Vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi Zvonko Fišer,  je poročilo o bankah predal specializiranemu tožilstvu. Foto: BoBo
Vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi Zvonko Fišer, je poročilo o bankah predal specializiranemu tožilstvu. Foto: BoBo

Gre za poročilo o stanju bank, ki ga je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku odstopil premier Janez Janša.

Pregon gospodarske kriminalitete prioriteta
Na vrhovnem državnem tožilstvu poudarjajo, da je pregon gospodarske kriminalitete z veljavno politiko pregona, ki jo je sprejel generalni državni tožilec, določen kot ena izmed prioritet slovenskih tožilstev, in na tej podlagi bo ta zadeva tudi obravnavana.

Vrhovno državno tožilstvo bo v okviru razpoložljivih možnosti specializiranemu državnemu tožilstvu zagotavljalo tudi potrebne razmere za izvedbo predkazenskega postopka, ki je po njihovih navedbah zahteven.

Raziskati sume oškodovanj
Janša je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ki ga je pripravila Banka Slovenije, Gorenaku in Fišerju odstopil zato, ker se v njem po njegovi presoji pojavljajo sumi oškodovanj in zlorab pri bančnem poslovanju. Premier je oba pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume.

Minister Gorenak je poročilo že izročil policiji in ji dal tudi posebne usmeritve, kako naj se kadrovsko, organizacijsko in tehnično organizira, tako da bo kar najbolj sledila usmeritvam tožilstva. Gorenak in Fišer sta se o poročilu že tudi pogovarjala.

S. B. L.