Državna volilna komisija je zavrnila Pahorjevo željo, da bi bila volišča na državnozborskih volitvah odprta do 23. ure. Foto: BoBo
Državna volilna komisija je zavrnila Pahorjevo željo, da bi bila volišča na državnozborskih volitvah odprta do 23. ure. Foto: BoBo
Referendum o arhivski noveli bo stal 3,5 milijona evrov, skupno z volitvami pa bo strošek narasel na slabih 17 milijonov. Foto: BoBo
Pojasnila, kako lahko volite
Bo ustavno sodišče ustavilo predčasne volitve?

Urad predsednika republike je DVK zaprosil, naj razmisli o možnosti, da bi čas glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah 13. julija podaljšali do 23. ure, saj bi tako med poletnimi počitnicami na volišča prišlo več volivcev.

Prav tako je Pahorjev urad predlagal, da bi predčasno glasovanje potekalo več dni, ne samo tri dni v tednu pred volitvami, in da bi bila tudi na predčasnem glasovanju volišča odprta dalj časa.

Predloga, da bi bila volišča za predčasno glasovanje odprta več dni v tednu pred volitvami, in ne tri, kot velja zdaj, DVK ni mogel upoštevati.

Predsednik DVK-ja Anton Gašper Frantar je razložil, da je volilni zakon glede dni predčasnega glasovanja jasen in bi z upoštevanjem tega predloga "nadgradili" zakonodajo.

Vseeno pa je mogoče podaljšati čas, ko bodo odprta volišča za predčasno glasovanje. DVK je tako sklenil, da bodo volišča za predčasno glasovanje odprta štiri ure dlje, in sicer med 7. in 19. uro, in ne le med 9. in 17. uro kot do zdaj.

DVK je zavrnil Pahorjevo željo, da bi na dan volitev podaljšali glasovanje na vseh voliščih do 23. ure. Frantar je pojasnil, da je zakonsko določeno, da glasovanje poteka med 7. in 19. uro. Zakon sicer omogoča tudi podaljšanje glasovanja, a le na posameznih voliščih zaradi morebitnih zapletov.

Prijave za volitve po pošti do 12. junija
Po razpisu volitev in razpustitvi parlamenta volilna opravila in priprave na druge predčasne volitve v zgodovini države že tečejo. Ker bodo parlamentarne volitve med poletnimi počitnicami, ko bodo mnogi volivci v tujini, je pomemben tudi rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz tujine. Volivci, ki bodo na dan volitev začasno v tujini, se lahko tako za takšen način glasovanja prijavijo do 12. junija.

Volilno gradivo bodo prejeli po pošti, in sicer na začasni naslov v tujini. Tako lahko kot začasni naslov navedejo naslov počitniške destinacije, denimo naslov hotela ali kampa, kjer bodo dopustovali, izpolnjeno glasovnico pa bodo nato oddali na pošto.

Volivci na dopustu bi lahko glasovali v slovenski Istri
Na seji DVK-ja so razpravljali tudi o tem, kako bi lahko glasovali tisti volivci, ki bodo na dan volitev na počitnicah v tujini, a ne bodo imeli natančnega naslova, kamor bi jim lahko poslali volilno gradivo.

Člani DVK-ja so se strinjali, da bi takšen volivec lahko osebno prevzel volilno gradivo na Državni volilni komisiji, nato pa bi ga poslal po pošti iz tujine. Tudi v takšnem primeru morajo volivci do 12. junija podati zahtevo za glasovanje po pošti.

Omenili pa so tudi možnost, da se volivci, ki bodo dopustovali v hrvaški Istri, prijavijo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča in glas oddajo, denimo, v Kopru, Izoli ali Piranu.

Troje volitve bodo stale skoraj 17 milijonov evrov
Izvedbe referenduma o arhivski noveli in vseh treh volitev, evropskih, predčasnih državnozborskih in lokalnih, bodo skupno stale približno 16,7 milijona evrov.

Kot je pojasnil direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko, je šlo za izvedbo evropskih volitev okoli štiri milijone evrov, za izvedbo referenduma o arhivski noveli, ki bo potekal v nedeljo, pa bo namenjenih približno 3,5 milijona evrov.

Izvedba predčasnih državnozborskih volitev, ki bodo predvidoma 13. julija, če ustavno sodišče ne bo odločilo drugače, pa bo stala nekaj manj kot štiri milijone evrov, je pojasnil Vučko.

Ministrstvo za notranje zadeve predvideva, da bo strošek rednih lokalnih volitev, ki bodo jeseni, okoli 5,19 milijona evrov. Stroški lokalnih volitev so sicer po zakonu stroški občin, medtem ko se volitve na državni ravni in referendumi krijejo iz državnega proračuna.

Pojasnila, kako lahko volite
Bo ustavno sodišče ustavilo predčasne volitve?