Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 22 glasov Ocenite to novico!
Ustavno sodišče
Predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat je že povedala, da so zaželeni strokovnjaki z ustavnopravnega področja. Na ustavnem sodišču po koncu mandata Jasne Pogačar ne bo izrazitega strokovnjaka za upravnopravno področje. Foto: BoBo
VIDEO
SDS in NSi bi za ustavneg...
VIDEO
Posvetovanja o ustavnih s...

Dodaj v

Za štiri ustavne sodnike 23 kandidatov, SDS ima dva favorita

Posvetovanja poslanskih skupin in predsednika republike
12. januar 2017 ob 07:43,
zadnji poseg: 12. januar 2017 ob 19:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je končal prvi krog uradnih pogovorov s poslanskimi skupinami o štirih novih ustavnih sodnikih. SDS želi na tem mestu videti Klemna Jakliča ali Anžeta Erbežnika. SMC se še ni opredelil.

Nekateri vodje poslanskih skupin so že opravili posvetovanja. V koaliciji so glede nabora kandidatov še zadržani, medtem ko so se do imen za zdaj opredelili le v opozicijskem SDS-u. Njihova favorita, od katerih ne odstopajo, sta Jaklič in Erbežnik. Da bo Pahor podprl Jakliča, pričakujejo tudi v NSi-ju.

"V poslanski skupini SDS-a smo predsedniku republike iz nabora kandidatov za ustavne sodnike v izvolitev predlagali dva kandidata, doktorja Klemena Jakliča in doktorja Anžeta Erbežnika," je pojasnil vodja poslancev SDS-a Jože Tanko, ki je na posvet k Pahorju prišel prvi.

V SDS-u so napovedali, da bodo v poslanski skupini opravili pogovore s kandidati, ki bodo prišli v ožji krog izbora. Za omenjena favorita pa so prepričani, da bi morala biti po številnih merilih sprejemljiva tudi za druge akterje v postopku odločanja, zato bodo, kot je napovedal Tanko, z njima vztrajali.

Kršilcev človekovih pravic ne bodo podprli
Ker gre pri izbiri za ustavnega sodnika za pomembne odločitve, v SDS-u računajo, "da bo tudi trenutna politična situacija tista, ki bo o tem odločala". Od koalicije namreč pričakujejo zavedanje, da se kandidati volijo za daljše časovno obdobje, kot bo trajal njihov mandat in kot bo trajala tudi naslednja koalicija.

Podprli pa ne bodo nikogar, ki je bil udeležen v postopku kršenja človekovih pravic, je glede omejitvenih kriterijev izpostavil Tanko. Takšni posamezniki po prepričanju SDS-a niso primerni za opravljanje te funkcije, naloga predsednika republike pa je, da bo to tudi preveril.

Zadržani SMC
V največji poslanski skupini SMC-ju so do imen še zadržani. Vodja SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po posvetu s Pahorjem dejala, da so v poslanski skupini sicer že opravili prvi krog pogovorov in se seznanili s kandidati. Ugotovili so, da vsi prijavljeni ustrezajo merilom za ustavne sodnike, o konkretnih imenih za njihovo podporo pa da se še usklajujejo.

"Ne želimo tega procesa obremenjevati s konkretnimi imeni, ampak želimo skozi proces usklajevanja priti do kandidatov, ki bodo imeli najširšo mogočo politično podporo," je poudarila Kustec Lipicerjeva.

Neopredeljeni DeSUS
Neopredeljeni so tudi poslanci DeSUS-a. "V tem trenutku nimamo niti imena, ki ga 'forsiramo', niti imena, ki bi ga izključevali," je zatrdil vodja DeSUS-a Franc Jurša. Predsedniku republike je sicer obljubil, da se bodo v torek o tem pogovarjali na seji poslanske skupine in se morda tudi takrat izrekli o podpori. Pahor pričakuje, da se do konca prihodnjega tedna opredelijo do vsaj nekaj predlogov, je še dodal Jurša.

