Smučarji morajo oprezno opazovati svojo okolico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Smučarji morajo oprezno opazovati svojo okolico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Smučanje je lahko veselo in varno le, če so uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, odgovorni, poznajo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih tudi dosledno upoštevajo," opozarjajo na ministrstvu za notranje zadeve, ki ob pomoči Smučarske zveze Slovenije že več let organizira smučarski dogodek za dviganje zavesti o pomenu varnosti na smučiščih.

V letošnji sezoni se je na smučiščih zgodilo že 15 nesreč, od tega devet s hudimi poškodbami. "Ni lepšega kot lep sončen dan na smučišču, ki pa se lahko sprevrže v pravo nočno moro, če pride do nesreče. Zato je zelo pomembno, da vsi razmišljamo o varnosti na smučišču," je danes na Krvavcu izpostavil minister za notranje zadeve Gregor Virant. Po njegovi oceni nadzorne službe na smučiščih delujejo dobro.

Najprej za varnost poskrbi vsak sam
"Ni pa dovolj, da samo smučišče poskrbi za varnost, tudi vsak smučar sam mora paziti nase in druge," je izpostavil direktor RTC-ja Krvavec Srečko Retuznik. Podobno je poudaril minister: "Najpomembneje je, da vsak smučar razmišlja o tem, kaj lahko sam naredi za svojo varnost in varnost drugih."

Nadzornik na Krvavcu Robert Šebenik je opozoril, da se nesreče največkrat zgodijo, ko smučarji niso zbrani in pozorni na okolico in na druge smučarje. Vzrok za nesreče je velikokrat tudi neprilagojena hitrost, medtem ko alkoholiziranost smučarjev ni tako pogosta. Neupoštevanje pravil in prevelika hitrost ob razmeroma skromnem znanju in obvladanju tehnike so tako najpogostejši vzroki nesreč.