Podpora vladi raste. Foto: TV Slovenija
Podpora vladi raste. Foto: TV Slovenija

Agencija Ninamedia je za TV Slovenija in časopis Dnevnik izvedla anketo med 12. in 14. februarjem in anketirance povprašala, kako bi volili, če bi bile državnozborske volitve to nedeljo. Med strankami bi največ glasov vprašanih dobila Lista Marjana Šarca (LMŠ), kar 31,3 odstotka glasov, kar je več kot 13 odstotnih točk več kot prejšnji mesec.

Na drugo mesto se je uvrstil SDS, za katerega bi glasovalo 11,6 odstotka vprašanih. Na tretjem mestu je SD z 8,9-odstotno podporo, četrta je Levica, ki bi jo volilo 6,2 odstotka vprašanih. Omenjeni četverici sledijo NSi (3,9 odstotka), DeSUS (2,9 odstotka), SAB (2,9 odstotka), SMC (2,7 odstotka), SNS (2,5 odstotka) in SLS (2,5 odstotka).

Neodločenih je za dva odstotka manj anketirancev kot januarja, skoraj 20 odstotkov. Nekaj več kot štiri odstotke vprašanih pa se ne bi udeležilo volitev.

Da je vlada uspešna, ocenjuje že 69,9 odstotka vprašanih. Nekaj manj kot četrtina (24 odstotkov) pa jih meni, da dela neuspešno. 6,1 odstotka jih je odgovorilo z ne vem.

Vlada uživa zelo visoko podporo med volivci

Na vrhu priljubljenosti politikov ostaja predsednik vlade Marjan Šarec. Drugi je predsednik države Borut Pahor. Sledijo: Tanja Fajon, Violeta Bulc, Ljudmila Novak, Dejan Židan, Zoran Janković, Milan Brglez in Igor Šoltes.

Raziskavo Vox populi za časopis Dnevnik in RTV Slovenija izvaja agencija Ninamedia. Med 12. in 14. februarjem 2019 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Anketiranih je bilo 700 oseb.