SD: Ponosni na Rada Bohinca
Imamo 22 kakovostnih in dobrih ljudi, ki lahko zasedejo to pomembno funkcijo, pa je po posvetu s Pahorjem ugotavljal vodja SD-ja Matjaž Han. Konkretnih imen tudi on ni izpostavljal. "To je stvar širšega konsenza in dogovora," je pojasnil. V SD-ju so sicer po Hanovih trditvah ponosni na nekdanjega člana SD-ja Rada Bohinca, za katerega menijo, da bi lahko brez težav opravljal funkcijo ustavnega sodnika.

Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin je po sestanku s Pahorjem pojasnil, da so v poslanski skupini izbrali še tri druge kandidate. Ker gre za eno ključnih institucij v državi, se NSi-ju zdi nujno, da je njegova sestava svetovnonazorsko uravnotežena. Poleg tega imajo tudi nabor kandidatov, ki se jim zdijo neprimerni.

Svoje kandidate so poleg poslancev SDS-a in NSi-ja izbrali tudi v ZL-ju. A štiri imena, dva moška in dve ženski, vsaj do prihodnjega tedna ostajajo neznanka.

Dobovšek bi rad videl starejše in izkušenejše kandidate
Na posvet k Pahorju je prišel tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Povedal je, da sta s predsednikom republike razpravljala bolj o merilih, ki so pomembna za izbor ustavnega sodnika, predvsem o zgrajeni karieri, ki naj bi obsegala tudi prakso v sojenju. Prepričan je namreč, da se na položaj ustavnega sodnika prijavljajo premladi ljudje.

Poleg prijavljenih kandidatov bi na seznamu raje videli še kakšna druga imena. Ob tem je predlagal "kakšnega Slovenca, ki deluje v evropskih in drugih institucijah in ima izkušnje tudi iz evropskega prava", ali nekoga z izkušnjami z gospodarskega področja.

Predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli pa sta bila ob odhodu iz predsedniške palače redkobesedna, izjav o vsebini posvetovanja nista dajala.

Kateri bodo torej štirje novi ustavni sodniki?
Po poročanju Radia Slovenija se med zelo verjetnimi omenja Matej Acceto s katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti, ki je strokovnjak za področje prava Evropske unije. Med resnejšimi kandidati se omenja tudi vrhovni sodnik Mile Dolenc. Nekateri omenjajo še Rada Bohinca, sicer malo verjetno, da bo prišel v ožji izbor, Roka Svetliča in Matjaža Nahtigala ter Klemna Jakliča.

G. C., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
sth.
# 12.01.2017 ob 08:14
Totalen fail, da se izbira po politični liniji. 3 levi, 1 desen / 3 desni, 1 levi nima veze, morali bi biti 4 strokovnjaki.

Rado Bohinc kot nekdanji minister absolutni ni primeren, je tudi baje v predkazenskem postopku.
Klemna Jakliča pa naj novinarji malo povprašajo, zakaj je po oddaji kandidature iz Twitter računa izbrisal vse "politične" tvite
Srečni Luka
# 12.01.2017 ob 08:09
Verjamem, da bodo poslanci izbirali po svoji vesti in ne po partijski liniji, saj vedo, da je pravna država zadnji branik človekovih pravic in ustavnosti.

Pridružite se moji stranki VVM-verjamem v poslance..:)

BRAVO kolega in hvala za odličen vic!
samogledam
# 12.01.2017 ob 08:21
Pomembno je,da je mlajši od 60 let in nikoli bil v nobeni stranki ali bil njen simpatizer, ter da nikoli ni bil v kakšnem preiskovalnem postopku
felipesko
# 12.01.2017 ob 09:42
Žalostno,da so ustavni sodniki politično profilirani.....
Sicer pa itak nikoli ne odločajo o problemih "malega" človeka....
praetor
# 12.01.2017 ob 09:30
Ali lahko vidimo seznam vseh 23 kandidatov, prosim?
Springbok
# 12.01.2017 ob 08:37
Pomembno je, da bo seštevek starih in novih ustavnih sodnikov zagotovil ustrezno kombinacijo strokovnjakov za ustavno, mednarodno, evropsko, kazensko, upravno in civilno pravo.
maskedol
# 12.01.2017 ob 07:58
Verjamem, da bodo poslanci izbirali po svoji vesti in ne po partijski liniji, saj vedo, da je pravna država zadnji branik človekovih pravic in ustavnosti.

