Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Razred, šolarji, šolska puščica
Pomoč potrebujejo predvsem enostarševske in mlajše družine. Pa tudi družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko ali neredno plačo. Foto: BoBo
Šolarji
Na novo šolsko leto se nevladne organizacije pripravljajo z zbiranjem šolskih potrebščin. Foto: Pixabay

Dodaj v

Vse več otrok potrebuje brezplačne šolske potrebščine

"Pomoč potrebujejo predvsem enostarševske in mlajše družine"
25. avgust 2017 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na novo šolsko leto se nevladne organizacije pripravljajo z zbiranjem šolskih potrebščin za otroke iz socialno šibkejših okolij. Letos se po pomoč obrača več družin kot lani.

Slovenska karitas je letos v akciji Pokloni zvezek zbrala več kot 28.000 zvezkov, zbrali pa so tudi 124.740 evrov. "Že na začetku maja smo zvezke zbirali na osnovnih šolah. Letos se je odzvalo 221 osnovnih šol in 94 vrtcev," je pojasnila Saša Eržen s Slovenske karitas. Otroci so zvezkom, ki so jih podarili, dodali tudi razglednico s spodbudno mislijo.

Erženova ocenjuje, da so potrebe vsako leto večje. "Pomoč potrebujejo predvsem enostarševske in mlajše družine. Pa tudi družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko ali neredno plačo," je pojasnila Erženova. Lani so šolske potrebščine razdelili več kot 12.000 otrokom iz socialno ogroženih družin. Nekatere škofijske Karitas so pomoč že razdelile, druge pa jo delijo v avgustu. Večinoma družinam delijo bone za nakup zvezkov in učbenikov ter zvezke. "Na nekatere škofijske Karitas ljudje prinesejo torbe, tempere in barvice, kar nato razdelijo," je dodala Erženova.

Tudi nekatere območne organizacije Rdečega križa Slovenije (RKS) so pomoč že razdelile. "Povsod bodo šolske potrebščine otroci zagotovo prejeli pred začetkom novega šolskega leta," je zagotovila Mirjana Jarc. Lani je pomoč pri njih prejelo več kot 6.000 otrok, za šolske potrebščine so namenili več kot 210.000 evrov. "Letos ostajajo potrebe enake," je ocenila Jarčeva. Pomoč delijo v obliki vrednostnih bonov ali naročilnic za nakup šolskih potrebščin.

Tradicionalna akcija Otroci za otroke
Polovico sredstev za nakup šolskih potrebščin prispevajo območna združenja RKS-ja. Približno četrtino predstavljajo sredstva, zbrana v tednu RKS-ja, slabo četrtino pa sredstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. "Za nakup šolskih potrebščin smo letos pridobili tudi donacijo mednarodnega sklada Goldman Sachs Gives, v znesku nekaj več kot 15.000 evrov," je pojasnila Jarčeva. V tem tednu so začeli tudi zbiranje zvezkov v trgovinah Tuš.

Maja so izvedli tradicionalni akciji Otroci za otroke in Dijaki za otroke. V akciji so zbrali 1.169,78 evra prostovoljnih prispevkov in 451 kilogramov novih šolskih potrebščin. Po območnih združenjih RKS-ja zbirajo šolske potrebščine v šolah in trgovinah, pri nakupu pa območnim združenjem prispevajo tudi lokalni podjetniki. Ljudje pa prinašajo tudi šolske potrebščine, ki jih dodajo k vrednostnim bonom ali naročilnicam.

Akcija Poštar Pavli
ZPMS je v dobrodelni akciji Poštar Pavli polni šolske torbe zbrala približno 15.000 kosov šolskih potrebščin in 6.200 evrov finančnih sredstev, pa je dejala Neja Marković z ZPMS-ja. Šolske potrebščine bodo člani ZPMS-ja in društva razdelili med skoraj 2.000 otrok, potrebščine pa so že začeli deliti. "Potrebe so večje," ocenjuje Markovićeva. "Letos se je v akcijo zbiranja in delitve šolskih potrebščin vključilo več društev in članic ZPMS-ja kot lani," je dodala.

