Miro Cerar si je v zadnjem času pridobil malce podpore. Foto: BoBo
Miro Cerar si je v zadnjem času pridobil malce podpore. Foto: BoBo
Piranski zaliv
Arbitražni postopek naj gre naprej, se soglasno strinjajo anketiranci. Foto: BoBo

Anketo za Televizijo Slovenija in časnik Dnevnik vsak mesec pripravlja agencija Ninamedia, ki je od 11. do 13. avgusta anketirala 700 ljudi.

Vladi podpora zrasla

arbitražo očitno niso škodili ne vladi ne njenemu predsedniku, usodni pa so bili za Erjavca, saj se poslavlja z lestvice najbolj priljubljenih politikov. Med strankami je na vrhu SDS.

Najprej ocena dela vlade. Da vlada dela uspešno, meni skoraj 37 odstotkov vprašanih, kar je za dobre tri odstotne točke več kot prejšnji mesec.

Dobrih 58 odstotkov vprašanih delo vlade Mira Cerarja ocenjuje za neuspešno, kar je malo manj kot prejšnji mesec.
In kakšen bi bil razplet parlamentarnih volitev, če bi potekale danes? Tudi ta mesec je na prvem mestu Slovenska demokratska stranka - podpira jo 15,6 odstotka vprašanih, sledi ji Stranka modernega centra z dobrimi 13 odstotki - obema se je podpora zvišala, vsem drugim pa padla. Na tretjem mestu so Socialni demokrati z 8,9 odstotka za las prehiteli Združeno levico. DeSUS ostaja peti s 5,2 odstotka, Nova Slovenija šesta s 4,2 odstotka. 21,2 odstotka vprašanih je neopredeljenih.

Ostaja nam še lestvica priljubljenosti politikov. Na prvih šestih mestih ni sprememb: še naprej vodi predsednik države Borut Pahor. Milan Brglez je največ pridóbil pri povprečni oceni in se zavihtel na sedmo mesto. Na samem dnu lestvice je Karl Erjavec - izgubil je kar 12 mest - in z Vinkom Gorenakom zapušča lestvico najbolj priljubljenih politikov.

Vox populi: Slovenija mora vztrajati pri uresničitvi arbitražnega sporazuma
Ali naj Slovenija vztraja pri uresničitvi arbitražnega sporazuma, se je glasilo vprašanje? O tem je prepričanih več kot 92 odstotkov vprašanih, da je treba iskati druge rešitve, pa meni manj kot pet odstotkov vprašanih. Manj kot tri odstotke vprašanih na to vprašanje nima odgovora.

Ali bi morala Slovenija sama predlagati kandidata za člana arbitražnega tribunala? Sodeč po odgovorih, da, saj je temu pritrdilo skoraj 60 odstotkov vprašanih in hkrati podprlo izbiro slovenskega strokovnjaka. Sedem odstotkov vprašanih bi bilo zadovoljnih tudi, če bi predlagali tujca. Z odločitvijo vlade, da izbiro arbitra prepusti predsedniku sodišča, se očitno strinja slaba tretjina vprašanih. Le malo pa jih o vprašanju kandidata nima mnenja.

Vlada se z odgovornostjo zaradi dogajanja v zvezi z arbitražo za zdaj ne ukvarja. Kaj pa o tem menijo vprašani? Več kot tretjina jih je prepričanih, da bi moral odgovornost prevzeti oziroma odstopiti zunanji minister Karl Erjavec. Le 1,4 odstotka vprašanih odgovornost pripisuje predsedniku vlade, 14,6 odstotka jih odgovarja, naj odstopita oba. Največ vprašanih - skoraj 38 odstotkov - pa jih je mnenja, da ni treba odstopiti nikomur. Skoraj 11 odstotkov vprašanih je neodločenih.

Anketo za Televizijo Slovenija in časnik Dnevnik vsak mesec pripravlja agencija Ninamedia, ki je od 11. do 13. avgusta anketirala 700 ljudi.

Vladi podpora zrasla