Pridružite se moji stranki VVM-verjamem v poslance..:)
ajvard
# 12.01.2017 ob 09:39
da bodo ultralevičarji pervzeli ustavno sodišče se je že pred kakim letom zareklo poslanki Murgelj.
juk
# 12.01.2017 ob 09:40
Apolitičnost v Sloveniji je nemogoče doseči.
Skippy
# 12.01.2017 ob 11:25
Sramota je, da še je organ, ki bi moral biti izključno strokoven, političen.
garmond
# 12.01.2017 ob 09:44
Ustavni sodniki bi morali biti pravi profesionalci na svojem področju. S tem mislim, da bi naj pri delu na svojem delovnem mestu povsem izključili svojo politično pripadnost, se pravi, da se naj ne bi odločali o zadevah na podlagi tega, kar se, žal že nekaj časa dogaja. Najbolj razvpit primer tega je odločitev, da se Janšo izpusti iz zapora z pojasnitvijo ker je (po njihovem) vodja opozicije. Kdor tega ni zmožen, ni primeren za ustavnega sodnika. Pika.
kislec
# 12.01.2017 ob 09:18
Pridružite se moji stranki VVM-verjamem v poslance..:)

Maskedol, si se menda zatipkal - kratica stranke pomeni vendar: Verjamem V Mone

(je pa seveda isto!!!)
alcatraz
# 12.01.2017 ob 20:31
skratka ustavno sodišče se politizira še naprej... :(
fah-q
# 12.01.2017 ob 16:57
bohinc in jaklič ta "jasno politično profilirana" in kot taka neprimerna. o ostalih pa ne vem kaj dosti. je pa tudi bizarno od sds da kar zahtevajo polovico mest po svoji volji, ko niti 25% 8torej niti z enega) nimajo politične podpore. taka metoda komunikacije je nizkotna in primitivna. je pa učinkovita in bodo najbrž vsaj enga ufurali noter. ko siten otrok, ki dobi liziko ker ga majo vsi dost...
liziko se da pridnim.
veza
# 12.01.2017 ob 12:25
Ko se pogovarjaš s temi sodniki, vidiš, kako bedno je vse skupaj, pogovarjal sem se celo s predsednikom US, na enem srečanju, neformalno, padeš dol, a vseeno je tako bolje, kot v nekih časih, ko so iz CK odredili, kdo naj bo kaznovan, kdo naj bo ustreljen, kdo pomiloščen, tak je naš svet...
oliva
# 12.01.2017 ob 11:21
Ja, vse v zadnjem času, razen ene. (titova cesta, nereferendum o pomembnih stvareh, referendum o človekovih pravicah pač, financiranje države zasebnih šol in tako dalje in tako naprej).
svabo
# 12.01.2017 ob 11:01
Odgovornost je izključno na strani poslancev. Oni so tisti, ki moraj zagristi v to kislo jabolko. Aktualne sestave ustavnega sodišča ni potrdila zdajšna sestava parlamenta. Aktualna sestava ustavnega sodiša oz. njen politično profiliran del (5 osebkov) je najbolj pomembni branik demokratičnih procesov in človekovih pravic, kar ustavno sodišče je; spremenilo v politični partijski komite, katerega naloga je "branjenje" tekovin revolucije in novo poimenovanje zgodovinskih pojmov, dogodkov in nenazadnje oseb.
Iz leta v leto se je institucija pogrezala v to kloako politično ideološkega odločanja. Današnja naloga poslancev je izjemno zahtevna. Določiti sestavo ustavnega sodišča, ki se bo vrnilo v polje ustavnih norm, intelektualne neodvisnosti in humanizma. V tej kvadraturi kroga predstavlja aktualni predsednik države težavo, ki pa je premostljiva. Namreč od njega pričakovati dodano vrednost je približno tako, kot če bi od Šenčurčana pričakovali, da bo nesebično pomagal zagorelemu pohodniku.
Poslanci so tisti, ki morajo toliko časa zavračati predloge predsednika, da bodo na spisku ostali kandidatiza ustavnega sodnika, ki bodo to nalogo lahko izpolnili. Ideologijo in politično obračunavanje je v ustavno sodišče pripeljala ta sestava. Nova sestava mora ta virus odločno in učinkovito zatreti.
juk
# 12.01.2017 ob 09:41
So pa radikalni levičarji že ob zmagi na volitvah jasno povedali da bodo prevzeli US. Hvala bogu da obstaja še ESČP, tam levičarske nebuloze v večini primerov padejo
nonparel
# 12.01.2017 ob 09:32
Da se ustavne sodnike izbira po ključu pol levih in pol desnih, oziroma 3:4, je to garancija da takšno US ne bo nikoli vredno zaupanja. Apolitičnost ustavnih sodnikov je edin način, da so njihove odločitve verodostojne, sicer so samo politične. Ampak takšne ustavne sodnike pri nas najti je znanstvena fantastika. Pri nas je absolutno vse že tako spolitizirano, da nobena stvar ne more več normalno delovati.
Partizan Miha
# 12.01.2017 ob 16:30
"SDS želi na tem mestu videti Klemna Jakliča ali Anžeta Erbežnika."