Skupaj s Pošto Slovenije so zbirali materialne prispevke, kot so zvezki, barvice, radirke, šilčki, peresnice in torbe. Finančna sredstva za šolske potrebščine pa bodo prek nakazil in SMS-sporočil zbirali do 9. oktobra. Pri zbiranju šolskih potrebščin z ZMPS-jem sodelujejo tudi nekatera podjetja. ZMP-ju Ljubljana Moste-Polje sta tako Peter Prevc in Gorenje predala 3.000 zvezkov in 1.000 kompletov barvic.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
stari maček
# 25.08.2017 ob 16:59
Brzplačne š.potrebščine ,imajo pa najnovejše računalnike,mobije,tablice,kolesa,motor
je,rolerje,gredo v kolonijo in še s starši.Pri.nas so revni samski upokojenci z nizko p.invalidi,bolni in tisti,ki delajo pa plače ne dobijo NIHČE DRUG,samo.na ceste pogledaš in na g.vrtove in veš da tukaj ni revnih,pogrešam kdaj bodo dobrodelniki zbirali denar za invalide,srčno žilne in rakaste bolnike,da bi lahko šli v toplice si malo popravit zdravje.
pepar
# 25.08.2017 ob 20:19
Na račun tistih,ki res potrebujejo pomoč,se preko takih akcij na veliko šlepajo tisti ki pač znajo in jih ni sram odpirat ta in ona vrata.
Zagotovo .
Jaz bi malo bolje preverjal "upravičence"za tako pomoč.
Buldog
# 25.08.2017 ob 18:47
Brezplačne šolske potrebščine in malice dobivajo tudi otroci nekaterih oseb, ki so na lestvici 100 najbogatejših slovencev. Ministrstvo za delo in socialo ter FURS pa nista sposobna ustrezno ukrepat.
Geres*
# 25.08.2017 ob 18:13
stari maček:

tako je. To pretiravnje je šlo predaleč. Sem bila med tistimi, ki sem močno podpirala projekt botrstva. Potem pa ugotoviš, da se je pri nas zelo razcvetelo zavedanje, da dokler imaš otroke, ti ne bo hudega. Država te bo podpirala na vsakem vogalu in sicer do te mere, da se ti ne splača delati. Sedaj je že cel hudič, če si otroci ne morejo privoščiti morja.

To, da mladi invalidi dobijo 200 € penzije, isto samske nezaposlene osebe, pa ljudje s 40 let delovne dobe 500 € penzije, to pa ni problem...

Zato jaz iskreno povem - podpiram samo še tiste, ki jih poznam ali je situacija posledica bolezni, smrti v družini ipd. Tistih, ki se jim ne ljubi delat, pa čeprav za minimalca, pač ne bom podpirala še dodatno (je že dovolj, da gredo moji prispevki zanje).
grafikon
# 26.08.2017 ob 11:21
Standard raste, vedno več je služb, hiše se gradijo po drugi strani pa kle beremo da vedno več slovencev ne more na dopust in vedno več otrok nima niti za barvice. Zdej al mediji kle jebete u glavo al pa slovenci ne znamo z denarjem. Tako paradoksialni članki, vas človek res ne more vzemat resno.
Lluka
# 25.08.2017 ob 21:00
Smešno pa je dejstvo, da je pri večini teh "REVNIH "otrok in pa ZELO glasnih staršev (kako je šola draga) na vrtu trampolin za 180 do 250€. Sevede ob dejstvu da imajo otroc telefone, tablice... itd itd.

Ampak starši pa jodlajo da je šola draga.. in da je 150€ absolutno prevec za 10 mesecev. Pa naj si bodo popisani ali pa konc leta delno nepopisani zvezki. Saj je tudi večina teh ropotulastih staršev naročenih na marsikaero revijo pa jim ni težko dati za mesečno naročnino na revije..pa je v 10 mesecih presegla proračun šolskih potrebščin.

Ampak ŠOLA JE DRAGA. 35€ naročnine na kakšne časopis na mesec ( 10 mesecev- pa vrže skozi okno 350€). pa je poceni al kako? No ja...nakup tranmpolina je pa tudi ZGREŠENA NALOŽBA. 1x na leto je ta otrok na trampolinu... in to ob tem da ga ima vsaka hiša...(torej kdaj se ti otroc družijo med seboj- če ima oz je vsak na svojem trampolinu?)
stari maček
# 26.08.2017 ob 10:03
Kralj Matjaž
Se strinjam,dam samo tistim,ki jih poznam.nimam veliko,jim pa dam tisto kar mi zraste na vrtu,pridnim,lenuhom ne,ki cele dneve posedajo ob kavi,cigaretah im pivo in to socialni,kje je pa zapisano,da mora vsak otrok na morje 19.let sem bil star ko sem prvič videl morje in to z sind.izletom ua 1 dan,Ogulinovo iz ZPM komaj poslušam.na TV.Kakšna evforija v Mariboru v revni državi ne boš tega videl.
jarovit
# 26.08.2017 ob 07:39
Vse več otrok potrebuje brezplačne šolske potrebščine
-------------------------------------
Kako je to mogoče, če pa nas prepričujejo, da živimo vsak dan bolje.
eMZe
# 26.08.2017 ob 07:44
Narobe je, da je o tem sploh potrebno razmišljati, kaj šele to masovno početi.
Šolske potrebščine, izleti, športni dnevi, itd. za celo šolsko leto na otroka stanejo manj kot 300 EUR, običajno tudi manj kot 200. Toliko kot naročnina na en mobilni telefon.

