Ni znano, koliko policistov si je danes in v četrtek vzelo dopust. Foto: BoBo
Ni znano, koliko policistov si je danes in v četrtek vzelo dopust. Foto: BoBo
Policisti množično na dopustu

Po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoja Uroševiča se je vsak policist za dopust odločil sam. Dodal je, da množično izkoriščenje dopusta ni povezano z zaostrovanjem stavke.

Vsem policistom po pričakovanjih niso odobrili dopusta, saj mora policija poskrbeti za minimum zagotavljanja varnosti. Generalna policijska uprava je predstojnike policijskih enot že opozorila, da morajo poskrbeti za dovolj policistov za opravljanje nalog, ki jih mora policija v skladu z zakonom ves čas opravljati. Vodje policijskih enot so tako z ukazom in s posebnimi razporedi zagotovile dovolj policistov, ki bodo lahko zagotavljali ustrezno raven varnosti.

Spet za pogajalsko mizo
Policisti in vladna pogajalska skupina so v torek prekinili pogajanja, a jih bodo že danes po besedah notranje ministrice Vesne Györkeš Žnidar nadaljevali.

Pogajanja so sicer nekoliko napredovala, kot je znano, sta nasprotni strani stališča zbližali glede dinamike pogajanj in reševanja strokovnih zahtev, glede zahtevanih sredstev pa so še vedno na nasprotnih bregovih.

Da bodo pogajanja še naporna, je potrdil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Ta poudarja, da se stališča pogajalskih strani počasi zbližujejo, saj je vladna stran ponudila dodatne ugodnosti za policiste, a "so še vedno precej narazen".

V dobro pogajanj prekinili razpravo odbora
Sestal se je tudi odbor DZ-ja za notranje zadeve, kjer so na pobudo SDS-a razpravljali o dejavnostih za izboljšanje stanja v policiji. Sejo so po uvodnih besedah predlagateljev in pristojnih ministrov prekinili. Koalicija je namreč vložila proceduralni predlog, da se seja prekine, saj so pogajanja s policisti v polnem teku in zato čas za vsebinsko razpravo ni primeren. Člani odbora so z 12 glasovi za in s šestimi proti predlog koalicije tudi podprli.

Policisti množično na dopustu