Ta dva bosta garant, da samodržec ne pristane v zaporu, vsaj ne za dolgo in da VSI državljani ne bomo enakopravni. Bo pa pahor dobil glasove desnice v zameno za to uslugco in še štiri leta poziranja za plačo s katero komaj preživi.
Moje mnenje, držim se teme nisem žaljiv, tako da prosim za razlago, ko mi boste brisali ta komentar. Hvala.
K_ris
# 12.01.2017 ob 16:14
Predlagam kandidate, kot sta Jaklič in Bohinc, da bomo še naprej lahko že pred glasovanjem napovedali rezultat.

/sarc off
nonparel
# 12.01.2017 ob 15:10
Aha, za tebe pravice istospolnih ne sodijo med človekove pravice. A potem za tebe istospolni ni človek?
luxmundi
# 12.01.2017 ob 13:15
Ustavnih sodnikov ne bi smel imenovati ne državni zbor, ne predsednik vlade. Če je to tretja (neodvisna) veja oblasti naj jih imenuje stroka (sodstvo).

Ker je to domena poslancev, se vedno kupčka, desna vlada potrjuje desne, leva pa leve ustavne sodnike. Od takšne (odvisne) veje oblasti pa potem ni nobene dodane vrednosti več.
oliva
# 12.01.2017 ob 12:16
"Tisto kar ti stranka naroči."

