Po zagotovilih Alenke Bratušek so v ZaAB-ju odločitev sprejeli po tehtnem premisleku. Foto: BoBo
Po zagotovilih Alenke Bratušek so v ZaAB-ju odločitev sprejeli po tehtnem premisleku. Foto: BoBo
ZaAB za fiskalno pravilo, DZ za zakon o prikritih grobiščih

Izvršni odbor se je s fiskalnim pravilom ukvarjal kar nekaj časa, je povedala Alenka Bratušek, in naposled sprejel sklep, da predlog zakona poslanci ZaAB podprejo. Navedla je dva razloga 'za'.

Prvi je ta, da so v zadnjih 14 dneh na več sestankih s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem dobili dodatna zagotovila in pojasnila, kako se bo izvajalo fiskalno pravilo, kako se bo spreminjal poslovnik in kako se bo spreminjal zakon o javnih financah. Drugi razlog pa je ta, da "se v tej zaostreni finančni situaciji tudi v luči tega, kar se dogaja v Grčiji in je seveda povezano z Evropsko unijo in Slovenijo, stranka zaveda svoje odgovornosti", je pojasnila Bratuškova.

SMC: To je državotvorna odločitev
V SMC potezo po besedah vodje poslanske skupine te največje koalicijske stranke Simone Kustec Lipicer sprejemajo z velikim zadovoljstvom. "To ocenjujemo kot izjemno odgovorno, državotvorno odločitev poslanske skupine in same stranke," je dejala v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja.

Ob tem je Kustec Lipicerjeva spomnila, da je poslanska skupina ZaAB-ja z Bratuškovo in vodjo poslanske skupine Janijem Möderndorferjem tudi aktivno sodelovala pri pripravi končne vsebine izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Zato, kot pravi, verjame, da je tudi v tem pogledu to vsebinsko "kompromis, za katerim so stali in se lahko zdaj z lahkoto podpišejo".

ZaAB, NSi, koalicija, manjšinska poslanca
Predlog izvedbenega zakona bo tako glede na napovedi dobil potrebno dvotretjinsko večino. Poleg koalicijskih poslancev in ZaAB-ja so mu podporo napovedali tudi v NSi. Po besedah Kustec Lipicerjeve pa so dobili tudi zagotovilo obeh poslancev narodnih manjšin, da bosta prispevala svoj glas.

Sprejemanje zakona v petek zvečer
Ker bo odločitev, ki se bo sprejemala predvidoma v petkovih poznih večernih urah, tesna, se po besedah Kustec Lipicerjeve pričakuje, da bodo na seji prisotni vsi poslanci koalicije NSi-ja in ZaAB-ja.

ZaAB za fiskalno pravilo, DZ za zakon o prikritih grobiščih