Bele strmine boste lahko že ta konec tedna preizkusili na Krvavcu, Voglu, Rogli, Golteh in v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bele strmine boste lahko že ta konec tedna preizkusili na Krvavcu, Voglu, Rogli, Golteh in v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rogla
Tudi na Rogli so pognali žičnice. Foto: MMC RTV SLO

Toda sprva bodo delovale le posamezne naprave, zato so upravljavci tudi znižali cene smučarskih vozovnic, je za Radio Slovenija poročala Aljana Jocif.

Na Voglu bodo tako ta konec tedna obratovale štirisedežnici Brunarica in Orlove glave ter vlečnica Storeč, na Krvavcu pa so za obratovanje pripravili štirisedežnico Tiha dolina in šestsedežnico Vrh Krvavca, odprte bodo proge št. 1, 6 in 17, 18.

Na smučiščih v Kranjski Gori naravnega snega sicer še ni, so pa na smučišču izdelali 40 centimetrov kompaktnega snega, kar je dovolj, da bo obratovala vlečnica Velika Mojca - sneg sicer intenzivno izdelujejo tudi na drugih progah kranjskogorskega smučišča, ki pa za smuko še niso nared, poroča Gorenjski glas.

Na Rogli bodo obratovale vlečnice Uniorček 1, Uniorček 2, Ostruščica 2 in štirisedežnica Planja, od nedelje pa še vlečnica Košuta, na Golteh pa v prvih smučarskih dneh načrtujejo obratovanje proge Blatnik in Družinske proge.

Začetek smučarske sezone na Rogli v pravi zimski idili

Tako kot na mnogih večjih smučiščih v Sloveniji, so tudi na Rogli danes pognali naprave. Obrtaovale so vlečnice Uniorček,Ostruščica in štirisedžnica Planja, pa še Košuta, jutri pa bodo pognali tudi naprave na Mašinžagi. Letos bodo skušali številke smučarjev približati lanskim, ko so šteli 200 tisoč smučarjev, so pa že te dni nared tudi vse tekaške proge. Ob tekaškem centru Petre Majdič nastaja tudi večnamenski objekt, ki ga bodo odprli junija prihodnje leto. Direktor Robert Kejžar obljublja, da bodo v olimpijskem letu pripravili tudi več dejavnosti, da bodo pokazali, kako so na Rogli tudi slovenski olimpijski center. Na Rogli beležijo največ domačih gostov, sledijo jim Hrvati, ki so center vzeli za skoraj svojega, saj mnogi že več desetletij tam preživijo počitnice. Nov trend, kot pravi direktor je tudi izposoja smučarske opreme, najem smuči na dan stane 19 evrov, lahko pa si izposodite celotno opremo za smučanje, tek pa tudi deskanje na snegu. Narava je letos že prejšnji vikend pobelila ta del Pohorja, tako da imajo na Rogli kar 40 cm naravnega snega in je tam prava zimska idila. To so danes, na prvi smučarski dan izkoristili številni smučarji, že zjutraj se jih je nekaj sto veselilo belih poljan. --smučišča na 1517. metrih nadmorske višine so pravljično bela.

Duška Lah, TV Slovenija

Druga smučišča bodo sledila prihodnji teden
Drugi večji smučarski centri začetek sezone načrtujejo v naslednjem tednu - na Areškem in Mariborskem Pohorju je v teh dneh sicer potekalo intenzivno zasneževanje smučišč, vendar trenutno stanje ne omogoča zagona naprav, začetek smučarske sezone so tako prestavili v december.

Podobno je na Kopah, kjer začetek smučarske sezone napovedujejo čez teden dni.

Kanin ostaja zaprt
Lani je slovenska smučišča obiskalo 1,26 milijona gostov, od tega 70 odstotkov domačih, v prihajajoči sezoni pa po besedah sekretarja Združenja slovenskih žičničarjev in Zbornice gorskih centrov Danila Breclja pričakujejo najmanj enako število obiskovalcev kot lani.

Obratovali naj bi vsi večji smučarski centri v Sloveniji z izjemo Kanina, ki je po lanski okvari in stečaju upravljalca obstalo, večjih novosti pa centri letos ne napovedujejo.