Sestra Bogdana Kavčič, misijonarka v Srednjeafriški republiki, že 41 let pomaga afriškim otrokom - tudi po zaslugi slovenskih dobrotnikov. Foto: MMC RTV SLO
Sestra Bogdana Kavčič, misijonarka v Srednjeafriški republiki, že 41 let pomaga afriškim otrokom - tudi po zaslugi slovenskih dobrotnikov. Foto: MMC RTV SLO

Kljub veliki krizi v Sloveniji še vedno imamo zdravo vodo iz pip. Čeprav ni zastonj, vsak otrok hodi v šolo. Tudi zdravstveni sistem, kljub pomanjkljivostim, je dostopen vsakomur, kar pa v Afriki ni samoumevno.

Imre Jerebic, Slovenska karitas
Slovenski misionarji so podprli obnovo dotrajane vaške šole v Burundiju, ki jo obiskuje do 2.300 otrok na leto. V vsa dela je bilo vključenih 30 domačinov. Foto: Slovenska karitas
V zdravstvenih centrih so tudi prostori za izobraževanje mater z otroki. Veliko jih umre zaradi okužene vode in slabih higienskih razmer. Foto: Slovenska karitas

"Kljub veliki krizi v Sloveniji še vedno imamo zdravo vodo iz pip. Čeprav ni zastonj, vsak otrok hodi v šolo. Tudi zdravstveni sistem, kljub pomanjkljivostim, je dostopen vsakomur, kar pa v Afriki ni samoumevno," je k tradicionalni slovenski solidarnosti pozval generalni sekretar Slovenske karitas Imre Jerebic. Dejal je tudi, da je slovensko srce veliko, saj se delež dobrotnikov v akciji za Afriko v primerjavi z nekaterimi drugimi kljub stiskam ni zmanjšal.

Vsak slovenski evro v Afriki dvakrat obrnejo
V prejšnjih sedmih letih je Karitas zbrala dober milijon evrov, sredstva prispevata tudi slovensko zunanje ministrstvo in Misijonsko središče Slovenije. "Vsak evro slovenskih darovalcev se v Afriki obrne vsaj dvakrat," je dejala sestra misijonarka Bogdana Kavčič, ki že 41 let deli svoje srce z afriškimi otroki in ženskami v Ruandi, Burundiju in zadnje leto v Srednjeafriški republiki.

Podpirajo porodnišnice, vrtce, šole
Pojasnila je, da podpirajo predvsem dolgoročne projekte, med njimi je izpostavila zdravstveni center in novo porodnišnico v odročnem podeželskem kraju Ruzo v Burundiju, kjer so podprli gradnjo cisterne za vodo in vodovodne napeljave. Stara porodnišnica je imela le devet postelj, nova je dvonadstropna in ima 50 postelj, omogočili so tudi oskrbo z električno energijo s sončnimi celicami. V novi porodnišnici, ki pokriva območje z 68 tisoč prebivalci, se mesečno rodi povprečno kar 180 otrok.
Ubijajo aids, malarija, nehigiena
V državi, je pojasnila sestra Bogdana Kavčič, še vedno vlada mnogoženstvo, veliko deklic rodi otroka že v starosti 12, 13 let, ženske imajo tudi po deset otrok. Velik del svojega časa sestre misijonarke namenjajo tudi izobraževanju zdravstvenega osebja in žensk, ki tudi same pogosto zbolevajo za aidsom. Učijo jih tudi, kako naj obdelujejo vrtove, same izdelajo milo, saj je veliko bolezni zaradi slabih higienskih razmer.

Zgradili 40 bivališč za sirote genocida
V Ruandi so v letih 2006-2007 zgradili 40 bivališč s kuhinjsko enoto za 110 sirot, ki so starše izgubili v genocidu v Ruandi, in za obolele z aidsom. V Kigali so odprli tudi otroški vrtec, zato želijo ugoditi pobudi staršev in jim omogočiti tudi šolanje v osnovni šoli. Šola je v Ruandi obvezna, a šolnina in uniforme stanejo, je dejala sestra Bogdana Kavčič.

Kar 30 odstotkov otrok je podhranjenih
V Srednjeafriški republiki je kar 30 odstotkov otrok podhranjenih, opažajo, da z leti zaradi tega tudi umsko zaostajajo, ključno pa je, da zaradi bolnih mater, ki ne morejo zanje skrbeti, to ne postanejo poulični otroci. "Treba jih je združiti, ker si največ lahko sami medsebojno pomagajo," je še dejala Bogdana Kavčič in navedla pregovor iz Burundija, da "tam, kjer je ljubezen, se s kožo ene bolhe lahko pokrije tudi pet ljudi".
Trajni mesečni prispevki
Poudarila je tudi, da Slovenska karitas v vse svoje razvojne projekte vključuje vso skupnost, ki dobi priložnost za delo in plačilo, ki pomaga veliko večjemu številu ljudi, kot jim je bilo na začetku namenjeno. Zato si z dobrodelno akcijo Z delom do dostojnega življenja prizadevajo družinam omogočiti boljše življenje. Vsakdo se lahko odloči za mesečni dar 6, 12 ali 24 evrov.

324 slovenskih družin že pomaga
S pomočjo slovenskih misijonarjev, ki delujejo v Afriki, in ob dobroti kar 324 slovenskih družin, ki so že vključeni v slednjo akcijo z mesečnim darom v povprečju 12 evrov, je eden izmed staršev iz 151 revnih družin v Ruandi, Burundiju in na Madagaskarju dobil priložnost za delo in plačilo zanj.

Pet evrov za dobrodelno akcijo Za srce Afrike lahko prispevate s poslanim SMS-om s ključno besedo AFRIKA5 na 1919 ali prek obrazcev, ki jih najdete na spletni strani http://www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/.

Kljub veliki krizi v Sloveniji še vedno imamo zdravo vodo iz pip. Čeprav ni zastonj, vsak otrok hodi v šolo. Tudi zdravstveni sistem, kljub pomanjkljivostim, je dostopen vsakomur, kar pa v Afriki ni samoumevno.

Imre Jerebic, Slovenska karitas