V 16 letih se je na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 545 prometnih nesreč. Foto: Goran Rovan
V 16 letih se je na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 545 prometnih nesreč. Foto: Goran Rovan


Od 17. do 28. februarja poteka akcija agencije za varnost prometa Ustavite se! Vlak se ne more, s katero želijo vplivati na vedenje voznikov in drugih udeležencev prometa ter zmanjšati število prometnih nesreč na prehodih.

V zadnjih 16 letih se je na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 545 prometnih nesreč oz. izrednih dogodkov, v katerih je umrlo 121 oseb. Pretežni del nesreč se je zgodil na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih, označenih le z Andrejevim križem, in sicer 71 odstotkov.
Varovan prehod, številne žrtve
A ob tem je treba vedeti, da je tisti prehod, na katerem je bilo največ, 21 incidentov, zgolj dostopna pot, opozarja Zvezdana Dolenc s Slovenskih železnic. Prehod, ki je imel v zadnjih letih 11 izrednih dogodkov in več kot pet mrtvih, pa je bil celo zavarovan. "In to je prehod na dvotirni glavni železniški progi. To so pokazatelji, da smo kot vozniki nikakršni," pravi Dolenčeva.

Lani lahko rečemo, da je bilo varno leto, saj je na prehodih umrlo pet ljudi, ali štiri odstotke vseh umrlih v prometnih nesrečah. Žal pa so nesreče v večini primerov povezane predvsem z neupoštevanjem prometnih pravil in v nekaterih primerih z nizko kulturo in predrznostjo udeležencev v cestnem prometu, kar naj bi dokazovali tudi lomi zapornic. Vse pa se - kot vedno - ustavi pri denarju. Inšpektor za železniški promet Vojko Radovič: "Nimamo možnosti. Omejeni smo finančno, ideje imamo, a se na koncu vse ustavi pri financah."
Visoke globe
In če bomo prestopili na stran neodgovornih voznikov, morda še podatek, da nas lahko za neupoštevanje pravil o vožnji na prehodu ceste čez železniško progo policisti kaznujejo z globo 500 evrov, dobimo pa tudi pet kazenskih točk. Globa za pešca in kolesarja, ki ne upošteva pravil, pa znaša 200 evrov.