Glede na razmerja v državnem zboru njena izvolitev ni vprašljiva. Foto: BoBo
Glede na razmerja v državnem zboru njena izvolitev ni vprašljiva. Foto: BoBo

Poslanska skupina SMC-ja je izpostavila, da kandidatko dobro pozna in jo skozi njeno delo ocenjuje kot izjemno odgovorno, vestno in strokovno, zlasti na področju javnih financ in proračuna. Tudi v poslanski skupini DeSUS menijo, da je kandidatka izjemna strokovnjakinja in v danih okoliščinah tudi najboljša izbira.

V poslanski skupini SD-ja so poleg njene strokovnosti izpostavili njeno delavnost in pripravljenost na iskanje skupnih rešitev. Kljub temu pa v SD-ju pričakujejo od kandidatke večji angažma pri vprašanjih zagona investicijskih sredstev ter dejavnejši pristop pri odpravljanju strogih varčevalnih ukrepov.

Opozicijo skrbi pasivnost pri državnem dolgu
Podpore pa kandidatka ne more pričakovati od opozicijskih strank. V SDS-u se bojijo, da se bo z njenim imenovanjem nadaljevala neustrezna trošarinska politika, neučinkovito črpanje evropskih sredstev, pomanjkanje državnih investicij in pasivnost pri upravljanju z državnim dolgom. V SDS so ob tem tudi spomnili na to, da je bila zagovornica nepremičninskega davka, ki ga je ustavno sodišče določilo kot nedomišljeno, nedodelano in nedorečeno.

Tudi v poslanski skupini NSi-ja nad Vraničar Ermanovo niso navdušeni, saj je zavračala vse davčne predloge NSi-ja, ki bi razbremenili gospodarstvo. V poslanski skupini ZL-ja pa nasprotujejo ekonomski politiki vlade, ki jo je začrtal Mramor in jo bo Vraničar Ermanova najverjetneje nadaljevala.

Alenko Bratušek skrbi politična neizkušenost
V poslanski skupini nepovezanih poslancev so prepričani, da je kandidatka v preteklosti že izkazala veliko mero strokovnosti, zato ji pri delu želijo veliko uspeha. Poslanka Alenka Bratušek pa meni, da kandidatka na žalost nima potrebne politične moči, ki je ključna za opravljanje funkcije ministra. Vraničar Ermanovi pa je podporo napovedal poslanec madžarske narodne skupnosti Lazslo Göncz.

Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek pa je do predlagane kandidatke bolj kritičen. "Simptomatično je, da največja politična stranka nima svojega kandidata za finančnega ministra. Cerar ima zopet težave s svojimi kadri in je šel po liniji najmanjšega napora," meni Dobovšek.

Vraničar Ermanova: To je priznanje mojemu delu
Vraničar Ermanova je na ministrstvu za finance zaposlena že 23 let in ima magisterij s Harvarda. Položaj državne sekretarke je prvič zasedla v času, ko je naloge finančnega ministra opravljal Franc Križanič, nato pa tam delala tudi, ko sta bila ministra Uroš Čufer in Dušan Mramor. Na ministrstvu je pristojna za področje proračuna in davkov.

Sama vabilo na to mesto, ki se je izpraznilo po odstopu Dušana Mramorja, ocenjuje kot veliko priznanje svojemu delu. Poudarja, da si bo v nadaljevanju mandata odločno prizadevala za nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov, kot sta davčno prestrukturiranje in skrbno vodenje javnih financ.

Zagotovila bo kontinuiteto
Zdenka Bakalar
za Radio Slovenija v svojem komentarju poudarja, da bo Vraničar Ermanova brez dvoma zagotovila kontinuiteto dela na finančnem ministrstvu - tako zaradi dolgoletnega dela kot zaradi strokovnosti, ki ji je ne manjka. Prvi izzivi, proračun in davki, so njeno področje, še poroča Bakalarjeva in dodaja: "Vendar bo tokrat prvič tudi politično odločala o sprostitvi še kakšnega socialnega transferja, plač, pokojnin, o denarju za naložbe. V tem trikotniku se bo zapiral proračun. Če bo dala prednost zniževanju primanjkljaja, za prevelike apetite ne bo prostora. Zato bodo na preizkušnji tudi zaveze Evropski komisiji. Če jih bo dosledno upoštevala, bo povzročala trenja v koaliciji."

Bakalarjeva ob tem še opominja, da ima napovedana mala davčna reforma veliko nasprotnikov, nova ministrica pa bo politično težko zagovarjala davčne odpustke za visoke plače: "Ne bo presenečenje, če bo uveljavljena samo ugodnejša obdavčitev božičnice."

Preizkusni kamen: privatizacija
Njeni pogledi na upravljanje državnega premoženja so precejšnja neznanka, saj je do zdaj vedno dosledno pojasnjevala stališča nadrejenega ministra. Če se z njimi ni strinjala, tega nikoli ni povedala javno, poudarja Zdenka Bakalar in dodaja, da bo privatizacija NLB-ja in sprememba strategije upravljanja državnega premoženja preizkusni kamen za celotno vlado, ne samo za finančno ministrstvo, a najverjetneje ne bo želela uveljaviti zelo liberalnih stališč, prej dosledno upoštevanje že zapisanega.

"Vraničar Ermanova ni iz profesorskih vrst, makroekonomistov, kot je po pravilu doslej veljalo za finančne ministre. Tudi zato so imeli posebno mesto v vladi. Ima pa dragocene izkušnje in z zadostno mero odločnosti lahko celo preseneti," še pravi poznavalka v svojem komentarju.