Slovenija

Poudarki

  • Kovačič poziva k javni obravnavi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče bo presojalo skladnost referendumske zakonodaje z ustavo. Foto: BoBo
       Če pride do razveljavitve referendumskega izida, je to neločljivo povezano s tem, da se referendum ponovi.       
 Bruna Žuber, predstavnica katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani
Vili Kovačič
Vili Kovačič si želi ponovitve referenduma. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Z ustavno presojo bi lahko padel referendum o drugem tiru

Začetek ustavne presoje referendumske zakonodaje
11. januar 2018 ob 20:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavni sodniki so začeli obravnavo zahteve za oceno ustavnosti referendumske zakonodaje, ki jo je podalo vrhovno sodišče. Od odločitve bo odvisna uveljavitev zakona o drugem tiru.

Vrhovno sodišče se je na ustavno obrnilo ob obravnavi pritožbe pobudnika referenduma Vilija Kovačiča, s katero izpodbija poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Vrhovni sodniki so namreč ugotovili, da jim trenutna zakonska ureditev zaradi neustavnih pravnih praznin preprečuje odločitev o pritožbi v referendumskem sporu.

Pobudnik referenduma o drugem tiru je v postopku pridobil položaj stranke z interesom in stranskega intervienta. Kot je poudaril na današnji novinarski konferenci, si želi enakost obeh strani v referendumu, zato pričakuje, da bo ustavno sodišče ocenilo, da je bil lanski referendum neustaven.


Za javno obravnavo

Zahteva tudi javno sejo ustavnega sodišča na to temo, saj je javni interes za to temo zelo pomemben, ker gre za vprašanje varovanja demokracije. "Da se tisto, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, tudi upošteva," je poudaril. Če se ustavno sodišče ne bo odločilo za javno sejo, bi to lahko storilo, kot je prepričan, tudi vrhovno sodišče. "Pa zaslišimo še priče," je dejal. Če ne bo uspešen, se bo, kot je napovedal tokrat, obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Vrhovno sodišče je zahtevo za ustavno presojo podalo ob obravnavi Kovačičeve pritožbe zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Kovačič želi sicer iz odločanja izločiti predsednico ustavnega sodišča, sicer sodnico poročevalko v tem primeru, Jadranko Sovdat in pa ustavnega sodnika Mateja Accetta. Oba po njegovi presoji kažeta naklonjenost vladni nameri in ne moreta biti nepristranska.

Po njegovem mnenju bi morala referendumska zakonodaja bolje varovati postopek varstva pravic. Kovačič predlaga, da ustavno sodišče zavrne zahtevo vrhovnega sodišča kot neutemeljeno. Vrhovno sodišče ima na voljo dovolj jasne okvire za presojo, je prepričan. Ponovil je, da v referendumu ni imel enakega položaja kot vlada, ki je sredstva za kampanjo pridobila iz proračuna.

Komu naj gre referendumski denar
Ločeno od tega Kovačič zahteva tudi ustavno presojo člena zakona o volilni in referendumski kampanji, ki po njegovem mnenju omogoča nesorazmerno porabo sredstev v referendumski kampanji. Poleg tega pa želi pobudnik referenduma doseči tudi neustavnost dveh sklepov vlade, s katerima je imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji in je za referendumsko kampanjo namenila 97.000 evrov.

Žuberjeva: To je prvi referendumski spor
Kovačičeva pritožba zoper poročilo je sprožila prvi tovrsten referendumski spor v Sloveniji. Kot je za STA pojasnila predstavnica katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Bruna Žuber, sodne prakse s tega področja namreč do zdaj ni bilo.

Po njenih besedah ima ustavno sodišče na voljo tri možnosti za odločitev. Najverjetnejša se ji zdi ta, da bi ustavni sodniki ugodili zahtevi vrhovnih sodnikov. Če se ta ugoditev nanaša na določbe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, bodo ustavni sodniki po vsej verjetnosti ugotovili, da res obstajajo neustavne pravne praznine.

Po oceni Žuberjeve pa sta glede dela zakona o volilni in referendumski kampanji, ki govori o financiranju vladne kampanje, možnosti dve. V primeru ugoditve zahtevi vrhovnih sodnikov bi se ustavno sodišče odločilo bodisi za razveljavitev bodisi za ugotovitev neustavnosti zakonske določbe, je pojasnila.

"V takih primerih lahko ustavno sodišče ugotovi neustavno pravno praznino, kar pomeni, da je neustavno že to, da določb sploh ni oz. ima sodišče preskopo pravno podlago, da bi lahko sploh odločilo o sami zadevi," je pojasnila. Ocenjuje, da je velika verjetnost, da bo ustavno sodišče v primeru ugoditve zahtevi določilo tudi način izvršitve svoje odločbe in v tem okviru pravila, kako zapolniti neustavno pravno praznino.

"Kakšna ta pravila bodo, lahko samo ugibamo. Od tega, kako bodo vprašanja urejena, je odvisna tudi odločitev vrhovnega sodišča, veljavnost referendumskega izida in morebitna ponovitev referendumskega postopka," je dodala.

"Če bo vrhovno sodišče ob upoštevanju pravil ustavnega sodišča ugotovilo, da Kovačičevi pritožbi ni mogoče ugoditi, razveljavitve referendumskega izida in ponovitve referenduma ne bo, ampak bi prišlo do uveljavitve zakona," je pojasnila.

Obstaja pa tudi možnost, da vrhovno sodišče ugodi pritožbi Kovačiča. "Če pride do razveljavitve referendumskega izida, je to neločljivo povezano s tem, da se referendum ponovi," je še dejala Žuberjeva.

