Kdor želi glasovati iz tujine, mora to Državni volilni komisiji najaviti najpozneje do 4. decembra. Foto: BoBo
Kdor želi glasovati iz tujine, mora to Državni volilni komisiji najaviti najpozneje do 4. decembra. Foto: BoBo

Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Referendumsko vprašanje
Koalicija
Pobudo za referendum je dala Koalicija Za otroke gre! Foto: BoBo

Državna volilna komisija je določila rokovnik za izvedbo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo 20. decembra. Na današnji dan, ki je v odloku določen za dan razpisa referenduma, rokovnik predvideva tudi objavo števila volilnih upravičencev v državi. Kot je ministrstvo za notranje zadeve že objavilo, je v evidenco volilne pravice na današnji dan vpisanih 1.715.518 volilnih upravičencev, je pojasnil direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

Potrebnih najmanj 343.104 glasov proti
Od števila volilnih upravičencev je namreč odvisno tudi, koliko glasov je potrebnih za zavrnitev zakona na referendumu. Po veljavni zakonodaji je namreč zakon zavrnjen, če proti njemu glasuje večina. Volivcev, ki so glasovali proti, pa mora biti najmanj petina. Točno številko, koliko glasov proti mora biti za zavrnitev na referendumu, bodo tako vedeli na dan glasovanja, če upoštevajo današnjo številko volilnih upravičencev, pa glasov proti ne bi smelo biti manj kot 343.104, je navedel Vučko.

Glasovanje na referendumu v nedeljo, 20. decembra, bo potekalo od 7. do 19. ure. Predčasno glasovanje pa bo v tistem tednu v torek, sredo in četrtek, prav tako od 7. do 19. ure.

Organizatorji referendumske kampanje morajo najpozneje do 24. novembra DVK-ju sporočiti podatke o organizatorju in odprtju posebnega transakcijskega računa za kampanjo.

Za volivce v tujini
Glasovanje v tujini bo potekalo na 32 diplomatskih predstavništvih in konzulatih. Volivci, ki stalno prebivajo v tujini ali bodo v tujini v času glasovanja začasno, pa morajo DVK o tem, kako bodo glasovali, obvestiti predhodno. Komisija mora tovrstno obvestilo prejeti najpozneje 4. decembra do polnoči, je v izjavi za medije poudaril Vučko.

Okoli 3.200 volišč bo odprtih
Po njegovih besedah je DVK glede volišč v svojem navodilu okrajnim volilnim komisijam priporočil, da določijo ista volišča kot na lanskih predčasnih volitvah v DZ. Kot ocenjuje, bo volišč v državi okoli 3.200. Okrajne volilne komisije morajo v skladu z danes potrjenim rokovnikom volišča določiti do 16. novembra.

Na tokratnem referendumu bo nekaj novosti na voliščih omnia, ki so brez krajevne pristojnosti in na katerih lahko glasujejo volivci zunaj okraja svojega stalnega prebivališča. Po novem bodo lahko v Ljubljani glasovali tudi volivci, ki niso iz Mestne občine Ljubljana, a sodijo v ljubljanski okraj, denimo iz Ribnice, Cerknice in Medvod, je pojasnil Vučko.

Največ 3,2 milijona evrov stroškov
Kot je navedel, stroški referenduma ne bi smeli preseči 3,2 milijona evrov. Na komisiji si bodo prizadevali, da bi bili ti stroški čim manjši in da bi bili na ravni referenduma o arhivih, ko so znašali okoli 2,9 milijona evrov, je dodal. Uradni izid referenduma, s katerim morajo počakati tudi na glasovnice iz tujine, bo objavljen 30. ali 31. decembra. Neuradni delni izid glasovanja pa bo znan že v eni uri po zaprtju volišč, je še napovedal Vučko.

Sprememba definicije zakonske zveze
Novela spreminja definicijo zakonske zveze. Ta je po veljavni zakonodaji opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, po omenjeni noveli pa bi bila definirana kot z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.





Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Referendumsko vprašanje