Lanske poplave so za seboj pustile ogromno škode, ljudje pa zdaj upajo na odškodnino. Foto: BoBo
Lanske poplave so za seboj pustile ogromno škode, ljudje pa zdaj upajo na odškodnino. Foto: BoBo
Poplave Slovenj Gradec
Verbund naj bi zavračal vso odgovornost za povečan obseg poplav, ko so lani dvignili zapornice. A hidrološka analiza kaže drugače. Foto: Darko Kordić

Že nekaj časa je najbolj dejaven celovški odvetnik Franz Serajnik, ki je do zdaj zbral že več kot 100 pooblastil posameznikov, skupin občanov, podjetij in drugih, ki so se pridružili njegovi pobudi. Pooblastila dobiva z obeh strani meje, vse od Labota do Ptuja, še vedno pa prihajajo novi, je pojasnil.

"Tožba za zdaj še ni vložena, tudi pogajanja so prekinjena, ker tako podjetje Verbund kot mi čakamo na odločitve tožilstva v kazenski preiskavi," je dejal Serajnik in dodal, da so bili dozdajšnji odzivi Verbunda na napovedano tožbo mlačni. Čeprav je ta po njegovih informacijah pripravljen preveriti odškodninske zahtevke, hkrati zavrača krivdo in odgovornost.

Avstrijsko državno tožilstvo se mora zdaj odločiti, ali bo predlagalo sodnega izvedenca. Ta bi moral ugotoviti, ali so avstrijske hidroelektrarne dejansko prispevale k temu, da so bile poplave večje, kot bi bile, če bi se v podjetju pravočasno odzvali. Po Serajnikovih besedah bi svojo odločitev tožilstvo lahko sporočilo kmalu.

Analiza jim je dala zalet
Tožilstvo se bo verjetno oprlo tudi na pred kratkim razkrite izide hidrološke analize delovne skupine slovensko-avstrijske komisije za Dravo, ki je pokazala, da je po obilnih padavinah v zaledju na povečan pretok Drave na mejnem profilu vplivalo delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn.

Vendar namerava Serajnik ne glede na odločitev tožilstva vložiti odškodninsko tožbo proti Verbundu ali se pogajati za odškodnine. Sicer pa Serajnik ni edini odvetnik, ki trenutno zastopa oškodovance lanskih poplav, so potrdili nekateri koroški župani. Po njihovih besedah so odvetniki večkrat trkali na njihova vrata in se ponujali, po objavi analize pa je ta dejavnost oživela.

Veliko tveganje brez obtožnice
Eden izmed njih je tudi zamejski odvetnik Rudi Vouk, ki pa pooblastil še ne zbira, ker se mu takšen korak v trenutni fazi postopka ne zdi smiseln.

Za oškodovance se mu zdi bolj smiselno, da se s civilnopravnimi zahtevki pridružijo postopku. "Če pride do obsodbe, bo namreč načeloma odločeno tudi o pravici do odškodnine za posamezne oškodovance. O višini se bo treba potem pogajati v naslednjem koraku. Menimo, da bi se bil Verbund morda pripravljen pogovarjati o odškodnini tudi že, če bo vložena obtožnica," pravi Vouk.

Če vložitve obtožnice ne bo, odsvetuje vlaganje tožbe. Če oškodovancem s tožbo ne bi uspelo, bodo morali nositi še stroške nasprotne strani, ki bi bili lahko pri tako zahtevni zadevi zelo visoki, je opozoril.