Centralni register oporok je porok, da se oporoka ne bo več izgubila ali založila, zagotavljajo na notarski zbornici. Foto: Bobo
Centralni register oporok je porok, da se oporoka ne bo več izgubila ali založila, zagotavljajo na notarski zbornici. Foto: Bobo
Ustavno sodišče
Leta 2015 so med skrbnim pregledom sodišča našla 945 'pozabljenih' nerazglašenih oporok. Foto: BoBo

Zdaj so v Centralni register vpisane tudi vse tiste oporoke, skupaj gre za 12.882 oporok, ki so bile sestavljene še pred letom 2007, ko je bil vzpostavljen register, so pojasnili na Notarski zbornici Slovenije. Spomnimo, da so leta 2015 na vseh 44 okrajnih sodiščih po državi med skrbnim pregledom našli 945 'pozabljenih' nerazglašenih oporok. Zaradi napake sodišč volja oporočiteljev po njihovi smrti ni bila izpolnjena, v zapuščinskem postopku pa se je imetje razdelilo po zakonu.

Po podatkih vrhovnega sodišča v 510 primerih materialnopravne posledice niso nastale; v 221 primerih sodišča oporok niso razglasila, ker zapustnik ob smrti ni zapustil nobenega premoženja. V nekaterih primerih so bile oporoke spregledane tudi zaradi spremembe ali nepopolnosti oporočiteljevih osebnih podatkov.

Oškodovanci morajo vložiti zahtevek
V zvezi z omenjenimi primeri so slovenska okrožna sodišča začela obveščati državljane, kaj lahko storijo. Državljani, ki menijo, da jim je zaradi ravnanja sodišča ob nerazglasitvi oporoke nastala škoda, lahko na podlagi 14. člena zakona o državnem pravobranilstvu vložijo zahtevek. Pravobranilstvo bo nato poskušalo sporno razmerje rešiti na sporazumen način, opozarjajo pa, da vložitev tovrstnega zahtevka ni procesna predpostavka za vložitev tožbe, je zapisano v obvestilih sodišč.

Register kot trdno zagotovilo
Po 108. členu zakona o notariatu morajo biti vse oporoke, ki jih sestavljajo sodišča ali odvetniki oziroma jih sprejmejo v hrambo, pa tudi tiste v obliki notarskega zapisa, vpisane v Centralni register oporok, ki ga vodi Notarska zbornica Slovenije. Zakon tudi določa, da morajo odvetniki in sodišča, ki so jim bile oporoke dane v hrambo, najkasneje v 15 dneh po prevzemu oporoke v hrambo Notarski zbornici Slovenije poslati zahtevo za vpis oporoke v Centralni register oporok.

Vpis oporok v Centralni register oporok, ki ga vodi Notarska zbornica Slovenije, vzpostavila pa ga je 15. oktobra 2007, zagotavlja, da imajo tako oporočitelji kot tudi dediči trdno zagotovilo, da se bo prenos zapuščinskih zadev izvršil v skladu z oporoko, ki jo je sestavil oporočitelj, in da se oporoka ne bo izgubila ali založila, pojasnjujejo na zbornici.