Približno 1,6 milijona evrov so po podatkih državnega zbora za najrazličnejše pogodbe poslanske skupine oziroma poslanci porabili lani. Foto: EPA
Približno 1,6 milijona evrov so po podatkih državnega zbora za najrazličnejše pogodbe poslanske skupine oziroma poslanci porabili lani. Foto: EPA
Poslanske skupine lani porabile 1,6 milijona EUR

Poročali smo o nepregledni porabi proračunskih sredstev, ki jih za strokovno pomoč, izobraževanje in delo v volilni enoti dobijo poslanci in poslanske skupine. Na to je opozorila Komisija za preprečevanje korupcije. Približno 1,6 milijona evrov so po podatkih, ki so nam jih poslali iz državnega zbora, za najrazličnejše pogodbe poslanske skupine oziroma poslanci porabili lani.

Po podatkih državnega zbora je do sredine decembra za strokovno pomoč največ porabila poslanska skupina Pozitivne Slovenije - skupno dobrih 600.000 evrov. Večino so porabili za svetovalne pogodbe - 485 tisočakov. Med podjetji, ki so od poslanske skupine za svetovanje prejela najvišje zneske, so podjetje Korpus, ki je skupini svetovalo predvsem na področju komuniciranja, ter samostojni podjetnik Samo Matoh in podjetje Taba, ki je poslanski skupini pomagalo pri načrtovanju stališč do aktualnih vprašanj. Ob tem so slabih 130 tisočakov porabili za plače sedmih ljudi, ki so jih dodatno zaposlili v poslanski skupini.

Prav za zaposlitve pa je največ porabila poslanska skupina SDS-a, dobrih 420.000 evrov, sklenili pa so le eno svetovalno pogodbo za 5.400 evrov s podjetjem nekdanjega poslanca.

Poslanska skupina Socialnih demokratov je lani skupno porabila približno 230 tisočakov, največ za devet zaposlenih, 1.200 evrov pa so plačali Društvu znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije za prevod zakona o kooperativah iz španščine.

Državljanska lista je lani zapravila dobrih 100.000 evrov, 45.000 za pogodbe - največ so prejeli Tomaž Štih, Branko Babič in podjetje PCX Invest. 60.000 evrov so namenili za plače petih zaposlenih v poslanski skupini.

V poslanski skupini SLS-a svetovalnih pogodb niso sklepali, so pa zaposlili šest ljudi in jim izplačali nekaj več kot 100.000 evrov.

DeSUS je sklenil šest podjemnih pogodb. Med prejemniki skupaj dobrih 23.000 evrov pa najdemo tudi člane stranke. V poslanski skupini pa so zaposlili še eno osebo in ji izplačali 10 tisočakov.

Poslanska skupina Nove Slovenije pa je lani porabila približno 87.000 evrov, večino za zaposlitve, 8.400 evrov pa so za strokovno pomoč plačali Episcentru.

Svetovalne pogodbe so sicer sklenili še nepovezani poslanci Borut Ambrožič, Ivan Simčič in Ivan Vogrin.

Poslanske skupine lani porabile 1,6 milijona EUR