Po javnomnenjskih anketah bi na volitvah zmagal SD. Foto: SD
Po javnomnenjskih anketah bi na volitvah zmagal SD. Foto: SD

Telefonsko anketo je za Dnevnik in POP TV pripravila agencija Ninamedia med 15. in 17. januarjem na vzorcu 700 oseb.

Po rezultatih javnomnenjske ankete Vox populi, ki jo je za Dnevnik in POP TV pripravila agencija Ninamedia, omenjenim trem strankam sledijo Državljanska lista s 7,9 odstotka, Pozitivna Slovenija (sedem odstotkov), DeSUS (3,2) in NSi z dvema odstotkoma podpore.

Za druge stranke bi volilo 2,9 odstotka vprašanih, 14,4 odstotka se še ni odločilo, slaba četrtina oz. 23,9 odstotka pa ne bi šla na volitve.


Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 78,9 odstotka anketirancev
Delo vlade večina ocenjujejo kot neuspešno. Takšnega mnenja je 78,9 odstotka anketirancev, 19 odstotkov pa jih nasprotno delo vlade ocenjuje kot uspešno. Državni zbor si je za svoje delo tokrat prislužil povprečno oceno 2,32 na lestvici od ena do pet.

Večina anketirancev je sicer kot najbolj pomembno ocenila pravno državo. Takšnega mnenja je 63,3 odstotka vprašanih, 20,7 odstotka sodelujočih je izpostavilo finančno stabilnost države, le 12,8 odstotka pa je dalo prioriteto obstoju koalicije iz razloga, da bi se izognili politični krizi v državi.

Najbolj priljubljen politik Žerjav, sledita mu Pahor in Potočnik
Na lestvici priljubljenosti politikov je na prvem mestu še vedno predsednik SLS-a Radovan Žerjav, ki mu sledijo predsednik države Borut Pahor, evropski komisar Janez Potočnik, minister za delo Andrej Vizjak in predsednik DZ-ja in Državljanske liste Gregor Virant. Na repu lestvice sta se znašla prvaka največjih parlamentarnih strank. Predsednik PS-ja Zoran Janković je pristal na 20., predsednik SDS-a in premier Janez Janša pa na 21. mestu.

Telefonsko anketo je za Dnevnik in POP TV pripravila agencija Ninamedia med 15. in 17. januarjem na vzorcu 700 oseb.