Da nekateri to izkoriščajo, je precej manj pomembno.
TumeAugust
# 26.08.2017 ob 01:06
Za športne stave in cigarete se vedno najde denar....
johann
# 26.08.2017 ob 09:53
Za športne stave in cigarete se vedno najde denar....

Pozabil si še na alkohol...
Ori
# 25.08.2017 ob 19:09
Koga brigajo otroci, na davkoplačevalske stroške se vzdržuje ekonomske migrante.
sirus
# 26.08.2017 ob 17:43
A so Romski otroci končno začeli obiskovati pouk?
kralj matjaž
# 25.08.2017 ob 17:07
socializem deluje.
Sandalovina
# 27.08.2017 ob 18:37
Kakšna hipokrizija! Ko gre za migrante tulite v rog, da je treba pomagati domačim revežem, ko pa je to treba storiti trdite, da v Sloveniji ni revščine. Povejte bobu bob: ne želimo pomagati nikomur, ker smo pohlepni, egoisti in operirani od sočutja. Človeku resnično gre na bruhanje.
stari maček
# 26.08.2017 ob 10:12
Otroci gredo v kolonijo in še starši,zakšni ko imajo 3 otroke in je samo eden zaposlen in še ta z nizko plačo.
Kontrole je premalo,CZD bi morali iti na teren pogledat dejansko stanje in ne gledat samo dokumente.
accko
# 07.09.2017 ob 01:02
prej če nisi bil na morju pa delu selfi nisi bil reven .. zdj pa je to da vsak mora 1x v letu na morje ratalo že nenormalno kt slovenski praznik ...
cairns
# 27.08.2017 ob 09:53
Vse več otrok potrebuje brezplačne šolske potrebščine

Seveda, ker je Slovenija socialna država samo še za otroke ilegnih migrantov.
Za naše otroke pa morajo različne organizacije prosjačiti naokrog.
Lovec
# 26.08.2017 ob 11:53
Zanimivo pa nam leva opcija vlada od nastanka življenja, če se malo pošali.

Je pa to eden izmed načinov kako levica ohranja oblast. Narediti čim več odvisnikov, in potlej razporejati denar. Pri nas temu pravimo socialna država in tolerantna politika, ki se zaveda malega človeka.

Preberite se intervju z Židanom na siol.net. Ni čudnega. Volilci pamet v roke, tako ne gre več.
stari maček
# 26.08.2017 ob 10:08
Velikokrat se čez mestni park peljem s kolesom iz garanja iz hriba na parceli poln g.vrt,polna mestna plaža,REVŠČINA.
oliva
# 27.08.2017 ob 15:29
"Volilci pamet v roke, tako ne gre več."

In kaj predlagaš, @Lovec? ;)
(kaj bi pomenilo to, da bi volivci vzeli pamet v roke oziroma na kateri način lahko to storijo, iz tega kar si napisal, se da namreč sklepati, da je rešitev na dosegu roke?)

Saj menda revščine ni, ker kruh leži po smetnjakih, torej kaj potem 'ne gre več'?
oliva
# 27.08.2017 ob 14:53
Žalostno.
In seveda nimajo VSI tablic in najnovejših mobijev itd., kar je pa po drugi strani frustrirajoče, ker družba to praktično zahteva.
Tudi tu se delajo razlike.
Da ima en mulo 10-letni boljši mobi kot direktor dobro stoječe firme, to ne vpliva dobro na ostale, se spodbuja nezdrava tekmovalnost - na podlagi 'imeti' in ne 'delati'.
stari maček
# 26.08.2017 ob 16:11
Ja standard raste,kako to če je ta vlada najslabša,ko je voz povečini že potegnila iz blata,celega bi že,če ne bi SDS in JJ metala hlode pod noge,grize jih da gre vse malo na bolje,ker oni se brigajo vse za svojo r.....ljudi pa k.gleda.
stari maček
# 26.08.2017 ob 10:08
REVŠČINA ??????????????? KDAJ IN KJE.
oliva
# 27.08.2017 ob 15:26
"samski upokojenci z nizko p.invalidi,bolni in tisti,ki delajo pa plače ne dobijo"

Se strinjam, @stari maček in tudi meni je prioriteta prej tole, kot pa da bodo otroci šli na morje, kot da je to samoumevno.
Nekako se me tolk ne dotakne, da ne grejo na morje ob tolikih resničnih stiskah ljudi, ki dejansko mnogi nimajo ničesar.
firtoh
# 26.08.2017 ob 19:57
zanimivo...
Očitno revnih otrok ni,vsaj po mnenju nekaterih komentatorjev,zato ne vem, zakaj jih vedno omenjate v zvezi z denarjem namenjenim azilantom
Kazalo