Številni so si plačo z neupravičenimi dodatki skoraj podvojili. Foto: Reuters
Številni so si plačo z neupravičenimi dodatki skoraj podvojili. Foto: Reuters
Z dodatki so si dobro večali plače na nevrološki kliniki

Številne dodatke je ljubljanski klinični center (UKCL) vodilnim, zdravnikom in medicinskim sestram izplačeval po najvišji stopnji - kot nadure, čeprav so nekateri v dežurstvu premalo delali.

Poglejmo plačilne liste nekaj najbolj izpostavljenih zdravnikov z nevrološke klinike. Skoraj še eno plačo je z dodatki in nadurami junija 2014 zaslužil nekdanji nadrejeni obtoženega Ivana Radana na intenzivnem oddelku nevrologije, Viktor Švigelj. Skupaj je prejel dobrih 7.400 evrov bruto. Prejeti dodatki? Položajni, za delovno dobo, znanstveno stopnjo, za delo v nedeljo, delo prek polnega delovnega časa, nočno delo, nedeljsko delo, nočno nedeljsko delo so nanesli skoraj še eno plačo - 3.100 evrov bruto. Vse te nadure je opravil, čeprav je bil pol meseca oz. 80 ur na dopustu. Dodatke je dobil plačane po najvišji stopnji. Upravičeno?

Za Šviglja še ni znano, na splošno pa je inšpektorat po besedah Lidije Apohal Vučković z inšpektorata za javni sektor ugotovil, da obremenitve niso bile tako visoke, da bi utemeljevale višja izplačila.

Dodatki vsepovprek
Analizo obremenjenosti zaposlenih je UKCL za nazaj naredil na zahtevo inšpektorja. V preteklih letih analiz sploh niso delali, pa čeprav so te podlaga za izplačilo. Tako so visoke dodatke izplačevali vsem povprek na lepe oči.

Magistrica Simona Šteblaj si je z nadurami in dodatki prislužila več kot še eno plačo: ta je za junij 2015 znašala dobrih 4.000 evrov bruto, nadure in dodatki pa so navrgli še skoraj 5.300. Skupaj torej lep znesek - 9.500 bruto. Kar 132 nadur ji je uspelo opraviti, čeprav je bila v službi le 75 ur, pol meseca pa je preživela na dopustu. Slabše plačani dodatki bi udarili predvsem denarnice najbolje plačanih kadrov.

"Npr. dodatek za delo v času praznika, ki je najvišji in znaša 90 odstotkov osnovne urne postavke, bi v tem primeru znašal 45 odstotkov. To so lahko kar visoki zneski," je pojasnila Apohal Vučkovićeva.

Bojana Žvan, nekdanja predstojnica oddelka za nevrologijo in intenzivno terapijo, je bila junija 2013 na dopustu ali službenem potovanju 64 ur, za kar je bila plačana 4.300 evrov bruto. Z nadurami in dodatki pa je dobila skoraj še dvakrat toliko - 8.200 evrov bruto. In Ivan Radan? Junija 2014 si je z nadurami prislužil skoraj še eno plačo ob tem, da je bil pol rednega delovnega časa, 80 ur, na bolniškem dopustu. Skupaj je prejel kakih 5.000 evrov bruto. Ker v UKCL-ju ni več zaposlen, mu, navaja inšpektor, ne bo treba nič vračati.

Denar bodo morali vračati, a še ne vedo, kdo
Bodo pa morali to storiti vsi drugi, ki so denar neupravičeno dobili. A le za zadnjih 10 mesecev, tak je pač zakon. Koliko od 8.000 zaposlenih bo denar moralo vrniti in koliko skupaj, v UKCL-ju še ne vedo. Je pa ta zdravstveni velikan le za nadure lani izplačal, pozor, dobrih 21 milijonov evrov. In če je denimo polovico od tega neupravičeno, bi lahko za ta denar po mnenju poznavalcev zgradili in opremili sodoben operacijski blok z 10 operacijskimi dvoranami.

Vodstvo UKCL-ja pred kamero ni želelo. So pa sporočili, da so že poslali ugovor na zapisnik inšpektorata. O pritožbi bo, tako kot pri fakultetah, odločil minister za javno upravo v prihodnjih mesecih. Sicer pa mora vodstvo UKCL-ja v 180 dneh poročati inšpektorju o izvedenih ukrepih in njihovih finančnih učinkih.

Če poenostavimo: v UKCL-ju morajo pogledati prav vsako pogodbo o zaposlitvi, popraviti nepravilnosti, narediti natančno sistematizacijo za 8.000 delovnih mest in izterjati preveč izplačane plače. Velik izziv in veliko dela. Seveda pa ostaja odprto še eno pomembno vprašanje: bodo nekdanji vodilni in nadzorniki poslovanja, ki so dopuščali oškodovanje javnega denarja, tudi kazensko in odškodninsko odgovarjali?

Z dodatki so si dobro večali plače na nevrološki kliniki