Treskanje marsikomu ni povšeči. Nekaterim tudi škoduje, še posebej živalim. Foto: MMC RTV SLO
Treskanje marsikomu ni povšeči. Nekaterim tudi škoduje, še posebej živalim. Foto: MMC RTV SLO


Uporaba pirotehničnih izdelkov je številnim sicer pogosto v zabavo, medtem ko je mnogim takšno početje neprijetno, vzbuja strah in občutek ogroženosti. Nepremišljena, neprevidna ali objestna uporaba pirotehničnih izdelkov namreč pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči; moti živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres; onesnažuje okolje in povzroči gmotno škodo.

Policija za zdravo pamet
Policisti opozarjajo, da so prepovedane predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Goran Maršič z Generalne policijske uprave pa staršem svetuje, naj "z zdravo pametjo kupujejo pirotehniko in naj bodo zraven otrok, ko jo uporabljajo". Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Lani v kliničnem centru 25 poškodovancev
Kljub vsem opozorilom in strožji zakonodaji na tem področju od leta 2008 pa so poškodbe s pirotehniko še vedno stalnica dežurnih ekip v bolnišnicah okoli novega leta. Tako so lani v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana obravnavali 25 poškodovancev s pirotehniko. V teh nesrečah si posamezniki največkrat (v 75 odstotkih) poškodujejo obraz in oči ter roke. Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike v UKC-ju Uroš Ahčan poudarja, da hude poškodbe s pirotehniko zaznamujejo človeka za vse življenje. 80 odstotkov poškodovancev pa je starih manj kot 20 let.

Alkohol in petarde ne gredo skupaj
Simon Herman s Kliničnega oddelka za travmatologijo pa opozarja, da sta pri uporabi pirotehnike potrebni podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi - tako kot pri vožnji. Oba oddelka skupaj v prazničnih dneh odigrata ključno vlogo pri reševanju življenj in oskrbi poškodovancev ter poškodb, ki so posledica nepremišljenega ravnanja s pirotehničnimi sredstvi.