levo(!). Jaz ga ne bi obsojal, saj se vsakemu lahko malo zagovori. Vsekakor je bolj pošten in razmišljujoč kot marsikateri "pravoverni".
Binder Dandet
# 11.06.2014 ob 15:16
@MIRNČAN:
"Binder aja? Men se pa zdi da sem vedno poudaril da sem desničar. In tudi v starejših komentarjih sem podpiral JJ."

biti desničar AND voliti Janšo = član SDS???

Če bi to veljalo, bi bilo v Sloveniji 30.000 desničarjev in prav toliko glasov bi SDS dobila na volitvah. Jaz nimam problema ne s tem, da si desničar, ne s tem, da si Janšo podpiral, niti s tem, da si član SDS. Imam pa problem s tem, da si slednje skrival. Pa tudi ne razumem najbolje in tukaj vztrajam na odgovoru. Zakaj si še vedno član SDS, če si že 2011 volil DLGV?
izo
# 11.06.2014 ob 15:02
Nikoli nisem skrival da sem član stranke SDS.

opa, tole slišim prvič danes. no, potem je će bolj razumljivo, čeprav glede na to, kolikokrat si že obrnil plato, pa jo potem vrnil nazaj, bi rekel, da si vseeno bolj "hobby" varianta..
šurda
# 11.06.2014 ob 09:21
Modrijan6
Se spomniš zadeve Prijatelj proti Mladini ?, no tam je ravno
Ustavo sodišče razsodilo v prid Prijatelja v razmerju 9:0 potem
pa je sodišče za Človekove Pravice v Strasburgu razsodilo v
korist Mladine !
Tudi pri izbrisanih se Ustavno sodišče ni ravno izkazalo !
johnb
# 11.06.2014 ob 18:27
Odločitve Ustavnega sodišča se sprejema in spoštuje brez pardona!
severnik
# 11.06.2014 ob 18:23
Najprej je žalostno, da sploh govorimo o naklonjenosti ustavnih sodnikov. To bi res morala biti striktno ločena veja, ki bi bila strah in trepet zaradi poštenosti.

Tudi jaz imam občutek, da so na splošno naklonjeni obstoječim elitam (razmerje enkrat vleče na levo, drugič na desno).
zapatist
# 11.06.2014 ob 15:13
@ Mirnčan

Kaj pa so v stranki rekli na to, da si volil in ves čas podpiral Viranta?
Si jim sploh povedal?
zapatist
# 11.06.2014 ob 14:14
Mladina je tako pisala tako o koruptivnosti generala Mamule kot tudi Janše in tudi Jankoviča.

Iz vseh treh kalibrov so se tudi na veliko norca delal..
Jethros
# 11.06.2014 ob 11:43
daresi:
Ko Janša pljuva po sodiščih pa ne gre za degradacijo? :)
K_ris
# 11.06.2014 ob 08:26
@olen

Imaš danes dan zarečenega kruha?

olen
19.12.2011 ob 13:52
@K_ris
Bomo debatirali po končani sodbi...... Am bo zate sodišče krivo ampak vseen

olen
11.06.2014 ob 07:29
Smešni ste sodišče spoštujete takrat ko vam paše in vam je sodba po okusu.... Sam pa našim sodiščem ne verjamem

Kar si meni že vnaprej poskušal očitati leta 2011, ko sodbe niti slučajno še nismo imeli, danes počneš ti? Zanimivo...
izo
# 11.06.2014 ob 15:17
mirnčan, you're doomed..
gesan
# 11.06.2014 ob 15:02
MIRNČAN
# 11.06.2014 ob 14:53
Nikoli nisem skrival da sem član stranke SDS. Po obsodbi predsednika je moja podpora šla drugam in sem kritičen do pritlehnega delovanja nekaterih ožjih članov SDSa.
------------------------------

Zelooo dolgo te ni zanimala resnica ampak bolj pripadnost.
Jethros
# 11.06.2014 ob 15:01
Binder Dandet
# 11.06.2014 ob 14:56
@MIRNČAN:
"Nikoli nisem skrival da sem član stranke SDS. "

Svašta. Jaz prvič slišim, pa tebe podrobneje spremljam že nekaj let. Zmeraj, ko te je kdo tiščal v ta krog, si se izgovarjal, da nisi zraven.


Vročina dela svoje :)
mostnica
# 11.06.2014 ob 12:12
Kolaboracija in njeno zagovarjanje ni "desna" opcija, kar bi radi podtaknili sami zagovorniki kolaboracije.
Kolaboracija je najhujši zločin v vseh kulturah tega sveta.
Mindmaster
# 11.06.2014 ob 11:47
Če lahko pravnomočni obsojenec s svojimi tvita diskreditira vse nižje inštance sodišč in napada sodnike in tožilce na osebni ravni, potem se lahko tudi drugim porajajo dvomi, kadar eden od ustavnih sodnikov v tranzicijsko desničarskih medijih kritizira delo sodišč in kadar njegov sin s transparenti Timošenkove maha na shodih v podporo pravnomočno obsojenemu.
Epafrodit
# 11.06.2014 ob 11:43
...in Janševa pritožba na ustavnem sodišču

