Za odpis dolgov ima država na voljo en milijon evrov, podjetja pa niso omejena. Foto: BoBo
Za odpis dolgov ima država na voljo en milijon evrov, podjetja pa niso omejena. Foto: BoBo
anja kopač mrak ministrstvo za delo in socialne zadeve
Po podatkih ministrstva je potencialnih upravičencev za odpis okoli 100.000. Foto: BoBo
false
Ljudje v socialni stiski bodo za odpis dolgov zaprosili z obrazcem, dostopnim na: www.paketpomoci.si. Foto: EPA
Finančna uprava, FURS
Finančna uprava RS bo odpisovala neplačane davčne obveznosti, recimo dohodnino, upravne in sodne takse, in sicer v višini do 50 evrov. Foto: BoBo

Zakon za izvedbo ukrepa odpusta dolgov, ki je začel veljati avgusta, določa, da lahko za odpis zaprosijo tisti, ki imajo stare dolgove, kot so računi za elektriko, plin, vodo, ogrevanje, komunalo, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, plačilo vrtca in šolske prehrane ali pa če imajo težave pri vračanju preveč nakazanih socialnih prispevkov.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da bodo lahko odpisani dolgovi, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. K projektu, ki najšibkejšim omogoča enkraten odpis dolgov, je pristopilo že približno 70 občin in podjetij, zato ministrstvo potencialnim upravičencem svetuje, naj preverijo, ali so med njimi njihovi upniki.

Obrazci za odpis dolga bodo poleg že omenjenega spletnega mesta od ponedeljka dostopni tudi na centrih za socialno delo, Rdečem križu Slovenije, Slovenski karitas in Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Dogovori za odpis morajo biti sklenjeni do januarja 2016.

Sodelujejo številne občine in podjetja
Med sodelujočimi občinami je tudi večina mestnih, kot sta Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor. Sodelujejo tudi številna elektropodjetja, tako Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in Elektro Primorska. Potem so tu še zdravstvene zavarovalnice, in sicer Zdravstvena zavarovalnica Triglav, Vzajemna in Adriatic Slovenica. Sodelujoči banki pa sta NLB in Gorenjska banka, sodelovanje pa napovedujejo tudi v Novi KBM.

Občine bodo sodelovale le kot ustanoviteljice vrtcev in osnovnih šol, same pa ne bodo odpisovale ničesar, pojasnjujejo na ministrstvu. Nekateri sodelujoči v projektu so medtem že objavili podrobnosti glede odpisa na svojih spletnih straneh.

Finančna uprava RS bo odpisovala neplačane davčne obveznosti, recimo dohodnino, upravne in sodne takse, in sicer do 50 evrov. Občine bodo odpuščale dolgove zaradi neplačila vrtcev in šolske prehrane, podjetja pa dolgove za svoje storitve. Banke bodo odpisovale dolgove, ki so nastali zaradi stroškov transakcijskih računov in kartičnega poslovanja. Natančno pa bodo odpis opredelile v internih pravilnikih.

Samo za prejemnike denarne pomoči
Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz prvega in drugega dohodkovnega razreda, poleg njih pa tudi prejemniki otroškega dodatka iz tretjega dohodkovnega razreda in hkrati prejemniki dodatka za nego otroka oziroma dodatka za veliko družino.

Dolgovi se lahko odpišejo tudi osebam, ki so navedene v odločbah o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka. Ljudje v osebnem stečaju pa do odpisa dolgov niso upravičeni.

Po neuradnih podatkih ministrstva je potencialnih upravičencev za odpis okoli 100.000. Če so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji, posameznik upnik in dolžnik skleneta dogovor o odpisu dolga, dogovorita pa se tudi o višini dolga, ki bo odpisan. Posameznikom od odpisa ne bo treba plačati dohodnine, upniki pa ne bodo imeli dodatnih obveznosti zaradi odpisa.

Na voljo en milijon evrov
Država ima za odpise na voljo le en milijon evrov, zaradi te omejitve bo eno od meril za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj, opozarjajo na ministrstvu. Podjetja, ki so podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim, pa dolg odpisujejo ločeno in imajo pravico sama določiti višino odpisa.

Sveženj ukrepov najšibkejšim poleg odpisa dolgov vsebuje še pomoč deložiranim družinam in predplačniške kartice za posameznike, ki ne morejo odpreti bančnega računa ali pa so jim ga banke zaprle.