Leben: Lahko bi že začeli dela
Od odločitve ustavnega sodišča bo odvisna tudi uveljavitev zakona o drugem tiru, na katerem temelji vladni projekt. Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta Jure Leben je na nujni seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ poudaril, da so projekt pripeljali tako daleč, da lahko začnejo pripravljalna dela, a zasaditev prve lopate ovira prav ustavna pobuda.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 11.01.2018 ob 21:07
Butale.
veza
# 11.01.2018 ob 21:35
Mogoče bo Kovačičeva pobuda razveljavila tudi plebiscit in bomo ponovno del SFRJ!
Po drugu strani, še vedno ne razumem, zakaj je vlada šla v ta zkon, dovolj bi bila vladna uredba, kdo jih razume!
Celine
# 11.01.2018 ob 21:40
Vili...ne se hecat. A ste fanatik al kaj?
AMFIBIJA
# 12.01.2018 ob 07:20
Milena Mali Sivec

DRUGOTIRNOST

Toliko besed o enem istem tiru,
pa še trase zanj nikjer, nikoder,
ve se le, da tir bo plavo-moder
in po njem vozilo se bo v diru.

Kdo dvotirnost to bo financiral
in kdo v lasten žep si tir utirjal?
Tisti, ki je kretnice usmerjal,
že doslej vse proge ruiniral.

Drugotirnost je njegova forma,
pravzaprav je opcija intimna,
da prikaže se kot legitimna,
dal bi vse, da to postane norma.

Prvi tir za potnike navadne,
ki si karto morajo kupiti,
drugi tir za tiste, ki jemati
znajo zgolj iz kase skupne vladne.

Vprašam se, do kdaj bo ta hudir,
kaj vem kakšen, menda štirinožni,
ves promet usmerjal v svoj tir krožni,
kdaj se njega spravi v zadnji tir.

V slepi tir, od koder ni več tira,
ki pritlehnost spet na progo spravi,
proga se večtirnosti ozdravi,
ko sistem povsem se razmon-tira.
nonparel
# 12.01.2018 ob 14:38
Adijo pamet!
zeus.zeng
# 12.01.2018 ob 13:52
Z ustavno presojo bi lahko padel referendum o drugem tir
--------
ja saj , če nismo kot nek samostojen narod sposobni ugotoviti kaj je za nas dobro ali kaj ni potem je prav da propademo . Tukaj ne sme biti problem sredstev ali resursov ampak cilj ... V tem pogledu bi se namreč morali izogniti nekih ustavnostnih floskulacij ...
Alchemist
# 12.01.2018 ob 07:28
Lahko bi že začeli dela

Če mislijo polovico prodat Madžarom, je brezveze karkoli sploh delat. Opustimo logistiko in gremo začet sadit krompir, bo bolj koristno.
balrog
# 11.01.2018 ob 21:49
Potem so vsi referendumi doslej, vključno s plebiscitom o samostojnosti Sloveniji, in s tistim referendumom o članstvu Slovenije v EU in zvezi NATO, NEUSTAVNI in NEZAKONITI in bi jih morali razveljaviti ter izpeljati nove referendume in plebiscite ... Mislim ta Vili pa se res ne more sprijazniti s preprosto resnico, da je ljudstvo na referendumu ZAVRNILO njegovo zahtevo in potrdilo zakon. Referendum je bil legitimen in potrjen s strani volilne komisije, izid pa je veljaven. Če je zakon o referendumu slab, to še ne pomeni, da je izid referenduma nelegitimen. Vili pa je imel za sabo celotno strankarsko lokalno strukturo SDS, pa še Cerkev, ki je Viliju, čeprav ni bila zavedena kot udeleženec v kampanji, delala neverjetno kampanjo, v svojih medijskih izdajah in radijskih postajah. To je pa sporno na kvadrat !
božo1
# 12.01.2018 ob 08:19
Poleg tega pa želi pobudnik referenduma doseči tudi neustavnost dveh sklepov vlade, s katerima je imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji in je za referendumsko kampanjo namenila 97.000 evrov.

Sicer ne vem zakaj taka transparentnost s temi 97.000, da nekomu, ki je specialist za iskanje dlake v jajcu, to pridee prav?
Meni, kot normalnemu državljanu je jasno, da ne more vlada ali večja projektna skupina, neko dolgotrajno načrtovano in izvedeno delo, raziskavo in nenazadnje finančni vložek, kar tako prepustite nekomu, ki lahko deluje tudi kot mrhovinar, da bi vse spravil v franže.

"Narod" se da hitro "napumpati" z intrigami vseh vrst in to je nedopustno, da se na take namere nebi vložil dodaten napor. Tukaj ne gre za razoposajeno igro dveh vaških ekip med dvema ognjema za gajbo pira s ceho 20 evrov!
komsomolec
# 12.01.2018 ob 00:01
Z ustavno presojo bi lahko padel referendum o drugem tiru

Seveda, če janša nima vlade in sestrične ostanejo brez kufrov provizije :-)))
pobrisan
# 12.01.2018 ob 08:06
Bravo Vili! Ne more si vlada financirat predreferendumske kampanije z davkoplačevalskim denarjem, druga stran pa je s celo vrsto zakonov omejena s pridobivanjem sredstev.
forhand
# 12.01.2018 ob 00:57
Kovačič deluje na krilih SDS a tokrat ima prav.Žal je to edini način da se prepreči nov T6 z madžarskim pridihom.
Kazalo