:D
Itak. Katera? lds? :D :D
ZETAC
# 12.01.2017 ob 09:49
garmond@Najbolj razvpit primer tega je odločitev, da se Janšo izpusti iz zapora z pojasnitvijo ker je (po njihovem) vodja opozicije.
A res, to je bil razlog...?
m72
# 12.01.2017 ob 21:26
Spet neki "parlament" v malem. Kaj neki naj ima Ustavno sodišče s politiko? A bodo potem razsojali glede na politično opredeljenost klientov? Vprašanje je seveda retorično.
johan1
# 12.01.2017 ob 20:14
Prvi je bil Šorli.
A sedaj bi jih pa kar osem radi!
oliva
# 12.01.2017 ob 20:12
Čudno, kako da potem noben od vaših ne sedi. Celo v vse pore nam jih vsiljujete.
ti-ne
# 12.01.2017 ob 19:18
Klemen Jaklič in SDS
Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 1999 pod mentorstvom dr. Petra Jambreka z diplomsko nalogo Odločanje ustavnega sodišča: narava procesa in metodologija za analizo vrednostnih sistemov ustavnih sodnikov. Tudi s priporočili profesorjev Jambreka, Šturma in Cerarja je bil izbran za enoletni magistrski študij na Harvardu. Po tem je bil med kratkim premierskim mandatom dr. Andreja Bajuka zaposlen v njegovem kabinetu. Leta 2006 je podprl kandidaturo Franceta Arharja za župana Ljubljane, pogosto prispeva komentarje za revijo SDS Demokracija, objavljal pa je tudi v zloglasnem brezplačniku Ekspres, ki je izhajal le pred parlamentarnimi volitvami leta 2008.
oliva
# 12.01.2017 ob 19:02
"Če bodo pozabili na g. Jakliča, potem nam pa res ni več pomoči ."

:D

Itak. Katastrofa. :D
Partizan Miha
# 12.01.2017 ob 17:10
Mindmaster
"lahko zamenja Janso na celu SDS"

To je bogokletna izjava, a se zavedaš tega ? :) Sedaj bojo pa še jakliča začeli zmerjati z levičarjem, komunistom, kučanistom....
nonparel
# 12.01.2017 ob 15:16
Nekdo ponavlja laži, samo ne jaz.
nonparel
# 12.01.2017 ob 13:52
Ampak največja cvetka aktualnega desnosučnega US je bila odločitev da se dovoli referendum, ki je posegal v človekove pravice. Povsem protiustavno. Človek bi pomislil, da še ustave ne poznajo.
oliva
# 12.01.2017 ob 12:34
Ja, mene je tudi presenetil ta nivo in neprofesionalnost.
Pa družinske naveze itd. Da je cela family na tožilstvu in takšno...
družinske firme znotraj državnih podjetij oz. takih (najvišjih) institucij.
Pa skandiranje pred sodišči pa pljuvanje po 'sodni veji' ipd. (kar v tem konkretnerm primeru pomeni pljuvanje po sebi, v bistvu).
Tako da če drugega ne, je tale aktualna sestava dodobra razgalila njihovo neprofesionalnost (kar verjamem, da je bilo že tudi prej v določeni meri, no takole očitno pa so razkrili bedo te institucije zdaj).
oliva
# 12.01.2017 ob 12:05
Jaz se ne strinjam, sem si pa tudi sama 'želela', da bi šlo na esčp, vendar iz ravno nasprotnega razloga kot ti meniš, da bi se zgodilo.
Kot sem napisala: men se zdi smešnica opletanje s "človekovimi pravicami", ko gre za tako privilegiranega (koruptivnega in nepotističnega) politika, ki spornosti svojega poslovanja DO DANES ni razjasnil.
Ta issue namreč ostaja nerazjasnjen, z ali brez us.
oliva
# 12.01.2017 ob 12:00
Ja, tudi balkanski bojevnik je nedolžen.
abi normal
# 12.01.2017 ob 11:29
Po moje rabimo samo enega ustavnega sodnika. Janez Janša bi to honorarno za šalo med malico podelal. Nobenega čakanja na sodbe.
oliva
# 12.01.2017 ob 11:27
Ne, dokaze za svoje trditve o PREDSTAVI običnega folka v zvezi z "najprimernejšim kandidatom".
In če forumski navijači tako izrazito navijajo za kandidata, pomeni, da je vsem jasno, kam sodi - na določen politični pol.
Tak kandidat bi bil pravšnji, ki ne bi bil tako razvpit, da ga vsak pozna po njegovi politični pripadnosti.
oliva
# 12.01.2017 ob 11:23
in seveda nedeljske trgovine.
Res se je izkazalo tole US. Not.
3010eur
# 12.01.2017 ob 11:07
Ta je dobra: iskanja ... So že zdavnaj izbrani. V določenem delu LJ.
oliva
# 12.01.2017 ob 10:48
"Rado Bohinc kot nekdanji minister absolutni ni primeren, je tudi baje v predkazenskem postopku."

