Ostrejši upokojitveni pogoji bodo v celoti uveljavljeni po letu 2017 za moške in 2018 za ženske. Foto: BoBo
Ostrejši upokojitveni pogoji bodo v celoti uveljavljeni po letu 2017 za moške in 2018 za ženske. Foto: BoBo

Tako bo leta 2017 za moške, leto pozneje pa še za ženske, potrebnih 40 let pokojninske dobe brez dokupa in najmanj 60 let starosti za polno pokojnino. Do takrat pa se bodo upokojitveni pogoji zaostrovali postopoma.

Letos bodo ženske tako morale za polno pokojnino dopolniti 58 let in imeti 38 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa. Moški pa bodo za polno pokojnino morali imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa in dopolniti 58 let in štiri mesece.

Po novem si bo mogoče zniževati le upokojitveno starost, in sicer v celoti na račun dela pred 18. letom. Za služenje vojaškega roka si bo mogoče znižati upokojitveno starost za dve tretjini časa služenja v vojski. Ženske pa si bodo upokojitveno starost lahko znižale za šest mesecev za enega otroka in deset mesecev za vsakega nadaljnjega otroka.

Pokojninska reforma ukinja dodatno dobo, ki so jo do zdaj prinašala študijska leta. Bo pa v triletnem prehodnem obdobju za izpolnitev upokojitvenega pogoja mogoč ugodnejši nakup do treh let študija, ob plačilu 70 odstotkov zavarovančeve zadnje plače.

Pri višini pokojnine reforma v prehodnem obdobju uvaja odmerni odstotek 57,25 za moške, za ženske pa letos 64,25 odstotka, po letu 2016 pa 60,25 odstotka pri 40 letih delovne dobe. Po izteku prehodnih obdobij se bo pri odmeri pokojnine upoštevalo najugodnejše povprečje 24 let mesečnih plač zavarovanca, letos pa 19.