Fakin bo moral za ponovno vodstvo zdravstvene blagajne dobiti podporo v DZ-ju. Foto: BoBo
Fakin bo moral za ponovno vodstvo zdravstvene blagajne dobiti podporo v DZ-ju. Foto: BoBo

Na ponovljeni razpis za generalnega direktorja ZZZS-ja so se poleg Fakina prijavili direktor področja financ in računovodstva na ZZZS-ju Janko Štok, zdravnik koncesionar iz Juršincev Miro Lasbaher in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Zvonko Zinrajh, ki so se za to mesto potegovali tudi na prvem razpisu za generalnega direktorja, vendar takrat noben kandidat ni prejel večine glasov navzočih članov upravnega odbora ZZZS-ja in razpis so ponovili.

Upravni odbor bo pisno vsebinsko obrazložitev izbire Fakina pripravil v naslednjih dneh in jo posredoval članom skupščine ZZZS-ja. O imenovanju generalnega direktorja bo skupščina odločala na prvi naslednji seji, ki bo predvidoma 25. marca.

Sklep o imenovanju mora nato potrditi še DZ. V največji parlamentarni stranki SMC-ju pa so sicer že večkrat poudarili, da ne podpirajo imenovanja Fakina, ampak njegovega protikandidata Štoka.

Treba bo prepričati SMC
"Mislim, da je tu potekala bitka med strahovitim političnim pritiskom, ki so ga izvajali nad člani upravnega odbora, in mojimi izkušnjami ter tem, kar lahko dam zdravstvenemu zavarovanju v prihodnje," je v odzivu na odločitev upravnega odbora povedal Fakin, ki meni, da po strokovni plati skoraj ni razloga, da ga v DZ-ju zavrnejo.

"Razumem, da imajo ljudje drugačen pogled. Ne razumem pa strahovitega političnega pritiska, predvsem pa me zanimajo cilji tega političnega pritiska," je dejal in povedal, da navedbam o tem, da njegova filozofija glede zdravstva ni združljiva z zdravstveno reformo SMC-ja, ne verjame. Navsezadnje omenjena zdravstvena reforma še ni napisana.

Fakin pravi, da je pripravljen s komer koli iz stranke SMC soočiti poglede na zdravstvo in rešitve, ki jih slovenske zavarovalnice potrebujejo. "ZZZS strateški načrt za naslednjih pet let ima, ima tudi rešitve za čakalne dobe, za stabilno financiranje, ki smo jih že večkrat posredovali DZ-ju. Mi menimo, da z našo politiko lahko zdravstvo stabilno posluje in jaz sem te svoje poglede pripravljen soočiti s katerimi koli pisci programa zdravstvenih reform iz stranke SMC-ja," je še razložil Fakin, ki meni, da poslance SMC-ja lahko prepriča, če bodo upoštevali argumente in številke in če jim je kaj do znanja in etike.