Na kaj se le pritožuje, če pa on "ne priznaje ovaj sud".
OMNIC
# 12.06.2014 ob 00:15
Na straneh politikisa in Reporterja ter tudi tukaj med diskutanti se pojavlja nek doktor prava Vlad F.Perju iz Boston Collegea, ki na vse pretega udriha čez sodbo v primeru Patria.
In glej ga, zlomka, besede so skoraj iste, kot v kritikah dvojnega doktorja ddr.Klemena Jakliča s Harvarda.
No, pregledu biografije se zlahka ugotovi, glej ga, zlomka, da sta Vlad in Klemen približno istih let. Po nadaljnjem pregledu ugotoviš, glej ga, zlomka, da je omenjeni Vlad študiral in doktoriral na - Harvardu, kot naš dvojni doktor.
Vlad F. Perju je sicer romunskega rodu in je diplomiral na pravni fakulteti v Bukarešti.
V zadnjem času je znan kot zvezda repatica na rumeno-modrem nebu. Vsaj tako ga predstavljajo Politikis, Reporter, Demokracija. Ko namreč klikneš v Googlu na omenjenega Vlada, se vsujejo zadetki iz zgoraj omenjenih medijev.
Skratka, kredibilen in strokoven ter predvsem nepristranski pristop. Še eden, ki je ful bral sodbi in priloge.
veza
# 11.06.2014 ob 23:18
Forex

kdor seje veter, žanje vihar, upam, da si razumel, da mislim tu na IJJja in njegovo retoriko, ki ni od danes in ne od včeraj, začela se je že v njegovih dneh na ZSMSju...
Lahko noč in srečno SLO, upam, da jutri ne bo hudih neviht, vsaj vreme naj se nas usmili...
izo
# 11.06.2014 ob 20:25
Fašistična levica sedaj pljuva še po Pahorju in po Ustavnemu sodišču. Priceless.

res neprecenljivo, da imamo takšno alternativo "levici". fašistična levica. najvišji mentalni konstrukt naše rumene armije. veselo v boj, dragi moji "intelektualci"..
naj vam bo srečno.
zapatist
# 11.06.2014 ob 15:37
@Mirnčan
Zapatist se ti zdi da imajo vpliv nad mano da lahko odločajo o tem koga bom volil? Imajo tudi že mojo odstopno izjavo nekaj časa vsaj morajo imeti. In ja nikoli se ne skrivam pred lastnimi odločitvami. Glede nato da nisem aktiven pa upam da ne bom dobil kdaj pod nos to.

Ne glede na to ali si član sds ali ne, si vsekakor eden od komentatorjev, ki je v določenin stvareh naredil bistveno spremembo.

Jaz se te spomnim izpred let, ko si bil na tem forumu eden od največjih popornikov Janše. Tako zagret, da si bil pogosto tarča posmehov. Od takrat pa si počasi postajal do Janše vedno bolj kritičen...tako da fajn, da nisi zacementiran.
Modrijan6
# 11.06.2014 ob 15:23
Res je, tokrat pa res nisem prebral članka v celoti............., mene ne zanima toliko Janša, bolj me zanima izid ustavnih sodnikov, kako so odločili glede predčasnih volitev. Sicer pa bomo že izvedeli, mar ne.............
izo
# 11.06.2014 ob 14:37
mirnčan, janšev "satelit" cajtungov /medijev zajame kr lep del populacije oz cilja na tiste, ki ne toliko tolčejo po interneru ipd (saj vaš, tista zlata generacija, ki hodi na "naše" referendume ipd).
ravno berem, da bo imel majer intervju ne radio ognjišče ob 17ti ipd. čista slučajnost..
tako kot je imel eklsuzivo za minutažo reklame pred tv dnevnikom na rtv in v gostih rosvite pred volitvami ipd.
si res upate pogledat pravo sliko današnjega stanej medijev in "predznaka"? hvala bogu, ima večina popolacije v državi še poštimane zadev v glavi..
izo
# 11.06.2014 ob 14:15
Pa me vedno znova boli zadnji del možganov ki sporoča da me hoče nekdo zmanipulirat.

zadnji del možgan skrbi za ravnotežje ;). mogoče si moraš najprej ravnovesje poštimat pred branjem..
cairns
# 11.06.2014 ob 14:04
US bi moralo Janši sporočiti sledeče:

The_Deer
# 11.06.2014 ob 08:40
Če želimo ustvariti vtis neke normalnosti, dajmo zapret usta in spoštovat, karkoli bo že prišlo iz stavbe US.

Točno tako.
MahoSlo
# 11.06.2014 ob 08:18
@SamoR
Ne dvomim, da desničarji ne bodo imeli težav s spoštovanjem US v primeru, da sodba proti njemu pade :P
HULK008
# 11.06.2014 ob 20:20
Logična odločitev US. Volitve morajo biti v 60 dneh po razpustu parlamenta.
balistik1
# 11.06.2014 ob 19:22
Kaj meni Borut Pahor glede blatenja slovenske zastave na tekmi z Argentino ? Kaj meni g.Erjavec ? Nič ! Nikjer nisem zasledil omembe o tem. Sramota .
tjasham
# 11.06.2014 ob 18:53
If kako pa ta razsodba govori v prid komunajzarskemu sodstvu? A sodba vrhovnega v tistem primeru pa je ok. Naenkrat spostujete nas pravni sistem. V dveh drugih primerih ga nikakor niste. Neverjetno kako se obracate po vetru jj fani. Ko je v prid je super, ko pa ni je pa Kucan kriv :)))
lovec25
# 11.06.2014 ob 18:43
Sem za obvezno volilno udeležbo.Kazen 30€
izo
# 11.06.2014 ob 18:38
Najprej tole; Odločitvam Ustavnega sodišča se ne oporeka. To velja tudi za levo politično opcijo.

amm, kaj že dela majer?
Kazalo