Predvidene novosti je parlament zavrnil. Foto: RTV SLO
Predvidene novosti je parlament zavrnil. Foto: RTV SLO

Za sprejetje bi bila namreč potrebna absolutna večina, a je za novelo glasovalo le 43 poslancev, pri čemer jih je bilo navzočih 64. V Zaresu so glasovali po lastni vesti, medtem ko so druge stranke koalicije in nepovezani poslanci napovedali podporo noveli.

Državni svetniki so veto izglasovali, ker nasprotujejo določbam, po katerih bi lahko zemljiškoknjižne predloge vlagali le kvalificirani predlagatelji, kot so odvetniki, notarji ter državni in občinski pravobranilci, ne pa več vsi državljani.

Predlog razdelil koalicijo in opozicijo
Poslanci opozicije so že v postopku obravnave v državnem zboru ministrstvu za pravosodje očitali, da v ozadju ni drugega kot skrb za odvetniško-notarski ceh. Te očitke so zdaj ponovili, opozarjali pa so tudi na dvig stroškov za državljane in na škodo za gospodarstvo, pred čemer je svarila tudi Gospodarska zbornica Slovenije.

Drugače menijo v koaliciji, kjer so opozorili, da novela prinaša številne koristi, vključno z znižanjem tarif. Navedli so tudi informatizacijo zemljiške knjige, hitrejše postopke, večjo pravno varnost za državljane in nižje stroške zaradi že sprejete sodne takse v zemljiškoknjižnih zadevah.