Se strinjam. In to ne glede na domnevni predkazenski postopek (nisem vedela, da je).

"Klemna Jakliča pa naj novinarji malo povprašajo, zakaj je po oddaji kandidature iz Twitter računa izbrisal vse "politične" tvite"

haha, a res al kaj. :D
Kot otroci. In zdaj ni več politično pripaden, ker ni več 'dokazov'? :o))
oliva
# 12.01.2017 ob 10:46
"Ustavni sodniki bi morali biti pravi profesionalci na svojem področju. S tem mislim, da bi naj pri delu na svojem delovnem mestu povsem izključili svojo politično pripadnost, se pravi, da se naj ne bi odločali o zadevah na podlagi tega, kar se, žal že nekaj časa dogaja. Najbolj razvpit primer tega je odločitev, da se Janšo izpusti iz zapora z pojasnitvijo ker je (po njihovem) vodja opozicije. [bgKdor tega ni zmožen, ni primeren za ustavnega sodnika. Pika."

Točno tako, @garmond.
garmond
# 12.01.2017 ob 09:15
Pahor ko kaj izbira, gleda predvsem na to, kakšna je barva kravate. Je bolj enostavno, da se revček preveč ne mantra.
bayernkini
# 14.01.2017 ob 06:46
Murglova bo že odločila kdo je lahko ustavni sodnik saj je to tudi napovedala ..
Tovariši in tovarišice bodo že poskrbeli za svoje !
Slovenija se vrača v preteklost.enoumja . počasi in vztrajno ...
Miki Mause
# 13.01.2017 ob 11:15
Ustavni sodniki bi morali biti strogo ločeni od politike. Tako si bodo pa talevi in tadesni zbrali svoje kandidate. Hahaha joj slovenija kam ti toneš.
PodrepnikPolde
# 13.01.2017 ob 07:49
oliva
včeraj ti nisem mogel odgovoriti, ampak itak vidim, da ti človek ne more nič dopovedati, tudi če ti malo bolj opiše zadevo. Če napišem, kar slišim osebno od ljudi, ki o temu odločajo, pač pomeni, da se z njimi vsakodnevno pogovarjam, pa ne iz ene stranke, da ne bo pomote.
In zakaj bi nekdo pisal za tvoje prepričanje reference za nekoga. Verjemi mi, da bi lahko imel najvišje in najboljše reference vseh mogočih institucij, pa sem popolnoma prepričan, da pri tebi to ne bi spremenilo mnenja niti za najmanjšo možno enoto, ki jo komaj zaznava mikroskop, ker si preveč zaslepljena.
ivod
# 13.01.2017 ob 06:45
... zdraharjev nikar :)
oliva
# 12.01.2017 ob 23:00
*pa noben ni napisal referenc, sam megla:
"par znanih pravnikov, ki so ga hvalili." in podobno.
Naj dajo refeerence pa bomo sami presodl, če je res tako hvalevredno.
Sama titula men ne pomeni nič, še zlasti za tako funkcijo.
Izkušnje, praksa itd., to šteje.
oliva
# 12.01.2017 ob 20:59
O, vidim, da Dobovšek meni podobno kot jaz:

"Dobovšek bi rad videl starejše in izkušenejše kandidate
Na posvet k Pahorju je prišel tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek. Povedal je, da sta s predsednikom republike razpravljala bolj o merilih, ki so pomembna za izbor ustavnega sodnika, predvsem o zgrajeni karieri, ki naj bi obsegala tudi prakso v sojenju. Prepričan je namreč, da se na položaj ustavnega sodnika prijavljajo premladi ljudje."
Partizan Miha
# 12.01.2017 ob 20:10
PodrepnikPolde.
"Ker nisem advokat Jakliča, niti SDS,"

Ne verjamem. Tvoje pisanje pravi drugače.
Kazalo